Skocz do zawartości

Mokra i okolice

gibki9

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam,orientuje sie ktos moze ,czy warto tam jechac??,czy juz wszystko przeszukane??,zadowli mnie nawet jedna luska:),nie należe do wymagających.
Napisano
raczej wszystkop przeszukane . ja natrafiłem na minę przeciw pancerną . miałem farta rozsypała się. ale morzna poszukać . na 2 lini obrony na leśnej drodze lerzy kamień nie duży (15-20cm.)po prawej stronie drogi asfaltowej wystawał jakby lufa ale bałem się że to mina.
Napisano
ja nie mowie o samej Mokrej,ale tam tez duzo wiosek brało udzial w bitwie,bo z regóły to kazdy,tylko to główne pole przeszukje,i nic poza tym prócz tej miny nie znalazłes?,kiedy byłes??
Napisano
jesteś początkujacy ? bo jeżdże tam gdzie mnie dziadki zaprowadzą z różnych wioch . miałem kawałek gąsienicy od tygrysa ale teraz leży w muzeum w warszawie . a ty znalazłeś coś konkretnego?
Napisano
nom raczej pocztakujący,ale tem teren bitwy,wrzesniowej wyglada obiecująco,mnie to zadowli nawet gwózdz z podkowy:),jak masz gg to podaj chetnie poklikam gg6762774.
Napisano
Witam

Mokra i okolice ,to nie tylko wrześniowa bitwa pancerna.
Jakieś dwa lata temu rozmawiałem przy pomniku z gościem (właściciel ziemi, na której stoi pomnik).W 39 miał dziesięć lat, sporo opowiedział mi o wrześniowej bitwie, o póżniejszym wysiedleniu miejscowej ludności z okolicznych wiosek, o partyzantce, no i o sporej potyczce( ok.300 zabitych Niemców)w czasie radzieckiej ofensywy.Podobno miało to miejcse w okolicach Miedzna między Radomskiem, a Mokrą.
Chodziłem z wykrywką w okolicach Mokrej, ale z mizernym skutkiem.

Pzdr.Jarek
Napisano
Na głównym polu kręciło się sporo ludzi(okresa prac polowych),a uprzedzano mnie, że za łażenie z wykrywką mogą miejscowi pogonić, więc pole tylko pobieżnie.Chodziłem głównie po lasach przed linią kolejową od strony Krzepic.
Jakaś babuleńka opowiadała mi, że jeszcze długo po wojnie ludzie bali się chodzić do lasu (tuż przygłównym polu) ze względu na dużą ilość niewypałów.Ja nie znalazłem żadnego.
Od miejscowych dowiedziałem się, że teren był ostro czesany przez dziwnych osobników z kółkami na patyku".

Pzdr.
Napisano
toz to ufo prawie :),nom ten teren jest duzy zapewne sa zakątki jescze nie obszukane,ogolnie linia od kluczborka po ostrowy,a duzo razy tam byles??,a wschodnia część bitwy??,znalazles co kolwiek??
Napisano
Często przejeżdżam przez Kłobuck i jak mam troszkę czasu , to robię sobie dwugodzinny spacerek po okolicy z wykrywką.
Sprawdzałem przypuszczalną drogę 4DPanc z granicy w Staro-krzepicach do lini kolejowej w Mokrej.Teren spory i napewno
są miejsca nieczesane.Za linią kolejową nie łaziłem.
Jako ciekawostka: jeden dziadek opowiadał jak nasi artylerzyści,aby zwiększyć szybkostrzelność strzelali bez zapalników ,a pociski wyrywały dziury w panzerach.Ale ,czy to prawda...

Pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie