luger Napisano 16 Kwiecień 2005 Autor Napisano 16 Kwiecień 2005 Wszystkim którzy mi napiszą, że to było wiele razy wałkowane z góry dziękuję. Czytać umiem i zapoznałem się z informacjami na ten temt zarówno na tym jak i na konkurencyjnym forum. Tłumaczenia w stylu ęczna skrzynia biegów" jakoś do mnie nie trafiają. Doczytałem sobie , że 5900 ma manualne a 6000 automatyczne strojenie do gruntu. Więcej dysproporcji nie znalazłem a rozbieżność cenowa to 200$. Zwrócilęm się więc na priv do dwóch niezależnych guru" brylująccyh na forach i wielokrotnie deklarujących publicznie chęć niesienia pomocy. Niestety ku mojemu zaskoczeniu zostałem przez obu totalnie zignorowany. Wnioskuję, że dzielą się swoją wiedzą jedynie kiedy mogą zabłysnąć na forum publicznym. Zwracam się więc z prośbą do prawdziwie życzliwych pasjonatów o podzilenie się informacjami na temat istotnych różnic między White's 5900 a White's 6000.Z góry dziękuję i pozdrawiam L.
Raned Napisano 16 Kwiecień 2005 Napisano 16 Kwiecień 2005 Twoje pytanie nie jest precyzyjne, ponieważ jest jasne co masz na myśli pisząc 5900 natomiast wykrywaczy z symbolem 6000 jest blisko 10. Zakładając, że chodzi Ci o różnicę między 5900 Di Pro SL a 6000 Di Pro SL to różnią się one właśnie owym sposobem dostrojenia do gruntu. 6000 Pro XL przemianowany potem na XL Pro ma inne zasilanie; 8 AA, ma mniejsze gabaryty i jest lżejszy, nie ma pokrętła głośności. Wykrywacze 6000 koloru niebieskiego różnią się detalami w zależności od serii i już się ieco" zdezaktualizowały.
Raned Napisano 16 Kwiecień 2005 Napisano 16 Kwiecień 2005 Zapomniałem dodać, że 5900 różnił się od 6000 tym, że nie miał pokrętła głośności.
luger Napisano 16 Kwiecień 2005 Autor Napisano 16 Kwiecień 2005 Bardzo dziękuję za zainteresowanie moim postem Raned. Chodziło mi o wykrywacze znajdujące się obecnie w ofercie w USA a więc: 5900 DI PRO SL oraz XL PRO (6000 PRO XL).Czy dobrze zrozumialem że 5900 nie ma regulacji glośności??? Ztwojej wypowiedzi wywnioskowalem że XL PRO rózwnież jej nie posiada??? To może akurat być uciążliwe przy korzystaniu ze słuchawek. Jakoś bardziej do mnie przemawia ręczne dostrojenie do gruntu w 5900 no i jest 200$ tańszy więc może skusiłbym sie jeszcze na pinpointera bullseye. Serdecznie pozdrawiam Luger.
luger Napisano 17 Kwiecień 2005 Autor Napisano 17 Kwiecień 2005 Zwracam honor i dziękuję za odpowiedź na priv Proscanowi. Wiem już, że z brakiem potemcnjometra głośnosci w XL PRO można sobie poradzić stosując słuchawki z regulacją głośności. Nurtuje mnie jednak ciągle pytanie jak to jest w 5900 DI PRO? Czy on także nie posiada regulacji glośności? To jest jedank potencjometr który lubię mieć w wykrywaczu:)
Zwierzak Napisano 18 Kwiecień 2005 Napisano 18 Kwiecień 2005 Wczoraj po raz kolejny miałem okazję pobiegać pół dnia z 6000 Di Pro Sl, a potem pół dnia z 5900 Di Pro Sl. Właśnie dla porównania obydwu sprzętów :-)Różnice: Brak automatycznego strojenia do gruntu w 5900 i co za tym idzie brak śledzenia" zmian gruntu. Brak potencjometru głośności w 5900 - trzeba stosować słuchawki z regulacją, inaczej bolą uszy. Poza tymi różnicami, to są to takie same wykrywacze.Brak automatycznego strojenia do gruntu w 5900 w moim odczuciu nie jest wadą, przy odrobinie wprawy można to zrobić ręcznie w 5 sekund. Tyle, że przy zmianie gruntu nieraz trzeba to ustawienie lekko korygować...Gdybym miał wybierać a 5900 byłby tańszy, to wziąłbym go :-)Pozdrawiam!Zwierzak
luger Napisano 18 Kwiecień 2005 Autor Napisano 18 Kwiecień 2005 I o to Zwierzak mi chodziło. Dziękuję bardzo za treściwą odpowiedź. 5900 jest tańszy równo 200$. Co do dostrojenia do gruntu to jedyny VLF jakiego mialem miał ręczne, więc dla mnie to wadą nie jest a utwierdzają mnie w tym dodatkowo opinie znalezione na forum.Dziękuję i pozdrawiam Luger.
Zwierzak Napisano 18 Kwiecień 2005 Napisano 18 Kwiecień 2005 Jedno pytanie: Skąd aż taka różnica cenowa? O ile się orientuję w cenach w USA to ceny 5900 i 6000 aż tak się nie różnią.Chyba że porównujesz 5900 Di Pro Sl z XL Pro. A ten już się różni - np wagą, ergonomią.Zwierzak
luger Napisano 18 Kwiecień 2005 Autor Napisano 18 Kwiecień 2005 W aktualnej ofercie whitesa na amerykańskiej stronie jest tylko 5900 DI PRO i XL PRO. A jak pisał wcześniej Raned XL PRO to nowa nazwa 6000 PRO XL. Wcześniej w ofercie był 5900 DI PRO SL a potem to SL gdzieś zniknęło i został w tej samej cenie 5900 DI PRO. Czym zatem różni się DI PRO od DI PRO SL????Link zamieszczam w celach porównawczych a nie reklamowych http://www.whiteselectronics.com/detectorlineup.php#specialtydetectors Pozdrawiam L.
