Skocz do zawartości

Wrzesień 39 Bitwa pod Pszczyną

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zbieram wszelkie informacje o walkach prowadzonych przez Armię Kraków" w dniach 1-3 IX 39 w rejonie miejscowości Tychy,Mikołów,Pszczyna,Wyry szczególnie chodzi o bój 6DP gen.bryg Bernarda Monda z 5 niemiecką dywizja pancerną. Zdaje sobie sprawe że jest to stosunkowo mało znany fragment zmagań Wojska Polskiego z armia niemiecka we wrześniu 39. Ale jest to historia mojej małej ojczyzny i staram sie o niej dowiedzieć jak najwięcej. Moze szanowni forumowicze są mi wstanie jakos pomóc ?
  • Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam:)
Ja też mieszkam niedaleko Pszczyny i byłbym wdzieczny za każde info na temat toczących się tam walk.
Chodzi mi dokładnie o żródła oraz każdą najmniejszą informacje.
Do kolegi duszana:Mieszkam w Żorach i można byłoby sie jakoś kiedyś spotkać

Z góry dziekuje za każde informacje.
POzdrawiam:)Gucio
Napisano
Mam ksiązke Tadeusz Zawilskiego ptBitwy polskiego wrzesnia" tam jest wszystko dobrze opisane i są mapki,za pomocą tej ksiązki udało mi sie wydobyć z ziemi duzo ciekawych rzeczy ....A NIEWYPAŁOW po uszy!!!!!!!!
Napisano
Do Szczura :Wielkie dzięki za mapke, na pewno się przyda.

Do Pawła:Znasz może autora ksiązki???

Pozdrawiam:)Gucio

Napisano
.przepraszam pomyliłem autora ksiąrzki pt BITWY POLSKIEGO WRZESNIA jest nim Apoloniusz Zawilski a nie Tadeusz...
Napisano
Książka wyszła dość dawno. Kupiłem ostatnio w antykwariacie - 42 zł za dwa tomy.
Napisano
Na początku 2001 roku, w cyklu Historyczne Bitwy Bellony miała się ukazać pozycja pod tytułem Pszczyna 1939". Sam byłem nią zainteresowany, w celu bliższej lokalizacji miejsc walk, ale niestety nie opublikowano jej do dnia dzisiejszego.
Polecam również monografię Armii Kraków 1939" i mało znane wydawane lokalnie monografie okolicznych miejscowości (wśród autorów jest m.in. pan Piotr Orlik - mieszkańcom Pszczyny powinien być znany). Publikacje lokalne są z reguły dostępne w Muzeum Prasy Śląskiej na ul.Piastowskiej w Pszczynie.

Napisano
Zdjęcia kilku zniszczonych pod Pszczyną czołgów 5. DPanc. znaleźć możecie w statej dość publikacji Arms & Armour Press (wersja brytyjska) lub Squadrona (wersja amerykańska) Blitzkrieg Armour Camouflage and Markings". Nie mając tej książki w tej chwili przed nosem, trudno mi przypomnieć sobie jakie to pojazdy, ale pamięć wzrokowa podpowiada mi, że były to jeden Pz.Kpfw.I oraz jeden Pz.Kpfw.II.

Anwenoit
Napisano
Do Gucia: w zeszłym tygodniu widziałem w antykwariacie Pelty Bitwy Polskiego Wrzesnia"
Napisano

Wyporzyczyłem z biblioteki książkę Śląski wrzesień" Henryk Racki (skan okładki z boku)

(Ostatnie zdania z tej książki :) ) :
[..........]
Wieczór wita nas ogniem z dział i ogłuszającą kanonadą. Ściany piwnicy drżą. Z sufitu zlatuje tynk. Gorąco. Duszno! Upływają godziny. Jakiś ranny okrwawiony żołnierz niemiecki wpada do schronu i prosi o cywilne ubranie. Rosjanie są tuż.
Godzina 3.35 nad ranem. 27 stycznia 1945 roku. Nagle — cisza. Pojedyncze strzały. Ktoś krzyczy. Słyszymy nawoływania w języku rosyjskim. W pewnej chwili otwierają się drzwi schronu. Na progu stoją dwaj żołnierze w kufajkach z czerwoną gwiazdą na czapkach.
— Kto wy? — pyta jeden z nich po polsku.
— Mieszkańcy.
— Polacy?
— Polacy.
Wielu z nas miało w oczach łzy. Śpiewaliśmy po pięciu długich latach niewoli polski hymn narodowy. Ze wszystkich świątyń rozdzwoniły się dzwony.
To była wolność...
[.......]

Jak ktoś chce moge zamieścić skany zdjęć, które znajdują się w książce. (zdjęć jest 12)

Napisano
Do maca 73:masz jakies namiary na ten antykwariat???aha a jaka była cena tej ksiazki???

Do szczura:Wyslij skany do Bociana to on je zamiesci w galeri

Pozdrawiam:)Gucio
Napisano
Witam
zainteresowała mnie książka Bitwy polskiego września", proszę o podanie jakich bitew dotyczy, jak są opisane (czy są w miarę dokładnie opisane), jak dokładne są mapy (czy książka przydatna jest z punktu widzenia kopania)z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Jarek
Napisano
Witam
zainteresowała mnie książka Bitwy polskiego września", proszę o podanie jakich bitew dotyczy, jak są opisane (czy są w miarę dokładnie opisane), jak dokładne są mapy (czy książka przydatna jest z punktu widzenia kopania)z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Jarek
Napisano
Księgarnia Pelta Warszawa na rogu ulic Świętokrzyskiej i Mazowieckiej, dwa tomy kosztowały coś około 40 złociszy
Napisano
Cześć
Postawiłem ten post więc sie troche bardziej wypowiem na temat tego co ja wiem.
1. Jeśli chodzi o literature to bardzo ale to bardzo polecam książke pana Jana Przemszy-Zielińskiego Śląski Front 39" Jest tam m.in. szczegółowy opis z (mapami) bitwy pod Pszczyną Oczywiście opisane są kompleksowo działania armii Kraków na terenie śląska aż do jej wycofania się. Niestety tytuł ten jest ciężko dostepny wyszedł w zaledwie w 450 egzemplarzach dla ludzi mieszkających w Katowicach książka ta jest dostępna w bibliotece śląskiej można ją wypożyczyć
Pozatym w 2002 roku wyszła także książka Janusz Ryta itwa Pszczyńska" także trudno dostępna o zawartości ni c nie wiem bo narazie na nią poluje w najblizszym czsie ma sie pojawic w jednej z Pszczyńskich ksiegarń.
2. W lecie 2002 planuje ze znajomym rozpoczęcie badań terenowych w okolicy Pszczyny chcemy zlokalizować schrony bojowe które się tam znajduja osobiście wiem gdzie sa 3 ale jest ich podobno koło 10-14 Chcemy także zbadac miejsce bitwy pancernej miedzy 5 Dpanc. a 6DP w ćwiklicach pod Pszczyną
Jeśli są chętni to zapraszam do udziału w tych badaniach
Narazie to wszystko
  • 2 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie