yasioo Napisano 9 Kwiecień 2005 Autor Napisano 9 Kwiecień 2005 witam !!Dzisiaj wykopałem 5 ciekawych monet - S.A.Poniatowski, Księstwo Warszawskie, Carska Rosja i dwie inne które są duże i których nie moge zidentyfikować z uwagi na grubą warstwę przyklejonego piachu. Mam więc pytanie - co zrobić aby usunąć ten piach?? Co sądzicie o moczeniu ich w oliwie z oliwek tak jak radził mi kolega i potem przecieraniu szmatką aż do efektu?? Może znacie inne sposoby?? Yasioo yasiooxx@wp.pl GG: 6924434
jerzyk Napisano 10 Kwiecień 2005 Napisano 10 Kwiecień 2005 witajzobacz tu - wartohttp://www.monety.d2.cz/czyszczenie.htmlpozdrawiam - jerzyk
Cyrograf15 Napisano 10 Kwiecień 2005 Napisano 10 Kwiecień 2005 Fajna strona trzeba by te metody poddać weryfikacji. Jak ktoś coś z tej listy sprawdzi to niech o tym tu napisze.Wojtek
yasioo Napisano 10 Kwiecień 2005 Autor Napisano 10 Kwiecień 2005 witam!!Kolega powiedział mi że po 2 tygodniach moczenia w oliwce z oliwek powinny być efekty. Wczoraj wieczorem włożylem monetki do oliwki a już dzisiaj ziemia zaczęła powoli schodzić przy tarciu szmatką. Dziękuje za sugestie dotyczące czyszczenia monetek. Yasioo yasiooxx@wp.pl
Cyrograf15 Napisano 10 Kwiecień 2005 Napisano 10 Kwiecień 2005 To nie trzyj bo porysujesz poczekaj te dwa tygodnie i daj znać o efektach.Wojtek
GIWEROLOG_16 Napisano 10 Kwiecień 2005 Napisano 10 Kwiecień 2005 roztwór kwasku cytrynowego... nie ma nic lepszego... no chyba ze nie chcesz usunąć patyny to wd-40
Frozzer Napisano 13 Kwiecień 2005 Napisano 13 Kwiecień 2005 zadnych kwaskow i innych syfowtylko oliwka z oliwek i po tygodniu - dwoch delikatna szczoteczka
mike110 Napisano 13 Kwiecień 2005 Napisano 13 Kwiecień 2005 Sorki Panowie, że poza tematem ale pilna sprawa! Frozzer, szukam kontaktu z tobą! Jakbyś mógł to na priva. Dzięki.
KudłatyHD Napisano 18 Kwiecień 2005 Napisano 18 Kwiecień 2005 Monety aluminiowe i cynowe w kwasku cytrynowym się fajnie czyszczą:)Fajna jest ta stronka o czyszczeniu.
yasioo Napisano 22 Kwiecień 2005 Autor Napisano 22 Kwiecień 2005 no i wszystko ładnie, bardzo powoli schodzi, odsłaniają się kolejne napisy, duża moneta to kilka kopiejek carskich (początek XIX wieku??)- z tyłu rycerz na koniu i rosyjski napis, tej najmniejszej wciaż nie mogę odczytać - dziękuję że powiedzieliście zeby nie trzeć szmatą Yasioo
Wraith Napisano 26 Maj 2005 Napisano 26 Maj 2005 Można podobne metody stosować do guziczków? Chodzi mi o usunięcie brązowego osadu
Łukasz Napisano 27 Maj 2005 Napisano 27 Maj 2005 Witam! Wraith, pewnie pytasz o patynę na mosiężnych guzikach. Tu pomoże lekki roztwór kwasku cytrynowego (jest dobry, bo nie wytrąca ze stopu zynku). Trzymasz guziki tak długo, aż nalot nie zacznie schodzić po przetarciu palcem. Pozdrawiam, Łukasz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.