Skocz do zawartości
  • 0

Emblemat...ale czy z epoki napoleońskiej ?

hawk21

Pytanie

Napisano

Witam
prosze o opinie i pomoc w identyfikacjie tego ładnego emblematu..podejrzewam ze moze to być jakies element umundurowania żołnierza napoleońskiego..Znaleziony w miejscu gdzie te wojska przebywały.W bezpośredniej bliskosci trafiłem 2 guziki napoleońskie, monete napoleońska i fragmenty klamerki.Byc moze jest to element wiekszej klamry lub emblemat od pasa..Motyw lwa dosyc charakterystyczny dla tametej epoki..ale byc moze sie mysle..Srednica ponad 4 cm, wykonanie z brązu lub mosiądzu.
Prosze o opinie.
Arek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To co napisał mietek jest prawdą niemniej jednak, przez nasze ziemi licznie przetaczały się wojska napoleońskie we wcześniejszych czasach niż I wojna i zostawiły takie pamiątki.
Napisano
Oczywiscie, tymbardziej, iz inne znaleziska potwierdzaja okres napoleonski.
Gdyby bylo inaczej (np znalezisko z obozu jenieckiego) to sprawa by inaczej wygladala. Moj mail mial na celu tylko uzupelnienie informacji o klamrze.
Napisano

To jeszcze zapytam o ten guzik..Byl obok tej klamry i jeszcze jeden byl nieco dalej..Sadze ze jest to grenadierski napoleonski guzik..Na odwrocie napis Paris"..Choc znajomy sie ze mna spiera bo jest przyzwyczajony do płaskich z numerkami..Jakie jest wasze zdanie?

Napisano
Zgadzam sie z tym.Nie byl znaleziony nawet na tym terenie tylko zupelnie gdzie indziej.Podobno jest to guzik Napoleona III. Ale chodzilo mi o podobienstwo tego guzika do tego poprzedniego z płomieniem..
Napisano

Chcialbym zapytac jeszcze o kilka rzeczy, jak sadze równiez z okresu napoleonskiego..Na poczatek dziwny uchwyt..Nie mam pojecia do czego mógł służyc.Znaleziony na miejscu bitwy.Ładnie wykonany.długosc -11,5 cm. Czy ktos ma jakis pomysł od czego lub do czego słuzyl?

Napisano
Jesli wiec jest z 1 wojny i jest francuski..to jak wytłumaczyc fakt ze obok były fanty bezsprzecznie z epoki napoleonskiej ( monety, kulki ołowiane )..W tej miejscowosci pozniej nie bylo zadnych innych wojsk...jedynie te z kampanii 1813 roku..Sam sie teraz zastanawiam jak to mozliwe
Napisano
Klamra wygląda na oryginał z epoki N ( jeśli możesz podaj skan tyłu). Jednakże wzór jest taki sam (nieznaczne różnice) jak i używane potem klamry oficerskie.

Guzik (guziki?) jest znacznie póżniejszy

'Moneta' może być np z okresu Napoleona III. Były to pamiątkowe żetony zabierane przez żołnierzy na front jako talizman,pamiątka.

Sporo takich pamiątek aż po monety z okresu Napoleona znajduje się na terenie franuskich baraków Stalagu IB obok dokładnie takich guzików. Klamra także może być pamiątką zabraną na wojnę jako talizman (mogła należeć do dziadka).

dla Frozzera
szansa pochodzenia w przyjmowanych zakładach
okres póżniejszy : okres napoleoński

guziki : moneta+klamra
1:2
guziki+klamra : moneta
2:1

guzik : klamra bez obrazu 'zaplecza'
1:1

Wynik:
1-mix epok w stosunku 1:2
2-mix epok w stosunku 2:1
3-mix epok w stosunku 1:1 (jak na razie)
Napisano

Ten też z Kołobrzegu, sygnowany Paris LW, śr.23mm,wokól armat napis:xxxxxx( nieczytelne-po lewej) NATIONALE MOBILE. Ma 4 pętelki jak ten powyżej.Odnośnie znajdywania guzików to mam swoją eorię"- pamiętacie grę w guziki-zawsze jakieś się gubiły....

Napisano
wlansie nie wiem co znaczy ta cyfra na odwrocie.Czy mozna ja kojarzyc z data produkcji czy tez nie.Moze ktos obeznany sie wypowie? u mie jest 17" na tym moim guziczku.
Napisano

Witam
prosze o opinie i pomoc w identyfikacjie tego ładnego emblematu..podejrzewam ze moze to być jakies element umundurowania żołnierza napoleońskiego..Znaleziony w miejscu gdzie te wojska przebywały.W bezpośredniej bliskosci trafiłem 2 guziki napoleońskie, monete napoleońska i fragmenty klamerki.Byc moze jest to element wiekszej klamry lub emblemat od pasa..Motyw lwa dosyc charakterystyczny dla tametej epoki..ale byc moze sie mysle..Srednica ponad 4 cm, wykonanie z brązu lub mosiądzu.
Prosze o opinie.
Arek

Napisano
Hawk! Odnośnie guzika - to może Napoleon III ? sygnowanie Paris" to jakby ten okres.Czy za Napoleona I sygnowano guziki nazwami miejscowości? chyba nie bardzo. Napisz gdzie znalazłeś- w jakich okolicach? Trzeba przyznać że ładne fanty i kontekst całóści przemawia za ....pozdrawiam J

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie