radwan Napisano 18 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2005 Witam!Czy posiada ,może szablony do odrysowania kształtu frasunku do hełmu niemieckiego m35 ,albo 40 ,lub 42 (wystarczy mi jeden listek frasunku)Poszukuję też wymiarów (najlpiej w szablonie) do polskiej 31 Będę wdzięczny za wszelka pomoc...Może jest to gdzes w necie???Ja nie znalazłem... :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ursus Napisano 18 Kwiecień 2005 Share Napisano 18 Kwiecień 2005 Poszukaj pod hasłem FASUNEK, ewentualnie wyściółka, ale chyba najlepiej LINER Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radwan Napisano 18 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2005 Nic konkretnego poza ofertami kupna gotowych rekonstrukcji zza oceanu za gruby $$$ nie znalazłem :(Pozatym na hasło linner wyrzuca 5 mln linków więc przeszukanie takiej ilości przy średniej znajomości angielskiego jest niewykonalne...Optował bym za tym ,żeby jakiś litościwy forumowicz odrysował fragment swojego frasunku (jedną falkę) i zamieścił w temacie z podaniem warzniejszych wymiarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 18 Kwiecień 2005 Share Napisano 18 Kwiecień 2005 Radwan,nie możesz też tak stawiać sprawy gdyż każdy rozmiar fasunku miał inne wymiary i nawet jeśli ktoś go zmierzy i Ci prześle to może on się ie zgadzać z rozmiarem Twojego hełmu.Ja proponowałbym Ci wymiary ściągnąć z polskiej 50-tki lub z fasunku czecha(jeśli takowy posiadasz).Oba były,moim zdaniem,zbliżone do fasunku niemieckiego.Natomiast jeśli chodzi o 31,to można ściągnąć wymiary ze strażaka powojennego lecz fasunek on ma z dermy(nie ze skóry jak przedwojenne hełmy),gdyż kształtem i wymiarami nie różniły się.Nawet poduszeczki wewnętrzne posiadały.Pozdrawiam.Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radwan Napisano 18 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2005 Wiem ,że jest to zależne od rozmiaru hełmu ,ale chyba kształt i wymiar fragmentu (jednego listka) pozostawał taki sam. Jak zwiększał się obwód to poprostu dodawano na długości ,a kształt fali się nie zmnieniał i o to mi chodzi...Co do polskiej 31 to czy w hełmie OPL wz 35 jest dokładnie taki sam środek?? pozdrawiam radwan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 18 Kwiecień 2005 Share Napisano 18 Kwiecień 2005 tTaki sam tylko że z jasnej skóry.Wiem bo nawet dzisiaj pakowałem do swojej 31-ki fasunek ze strażaka.Pasuje idealnie bo robione one byly na jedno kopyto.Pozdrowka.P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radwan Napisano 19 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2005 Ok no to problem polskich frasunków mam rozwiązany. Dzięki Paweł.Pozostaje kwestia niemieckich. Czy ktoś miże ztobić szablon jednej falki z frasunku???pozdrawiam radwan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radwan Napisano 19 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2005 Jeszcze jedno skoro jestem już przy frasunku :)Przydałyby się też średnice nitów zewnetrznych oraz ich grubość. Nie mam skąd zmierzyć ,a zapłacić 20 złotych za kopie to dla mnie przesada... szczególnie że hełmy mam 4 :) i żaden nie ma środka pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 19 Kwiecień 2005 Share Napisano 19 Kwiecień 2005 Radwan,pisałem żebyś wziął rozmiary z polskiej 50-tki,jest prawie identyczny.A jeśli chodzi o wymiary listków to nie były one takie same we wszystkich rozmiarach.Wszystkie hełmy bojowe miały 8 listków(chociaż spotkałem się też z 9 listkami) więc i ich rozmiary musiały się zmieniać.Także jeśli weźmiesz rozmiar ze zbyt małego rozmiaru, to może on Ci nie pasować w danym rozmiarze hełmu.Pozdrawiam.P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radwan Napisano 19 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2005 Witam!No mi właśnie chodziło o te prawie...Ok zostawiam juz temet frasnków bo widzę ,że nic nie wskóramMoże ktoś jednak pomoże w sprawie nitów. Potrzebuję średnicy i grubości (listki i podkładki nieistotne)pozdrawiamradwan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 21 Kwiecień 2005 Share Napisano 21 Kwiecień 2005 Witam Radwan.Grubość nitów do niemca to 2,5mm natomiast średnica łebka wynosi 13,4mm.Grubość listków to 0,5mm,dlógość 17,5mm a rozstaw między nimi wynosi 3,5mm.Pozdrówka.P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radwan Napisano 21 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2005 Wielkie dzięki i o to mi chodziło :)respect pozdrawiamradwan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.