Skocz do zawartości

forum-sprzęt

Gość Verte

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dotyczy forum - sprzęt poszukiwawczy.
Szanowni koledzy szukający najlepszego wykrywacza mam po kilku miesiącach spędzonych na tym forum (bardzo dobrym) i po analizie postów dotyczących wykrywaczy wrażenie, że mija się z celem analizowanie zawartych w nich informacji. Większość postów sprowokowana jest przez producentów lub ich wiernych „czcicieli” i całość w konsekwencji jest wielkim biciem piany. Dlatego, jeżeli na forum sprzętu znajdzie się jakaś osoba naprawdę poszukująca porady to moim zdaniem powinna jak najszybciej to forum opuścić !!!
Teraz wybacz mi Bocian. W PRZYPADKU POSZUKIWANIA DOBREGO WYKRYWACZA NAJLEPSZYM SPOSOBEM JEST ZASIĘGNIĘCIE TEJ WIEDZY OD OSÓB, KTÓRE MAJĄ DOŚWIADCZENIE I W POSZUKIWANIACH I WIEDZĘ O CO NAJMNIEJ KILKU WYKRYWACZACH BO I JESZCZE Z NIMI CHODZILI. CZERPANIE WIEDZY Z FORUM SPRZĘTOWEGO JEST Z W/W POWODÓW STRATĄ CZASU I PIENIĘDZY.
Verte
Napisano
Małe sprostowanie.
Pisząc, że jest to bardzo dobre forum miałem na myśli wszystko oprócz forum – sprzęt poszukiwawczy. Dodam jeszcze, że intencja Bociana dotycząca tej tematyki była jak najbardziej słuszna jednak ... „ideał sięgnął bruku”.
Napisano
:)
Forum jak forum jest tylko mechanizmem.
Myślę że bardzo dużo postów w temacie jaki wykrywacz jest najlepszy jest podyktowana tym że każdy będzie chwalił to co aktualnie posiada i co zakupił za często ciężko uzbierane pieniądze. Oczywiście nie generalizuje. Jest tu sporo osób faktycznie posiadających sporą wiedzę w tym temacie (chylę czoła) a co najważniejsze posiadających już parę modeli a więc mających coś do powiedzenie w kwestii porównań.
Do tego w wielu aktualnie produkowanych konstrukcjach osiągi są bardzo zbliżone i tylko osoba z długą praktyką będzie je w stanie wyłapać. Należy również pamiętać że podawane zasięgi w ulotkach są czysto teoretyczne, i sporo różnią się w zależności od warunków. Wiele osób również sugeruje się owczym pędem za głębokością" działania. To tak jak w biznesie komputerowym, wszyscy chcą mieć jak najszybszy procesor, nie patrząc na resztę elementów i ich ogólną wydajność.
Wszelkie porównania terenowe, nawet paru jednocześnie na tym samym terenie nie będą w pełni miarodajne gdyż pozostaje taki mały element który nazywa się operator a ktory potrafi popsuć wszelkie testy bo zamiast wsłuchać się w sprzęt zrobi tysiąc innych rzeczy aby samemu sobie popsuć wyniki poszukiwania. Jedyny sposób to pozbawić wszystkie sprzęty gałek wskaźników, przełączników i operatorów :). Znam jedną jedyną osobę która wyśmiewanym przez innych sprzętem miała takie osiągi że aż zazdrość brała. Oczywiście człowiek ten zmienia wykrywacze na coraz lepsze co jest naturalne, ale nadal ma rewelacyjne osiągi. On po prostu słucha każdego swojego sprzętu i zna go doskonale na wylot. Nie kręci gałami aż będzie lepiej, nie marudzi, nie kombinuje ale chodzi i znajduje. I o to chyba chodzi.
Napisano
Problem w tym, że nikt nie pyta osób, które się na tym naprawdę znają. Jako handlujący i intensywnie użytkujący wykrywacze, nie mam możliwości wypowiadania sią na forum. Cokolwiek wypowie się na forum to zostaje się zakrzyczanym przez pachołków pewnej australijskiej firmy, nisko zresztą przeze mnie zresztą ocenianej lub przez producentów sprzętu rodzimego.
Napisano
Kolego #$@%^&!)(*. oczywiście mam prawo do własnej opinii jak każdy natomiast opinie kolegi są jak najbardziej słuszne jednak moim zdaniem trochę nie na temat. Nie mam zamiaru polemizować z opisami kilku wykrywaczy bo to nie temat tej dyskusji. Przedmiotem tej dyskusji jest ocena przydatności forum sprzętowego dla osób usiłujących nabyć swój pierwszy wykrywacz. Czy taka osoba jest w stanie wyłowić opinie producentów mieszających na forum i tu cytat kolegi ... „Analiza wypowiedzi na tym forum ma moim zdaniem mimo wszystko sens. Anonimowe wypowiedzi producentów wychwalające ich własne produkty (ewentualnie osób z ich najbliższego otoczenia) dają się dość łatwo wyłowić. „ Zakradł się do wypowiedzi kolegi błąd logiczny. Analiza czegokolwiek może nastąpić w przypadku posiadania danych, rzetelnych danych i wiedzy. Natomiast wątki producentów i zwyczajne pyskówki wprowadzają dezinformację i w konsekwencji jeszcze większy chaos nie do wyłowienia przez osoby wchodzące w ten temat. Znamienne jest jeszcze i to, że oprócz wypowiedzi Bociana i mojej pojawiły się w tej dyskusji wątki osób ściśle zainteresowanych sprzedażą. Może to dobry przyczynek do stworzenia zasad uczciwej konkurencji, przynajmniej na tym forum.
Na koniec, odpowiadając koledze z Geoscanu na parafrazę : idealny operator musi kupić najdroższy model, nie zadawać pytać, musi zgubić gwarancję, nie może wychodzić w teren lub owe cacko od razu zgubić.