Zwierzak Napisano 18 Kwiecień 2005 Napisano 18 Kwiecień 2005 Teraz rozumiem. Porównujesz wykrywacz 5900 Di Pro (dawniej Di Pro Sl) z wykrywaczem Xl Pro (dawniej 6000 Pro Xl). Ja natomiast porównywałem wykrywacz 5900 Di Pro Sl z wykrywaczem 6000 Di Pro Sl. A 6000 Di Pro Sl to nie to samo co Xl Pro. I stąd ta różnica w cenie.Xl Pro, jak to już wyjasniał gdzieś Proscan (chyba), ma elektronikę zbudowaną na podzespołach SMD. Jest nieco inaczej zasilany, jest lżejszy, bardziej ergonomiczny i ... droższy niż 6000 Di Pro Sl. Ale układ elektroniczny jest taki sam w obydwu wykrywaczach, takie same są możliwości, osiągi, ustawienia itp. To akurat wiem z opowieści, bo nie testowałem Xl Pro.Można więc stwierdzić że Xl Pro to nowsza wersja 6000 Di Pro Sl.Zwierzak
topór Napisano 18 Kwiecień 2005 Napisano 18 Kwiecień 2005 Hmm troszkę się pogubiłem w tych oznaczeniach White’s XL PRO różni się od 6000PRO XL tylko wagą i ma inne zasilanie, ale parametry te same, czy źle myślę. A cewki te same czy inna konstrukcja?
luger Napisano 18 Kwiecień 2005 Autor Napisano 18 Kwiecień 2005 XL PRO i 6000 PRO XL to dwa oznaczenia tego samego wykrywacza.
Zwierzak Napisano 19 Kwiecień 2005 Napisano 19 Kwiecień 2005 Topór, pogubiłeś się :-)6000 Pro Xl i Xl Pro to ten sam wykrywacz. 6000 Di Pro Sl to nie to samo co 6000 Pro Xl- różnice tak jak w opisie wyżej.Zwierzak
topór Napisano 19 Kwiecień 2005 Napisano 19 Kwiecień 2005 Tylko skrócona nazwa dla potrzeb marketingu?
luger Napisano 19 Kwiecień 2005 Autor Napisano 19 Kwiecień 2005 Z tego co wyczytałem i dowiedziałem się od omnibusów tak jednoznacznie wynika.
macek Napisano 20 Kwiecień 2005 Napisano 20 Kwiecień 2005 WitamNiedawno kupiłem 5900/Di PRO SL i poszukuję do niego polskiej instrukcji. Jeśli ktoś ma do sprzedania bądź dysponuje namiarami gdzie można ją kupić (mieszkam w W-wie)to prosiłbym o kontakt na priv.pzdr
luger Napisano 20 Kwiecień 2005 Autor Napisano 20 Kwiecień 2005 Macek napisz do Proscana na priv widziałem na jego stronie w ofercie tą instrukcję.Czym się różni 5900Di PRO SL od 5900 Di Pro???Pozdrawiam L.
topór Napisano 20 Kwiecień 2005 Napisano 20 Kwiecień 2005 czy XLT ma tryb statyczny? I który lepiej nadaje się na militaria spectrum XLT czy XL pro
Raned Napisano 20 Kwiecień 2005 Napisano 20 Kwiecień 2005 Tryb statyczny jest tylko przy namierzaniu środka celu. Na displayu wykrywacz podaje wówczas tylko głębokość w calach na przedmiot wielkości monety.Na militaria wybrałbym XL Pro lub MXT Tracker. Oba oprócz trybu dynamicznego mają tryb statyczny.
VanWorden Napisano 21 Kwiecień 2005 Napisano 21 Kwiecień 2005 W ramach odpowiedzi co do wyboru XLT czy MXT: http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=173000PozdrawiamVW
VanWorden Napisano 21 Kwiecień 2005 Napisano 21 Kwiecień 2005 PS. Zapomniałem dodać że jeśli Bullseye to poproś o model II z cynglowym" przyciskiem albo jeszcze jakiś inny krecik..
luger Napisano 21 Kwiecień 2005 Autor Napisano 21 Kwiecień 2005 Właśnie o nim myślę:) Przy zakupie w stanach wychodzi za 360zł a to nie jest wygórowana cena. Droższe PI już mam, których teraz nie mogę sie pozbyc;)
VanWorden Napisano 21 Kwiecień 2005 Napisano 21 Kwiecień 2005 Luger - jesteś absolutnie pewien że to nie model I z przyciskiem zamiast cyngla? Zauważyłem że teraz wszyscy go wyprzedają i np. na angielskim ebay mozna dostać za 50 funtów czyli mniej więcej w cenie o której piszesz.. PozdrawiamVW
luger Napisano 21 Kwiecień 2005 Autor Napisano 21 Kwiecień 2005 Swoją drogą to intrygujący z Ciebie gość. Pół dnia spędzasz na forum a w sprzęcie oblatany jesteś jak mało który pasjonat-amator. I to w ekspensywnym" sprzęcie;)Pozdrawiam L.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.