Mirass Napisano 11 Kwiecień 2005 Autor Napisano 11 Kwiecień 2005 Witam.Ostatnio natknołem się na Plombowe pole". Wychodzi duża ilośc polmb ołowianych z carskim orłem, datowane na lata 1880-1900.poza tym troszkę kopiejek. Plombu średnicy od 5 do 12mm. O czym to może świadczyć. Gdzie mogę coś znależść na temat identyfikacji plomb.Pozdrawiam.Mirass
danieloff Napisano 11 Kwiecień 2005 Napisano 11 Kwiecień 2005 Niedaleko mogła być strzelnica, albo w trakcie działań wojennych punkt amunicyjny - plomby pochodzą ze skrzynek amunicyjnych, dosyć częste znaleziska w rejonach carskich garnizonów.
Mirass Napisano 11 Kwiecień 2005 Autor Napisano 11 Kwiecień 2005 Strzelnicy brak - szczere pole, do zabudowań około 1 km, najblizszy garnizon 30 km.
danieloff Napisano 11 Kwiecień 2005 Napisano 11 Kwiecień 2005 Czyli pewnie punkt amunicyjny albo przeładunkowy.
danieloff Napisano 11 Kwiecień 2005 Napisano 11 Kwiecień 2005 Mi trafiają się też rosyjskie plomby ze składów towarowych, fabryk, pocztowe lub kolejowe - przeważnie sygnowane PWŻD (Priwislianskije Żeleznyje Dorogi), stacją nadawczą i datownikiem. Również w szczerym polu. Najbardzie lubię te z napisem Nowo Gieorgiewsk (dawna nazwa Twierdzy Modlin):-)
Jadzia Napisano 11 Kwiecień 2005 Napisano 11 Kwiecień 2005 Witam,a czy ktoś wie co może oznaczać na plombie skrót IGO*"?* napis cyryylicąJadzia
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.