Napisano
Do kolegi Verte. Napisz do mnie na priva, podam Ci jakie trzy wykrywacze są obecnie najgodniejsze uwagi. Nie jestem producentem ani czcicielem" ale przetestowałem ok. 2 tysięcy wykrywaczy i coś niecoś wiem. Będzie to oczywiście moja subiektywna ocena.
Napisano
Najlepiej, jakby każdy opisywał z czym chodzi. Oczywiście, jeśli ktoś miał w ręku tylko jedną maszynkę i coś nią wyniuchał, to będzie twierdził, że jest najlepsza. Obecnie przeszedłem z sapera" na samoróbkę" i mimo, że saperem trochę znajdowałem fajnych rzeczy, fakt płytko (czasem to się przydaje ;-)), to z tym drugim jeszcze nic ciekawego nie trafiłem. Zresztą nie sezon teraz. A nowy ma zasięg ze dwa razy większy i odrzuca śmieci typu druciki i gwoździe.
Pozdrawiam
Napisano
Kolego Raned, dzięki za oferowaną pomoc jednak nie skorzystam. Widziałem już co najmniej raz ten tekst ...”napisz do mnie na priva”. Ciekawy jest wątek Małego pt. Głosowanie na który „rzuciło” się kilka osób i okazało się, że nie na temat. No o czym to świadczy ?
Napisano
Verte, jeżeli za cenę impulsu telefonicznego nie chcesz dowiedzieć się tego co zajęło mi 13 lat, to nie wiem o właściwie chodzi.
Pozdrawiam i życzę sukcesów z yle czym".
Napisano
Witam!!!

Raned nie czepiam sie ale co ty chcesz od Minelaba??? Nie testowalem moze 2000 :D wykrywaczy ale uzywam M.E.XS i mnie ruszylo. Testowalem trzy wykrywacze i staram sie tu nie wypowiadac. Jesli ktos mnie pyta odsylam go do odpowiedniego postu. Nie porownujmy naszego sprzetu z wykrywaczami M.E.XS albo Garretem GTI 2000 czy Whitesem XLT. To sa konie arabskie piszczalek tego typu. Rodzimy jest dobry ale nie stac nasz przemysl" na produkowanie czegos takiego. Kiedys mialem Bounty Huntera Quick Draw II za 1300 zeta(czy cos) a z doswiadczenia i wspolpracy (z kolegami ktorzy maja np. HS3) wiem ze Polak za 800 jest przyjemniejszy i gdybym mial kupic jeszcze raz kupilbym ten tanszy.
Wyrazajac te opinie nie sadze zeby ktos inny niz ty nazwal mnie pacholkiem australijskiej firmy. Minelab produkuje drogie ale naprawde dobre wykrywacze. Z tym ze uwazam iz jest to sprzet dla tych z wiekszym starzem i wieksza kasa.

