Skocz do zawartości

Czy dziura w monecie zmniejsza jej wartość ?

yasioo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na ostatnich niedzielnych wykopkach trafiłem grosza koronnego Zygmunta III Wazy z 1611 (1614?) roku. Pod zieloną patyną widać piękne szczegóły - zupełny brak przetarć. Niestety zadowolenie z trafienia psuje dziura po środku monety - ktoś sobie nosił na szyi. W związku z tym mam pytanie - czy dziura w monecie ( pochodząca z epoki ) powoduje utratę jej wartości?? Jeśli tak to jak to wpływa na jej wartość. Z góry dziękuje za spostrzeżenia.
Yasioo
yasiooxx@wp.pl
GG: 6924434
Napisano
Kolekcjonorzy niechętnie właczają do zbiorów monety ze szpecącymi wadami, a taką jest niewątpliwie dziura. Z tego powodu cena monety z dziurą jest z reguły zauważalnie niższa od takiej samej, ale bez dziury.
Może pod względem historycznym taka moneta z dziurą z epoki jest ciekawa, ale to preferencje kolekcjonerów, a nie historyków decydują o cenach rynkowych.
Jeżeli dziura jest rzeczywiście po środku monety", to obawiam się, że może to skutkowac znacznym spadkiem wartości.
Napisano
Witam
Jeśli ta Twoja moneta ma dziure w środku to ja
optował bym za wersją że to po prostu fals rozszyfrowany w epoce i tak zaznaczony(czytaj wycofany z obiegu).
Zwłaszcza jeśli faktycznie moneta ma mocno zielona patynę.
Zresztą istniały bardzo wyspecjalizowane fałszernie takich monet.U mnie równiez zalega ładny falsik grosza Zygmunta.Jest bez dziury ale na 100% jest falsem.Jeśli z Twojej monety miała by być zawieszka(czy medalik) do noszenia na szyji dziurka powinna być gdzieś przy brzegach(no chyba że przyjeli byśmy teorie o tym że jest to ozdoba stroju- wtedy wszystko możliwe).No i tak jak pisał Elnio nawet ślad po odlutowanym uszku znacznie obniża wartośc monety o dziurce nawet nie wspominając. Choć i na to są metody(zalutowywanie)ale to zawsze jest widoczne i jest skutkiem obniżenia wartości krążka.

Pozdrawiam.Nic
Napisano
Czy ktoś mnie oświeci, czy tutaj nie można edytować swojego postu. A może ja nie widze takiej opcji?
Ale ja nie o tym...
W związku z tym przypuszczalnym falsyfikatem szukałem i znalazłem informację o fałszerstwach monet którą posiadasz.
Oto link:

http://www.grosz.numizmatyka.com.pl/

Kliknij w zakładke żywieckie monety Komorowskiego"

Pozdrawiam.

Nic
Napisano
Ja kiedyś znalazłem 2 boratynki z dziurami z epoki - pewnie ktoś nosił nawleczone na sznurek żeby nie zgubić ;))).
Znalazłem tez z dziurka srebrne 50 Pfn - te były noszone na szyi bo dziurka jest przy brzegu monety.
Natan
Napisano

No to mała zagadka :))
To też moneta, tzn, była kiedyś monetą, ktoś za to może kupował chleb :)) a potem zrobił sobie podkładkę...
Co to za moneta ?? :)) Wiem, że zdjęcie niewyraźne, bo to skan a krązek nie jest równy :// a wygięty.
elpas

Napisano
Teoria z falsem mojej monetki zupełnie odpada. Nie jest to dziurka zaznaczona i moneta wrzucona do ziemi. Dziura nosi ślady wyrobienia w obie strony przypuszczlnie od rzemienia. Co ciekawe moneta wyszła w miejscu bitwy z powstania styczniowego razem z kulami Minie, Petersa, Neislera. Więc mimo dziury fant ciekawy. Poza tym brak różnic w stosunku do oryginału. Dziękuje kolegom za odpowiedzi.
Yasioo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie