Skocz do zawartości
  • 0

Emblemat...ale czy z epoki napoleońskiej ?

hawk21

Pytanie

Napisano

Witam
prosze o opinie i pomoc w identyfikacjie tego ładnego emblematu..podejrzewam ze moze to być jakies element umundurowania żołnierza napoleońskiego..Znaleziony w miejscu gdzie te wojska przebywały.W bezpośredniej bliskosci trafiłem 2 guziki napoleońskie, monete napoleońska i fragmenty klamerki.Byc moze jest to element wiekszej klamry lub emblemat od pasa..Motyw lwa dosyc charakterystyczny dla tametej epoki..ale byc moze sie mysle..Srednica ponad 4 cm, wykonanie z brązu lub mosiądzu.
Prosze o opinie.
Arek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wg mnie guzik jest z lat międzywojennych/II wojna i takich guzików nie było za Napoleona III.
Do 2A, być może takie klamry nosili również oficerowie, ale przypadkiem na Discovery widziałem całą kolumnę żołnierzy z tymi klamrami z okresu poprzedzającego I wojnę. Czyżby wszyscy byli oficerami? Moim zdaniem nie, była to jakaś formacja reprezentacyjna.
Napisano
Nie twierdze iz nie jest napoleonski, tylko ez byl uzywany i w czasie ww1. Jest to pewne, bo guzik jest z obozu jenieckiego ww1.
Poczekaj, az sie odezwie specjakista od rzeczy napoleonskich :)
Napisano
Odpowiadajac na pytania to : Fanty pochodza z terenu Bitwy nad Kaczawa z 1813 r..Na tych terenach zdarzało mi sie wczesniej trafiac ciekawe fanty ( m.in płaskie guziki napoleonskie z numerkami, co do których nie ma wątpliwosci o ich pochodzeniu ).Kolega w tym samym miejscu prawie trafił piekny element od czapki.Zrobie skan, to podesle przy okazji..
Pozostaje jeszcze kwestia monety.Dałem ja znajomemu ale wezme i zrobie skan..moze cos to pomoze..
Według mojej wiedzy na tych terenach oprócz wojsk napoleońskich, co najwyzej jakies pruskie oddziały mogły sie pozniej przewijac..nic innego.
pozdrawiam
Napisano
Takie guziki były używane jeszcze w czasie II wojny, ale nie w epoce napoleońskiej. Poddaje to w wątpliwość emblemat z lwem. W czasie ok. I wojny takie klamry nosiły tylko nieliczne, doborowe formacje i być może jacyś żołnierze trafili do obozu jenieckiego na terenie Polski.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie