Skocz do zawartości
  • 0

niemiecka łódź podwodwodna

rbl

Pytanie

Napisano
witam, mam pytanko: co to tak naprawdę jest, czy to fragment jakiejś odznaki, a jeśli tak to jakiej (komu, kiedy i za co przyznawana ?), a moze to jest jakaś blaszka od zupełnie czegoś innego ? proszę o jakieś sugestie. znalezione na polu ornym (na płd. od w-wy), wiec chyba nie ma wiekszego związku z miejscem znalezienia

pozdro. robert

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
A moze to coś bardziej współczesnego ;), robiłem kiedyś mojemu kumplowi na wyjscie z marynarki stylizowaną sylwetke jego jednostki (okrętu) nie wiem czy nadal jest taki zwyczaj w MW ale jakies 20-18 lat temu dłubałem podobne stateczki" dla rezerwistów. Ten jakoś na u-boot'a nie pasuje.
Pozdro
Heruss
Napisano
Raczej obstawiałbym jakąś zabawkę czy cuś, bo od żadnego odznaczenie raczej nie będzie :( No ale zawsze mogę się mylić. Pozdro
Napisano
hej, Frozzer, ale co to znaczy: winterhilfewerk, bo każde z trzech słów stanowiących ten zlepek" rozumiem, ale całość czasami znaczyła coś zgoła innego i jak to się ma do mojego pytania o odznakę ? odpisz proszę.
Napisano
rbl to znaczy dokładnie to co napisał Frozzer,czyli pomoc zimowa.dawałeś datek na pomoc żołnierzom(zakup skarpet,płaszczy,leków)i wzamian dostawałeś jakiś znaczek.
podobnie jak dziś z PCK.
pozdr
PS:wpisz w wyszukiwarke skrót WHW, a napewno znajdziesz wiele zdjęć takich znaczków.
Napisano
Robal zobacz tu : http://usmbooks.com/whw2.html jest podobny, tyle ze nawodny ;)

pozdr
tomek

ps. ta submarina to pewnie z potoku sluzewieckiego, co ? ;))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie