jagoda Napisano 11 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2005 Szanowni koledzy z jakiego drzewa były wyrabiane okładki rękojesći bagnetu do mauzera? chodzi mi przede wszystkim o bagnety produkcji czeskiej polskiej i niemieckiej. Gdzieś słyszałem ze wyrabiano je z drewna bukowego. Czy to prawda? Pozdr MJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gewer Napisano 11 Kwiecień 2005 Share Napisano 11 Kwiecień 2005 Witam okładziny do bagnetów tak wyczytałem w mądrych książkach były najczęściej robione z drzewa orzechowego,czyli chyba tak to zrozumiałem z orzecha włoskiego.pozdr. Gewer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 11 Kwiecień 2005 Share Napisano 11 Kwiecień 2005 Zwykle to bukowe, w tym rejonie Europy to popularne, tanie i o nienajgorszych właściwościach drewno. Orzech to drewno szlachetne - drogie, osobiście mając gdzieś orginalność dorabiałem z machoniu albo z sklejki robionej z fornirów orzechowych. Próbowałem z kawałka drewna orzecha ale łatwo pęka, śliwa za to dość fajnie wygląda.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagoda Napisano 12 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 12 Kwiecień 2005 Dzieki za odzew! Cyrorgaf z jakim skutkiem dorabiałeś te okładziny? Dało się na to popatrzeć czy też były to małe potworki.:)Pozdr. MJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 12 Kwiecień 2005 Share Napisano 12 Kwiecień 2005 1. buk2. sklejka orzechowa3. machoń (tasak) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 12 Kwiecień 2005 Share Napisano 12 Kwiecień 2005 Tu lepiej widać sklejkę z fornirów (środkowy). Obecnie ten bagnet ma status noża biwakowego, takie okładki są prawie nie zniszczalne. Wszystkie natarte olejem lnianym. Czy koszmarki to kwestia gustu, mnie się podobają. Śliwy nie mam, poszła do szabli znajomego.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagoda Napisano 13 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2005 Uuuuu jestem pod wrażeniem! I to baardzo dużym! Bardzo ładnie podzielisz się przepisem na te okłądziny? Tzn strudałeś je recznie czy też uzywałeś jakiejś specjalistycznej maszynerii?Pozdr. MJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berthie Napisano 13 Kwiecień 2005 Share Napisano 13 Kwiecień 2005 Na okładki, moze nie całkiem zgodne z oryginałami mozna tez użyć drewna innych drzew owocowych jabłoni, gruszy, wiśni.Cyrograf, ta pierwsza okładka to mi wyglada mi bardziej na dąb a nie na buk.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 14 Kwiecień 2005 Share Napisano 14 Kwiecień 2005 To faktycznie dąb nie buk. Moja maszyna" to papier ścierny przyklejony taśmą dwustronną do deseczki (kilka papierów: 60, 100, 160, 220, 360 i kilka deseczek).Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SWaldek Napisano 15 Kwiecień 2005 Share Napisano 15 Kwiecień 2005 Moim zdaniem najlepsze jest drzewo jesionowe jak w oryginale. Na zdjeciu w kolejności to jesion, akacja, dąb o orzech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 15 Kwiecień 2005 Share Napisano 15 Kwiecień 2005 Wit Stwosz przewraca się w grobie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.