Slyszalem kiedys ze takich jak ja czyli posiadaczy drogich wykrywaczy nazywa sie panami w garniturkach i wole to okreslenie od PACHOLKA.

P.S. Nie jestem bogaty tylko szalony:D Do dzis splacam kredyt i cierpie na chroniczny brak pieniedzy a trwa to drugi rok. Ale w lipcu.............

Dziekuje za uwage:D

Z powazaniem ( dla wszystkich ) vonadamski
Napisano
Denar, jeżeli masz z uwagi na swoje doświadczenie coś do powiedzenia na temat wykrywaczy naprawdę godnych uwagi to dlaczego nie na tym forum. Pewnie kilka osób poszukujących dobrego sprzętu będzie miała kolejne ciekawe informacje.
Napisano
Mogę podać na forum ale nie wiem czy będzie podobało się to Bocianowi.
Najciekawsze i bardzo skuteczne wykrywacze dnia dzisiejszego to: (niekoniecznie w tej kolejności)
Tesoro Cortes
Troy Shadow X5
White's MXT Tracker
Za dwa dni będzie inauguracja nowego wykrywacza Tesoro De Leon, radzę zwrócić na niego uwagę ponieważ ma ten sam obwód elektroniczny co Cortes tylko będzie nieco prostszy (i tańszy).
Napisano
Witam! Do Raneda:
Po pierwsze dzięki bardzo za katalogi, 1 dałem kumplowi i kupił piszczałkę chyba w Denarze właśnie:). Po drugie ile mniej wiecej ten nowy Tesoro będzwi kosztował? A jeszce po 3 jakbys mógł napisz mi parę mądrych słów na temat B. H. Tracker 4 ( post jest w SPRZĘCIE POSZUKIWACZY) Z góry dzieki! Łukasz, Białystok
Napisano
Potwierdzam to co vonadamski mowil.. Minelab niestety jest najlepszy i naj droszy.. Niestety bo drogi, z Australi ( a nie Polski ;) ) i gwarancja nie przenosna,,, ale explorer mojim zdaniem jest najlepszy i za to trzeba zaplacic.. whites sie niestety nieporownuje.. jedyna zaleta jest ze jest latwieszy w urzytku i sie nie trzeba utrzyc tak dlugo.

pa
Napisano
Zapomnialem dodac:

Multifrequency (wielo czestotliwosc) w (2)Whites DFX jest odkupiona technologia od MINELAB (17) i (28).. niestety...wiadomo kto prowadzi w nauce to tez w technologi
podrugie cewki DD maja swoje zalety i sa bardziej skuteczne niz Mono czy Concentric, ale Elliptic DD sa fajne.. i mimo ze z Minelabem trzeba wolno to wymiana jest na plus bo tak wiecej ziemi obrobisz.

pa
Napisano
Do Jordana, proszę obejrzyj Explorera XS o odszukaj słowa Made in Australia, założę się, że ich nie znajdziesz a wtakiej sytuacji udowodnij, że sprzęt nie jest wyprodukowany w Chinach. Każdy Minelab kupiony w Polsce pochodz z Irlandii, a gdzie jest robiony tylko Bóg na niebie wie. Sposób marketingu tej firmy przypomina tucz gęsi, na siłę wpycha się nam kluchy do gardła i są ludzie, którzy niestety te kluchy wpychają.
Gdyby jakiś wykrywacz był najlepszy na świecie, to jego producent byłby monopolistą i wszyscy kupowaliby jego produkty i przejąłby 100% rynku, a jak wiemy tak nie jest. Istnieje tu podobieństwo do rynku samochodowego.
Nie gniewaj się Jordan ale w Twoich dwóch postach jest strasznie dużo niedorzeczności, zacietrzewienia i niestety braku wiedzy. Jeżeli ubóstwiasz f-mę X to Twoja prywatna sprawa, ale jeżeli nie masz możliwości porównania z firmami Y, Z i in. to nie próbuj uszczęśliwiać innych na siłę, a daj im możliwość wyboru.
Ja przedstawiłem wybór 3 różnych firm, chociaż nie ukrywam, że moje serce jest za Tesoro. Doceniam też wysiłek i osiągnięcia innych firm, których nie reprezentuję takich jak C-Scope, Fisher czy Garrett
Napisano
Do łukasza. De Leon będzie kosztował ok. 2500 zł.
Bounty Hunter Tracker IV to najtańszy na rynku wykrywacz VLF dynamiczny. Napewno jest dobry na początek, powiedzmy pierwszy rok góra półtora i można nim sporo znaleźć. Tej klasy wykrywacze są dość ępe" i odzywają się wtedy kiedy pod cewką jest coś konkretnego" i to jest ich plus. Minusem jest oczywiście mały zasięg i w związku z tym przechodzenie nad głębszymi celami. Pozdrawiam i dzięki za przekazanie materiałów.
Napisano
Witam!!!

Ranned:
Ale dlaczego akurat najazd robisz na Minelaba??? Bo nadal nie rozumiem. Czyli twoim zdaniem jest on do....???
Powiem Ci ze w tym roku spotkalem jednego czlowieka ktory sadze ze naprawde wiedzial co mowi. Testowal kupe sprzetu. Mial cos kolo 50 lat. I mowil ze narazie M.E.XS jest mercedesem wsrod piszczalek. Rozmawialem rowniez z innymi ludzmi i mowili to samo. Fakt cena jest odstraszajaca ale...

Z powazaniem vonadamski
Napisano
I znowu zaczyna się pyskówka ! Tym razem na poziomie wykrywaczy z grupy „białych kołnierzyków”. Czyli jak nie wiadomo o co chodzi , to chodzi o .... . Porównanie rynku wykrywaczy do rynku samochodowego ma o tyle sens, że każdy jeździ samochodem na który go aktualnie stać i tak funkcjonuje cały rynek. Idąc dalej tym tropem, można zadać pytanie ilu jest użytkowników mercedesa a ilu fiata. I powstaje pytanie czy o to chodzi w tym wątku bo „przebiegły” handlowiec fiata powie, że za mniejsze pieniądze dojedziesz do celu a „przebiegły” sprzedawca mercedesa, że wygodniej. Tak w skrócie przedstawia się to odbijanie piłeczki i jakby na to nie spojrzeć to każdy „ma rację”. A może by przez chwilę handlowcy wyłączyli się z tej dyskusji. Żartowałem, wiem, że to niemożliwe !!!
Napisano
Raned.. jescze nie spojzalem na Explorera ale moge ci powiedziec czemu wszyscy nie machaja minelabami...z tego samego powodu czemu wszyscy nie prowadza Benza lub Bemki.. sa za drogie..

Druga sprawa.. auto a wykrywacz troche trudno porownac bo zasadnicza funkcja auta to zeby sie przejechac z punktu A do B, fiatem lub mercedesem dojedziesz moze w innym tempie, wygodzie, itd ale dojedziesz.. z wykrywaczem jest innaczej bo stopniowo dziala.. wykryje na 20cm, 23, lub X cm w takich a takich warunkach. czy te smieci za 100zl na allegro wykryja kapselek na trawie.. moze! A monete 26 cm pod trawnikiem? chyba nie.. Minelaba lubie tak jak ty lubisz Tesoro.. to preferencja, ale czy jeden jest lepszy w czyms, tak jeden w tym a drugi w czyms innym. Pozdrawiam cie Raned i czekam na odpowiedz bo sie milo pisze i dyskutuje na forum!
Czesc
Napisano
Jak mowilem o technolgi itd to jest fakt bo garret, whites i inni mieli dawniej od 1970~ duzo dobrych patentow a minelab ma od dopiero 10 czy iles tam lat tez ale ma tez dobre np ten o wieloczestotliwosciach.. i mimo ze produkuja go gdzies tam to nie znaczy ze nie jest fachowo projektowany i przemyslany gdzies indziej.. historia minelaba zaczela sie od zlota w Australii.

Narazie pa
Napisano
Jordan i vonadamski zaczynają mówić z większym sensem. Na świecie zawsze były sympatie i antypatie. Opozycja to bardzo dobra rzecz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie