Skocz do zawartości

drewno na okładziny bagnetu.

jagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szanowni koledzy z jakiego drzewa były wyrabiane okładki rękojesći bagnetu do mauzera? chodzi mi przede wszystkim o bagnety produkcji czeskiej polskiej i niemieckiej. Gdzieś słyszałem ze wyrabiano je z drewna bukowego. Czy to prawda?
Pozdr MJ
Napisano
Witam okładziny do bagnetów tak wyczytałem w mądrych książkach były najczęściej robione z drzewa orzechowego,
czyli chyba tak to zrozumiałem z orzecha włoskiego.

pozdr. Gewer
Napisano
Zwykle to bukowe, w tym rejonie Europy to popularne, tanie i o nienajgorszych właściwościach drewno. Orzech to drewno szlachetne - drogie, osobiście mając gdzieś orginalność dorabiałem z machoniu albo z sklejki robionej z fornirów orzechowych. Próbowałem z kawałka drewna orzecha ale łatwo pęka, śliwa za to dość fajnie wygląda.
Wojtek
Napisano
Dzieki za odzew! Cyrorgaf z jakim skutkiem dorabiałeś te okładziny? Dało się na to popatrzeć czy też były to małe potworki.:)
Pozdr. MJ
Napisano

Tu lepiej widać sklejkę z fornirów (środkowy). Obecnie ten bagnet ma status noża biwakowego, takie okładki są prawie nie zniszczalne. Wszystkie natarte olejem lnianym. Czy koszmarki to kwestia gustu, mnie się podobają. Śliwy nie mam, poszła do szabli znajomego.
Wojtek

Napisano
Uuuuu jestem pod wrażeniem! I to baardzo dużym! Bardzo ładnie podzielisz się przepisem na te okłądziny? Tzn strudałeś je recznie czy też uzywałeś jakiejś specjalistycznej maszynerii?
Pozdr. MJ
Napisano
Na okładki, moze nie całkiem zgodne z oryginałami mozna tez użyć drewna innych drzew owocowych jabłoni, gruszy, wiśni.
Cyrograf, ta pierwsza okładka to mi wyglada mi bardziej na dąb a nie na buk.
pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie