Skocz do zawartości
  • 0

łopatka ... szto eta ?

bolas

Pytanie

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A po czym poznajesz ze Rosja/ZSRR? Wiesz moze do kiedy produkowano ten model w Rosji? Widzialem taka z data 1941, ale w ramce z biciem finskim. Czy finska produkcja, czy tez zdobyczna na ZSRR?
Jak na razie udalo mi sie jedynie wyodrebnic austriackie, inaczej maja zagiecia od gory.
Acha czy ZSRR malowalo tez ten model na czarno? Bo carskie, a przynajmniej czesc byly khaki.
Napisano
Jeszcze dodam,ze prawdopodobnie wojsko znasz tylko ze zdjec. Bedac podoficerem a pozniej chorazym nosilem mundury, ktore nazywaly sie:
mundur wyjsciowy OFICERA
mundur letni wyjsciowy OFICERA
peleryna OFICERSKA itp.
Wiec nie dyskutuj ze mna na temat wylacznosci uzytkowania sprzetu w wojsku. Jeszcze jedno. Saperka to LOPATA o dlugosci 110 cm nijak nie przypomina tej ze zdjecia:-)
Narka
Napisano
a jak już chciałeś błysnąć z terminologii to niestety ... nie pierwszy raz zdarzył sie kwas..." (eehhh ten Maleńczuk) - nie lopatka piechoty - tylko łopatka :) W kawalerii i saperach takich nie używano ? Piechota chyba nie miała wyłączności :)
Napisano
Taaaaaak jest Panie Chorązy ! . Melduje posłusznie że się pomyliłem i dyskutować wiecej nie będe.

A do reszty: faktycznie ktoś z Was zgadł :) Ta łopatka to faktycznie nie hełm i nie jest to też czapka ale dokładnie jak ktoś tam wspomniał jest to ruska produkcja z lat 40-tych - ta akurat ma bicia 1940 rok. Podobna prawda ? Można sie pomylić ;)
Napisano
Popatrzylem na moje fotki, ta z 1941 w ramce finskiej to tez ZSRR.
Jednym slowem lista producentow tego modelu sie wydluza.
Najgorzej z tymi LOPATKAMI bez bic, jak je zidentyfikowac.
Pod koniec miesiaca powinienem miec jedna, to sie przyjze.

Acha i jeszcze link do carskiej: http://www.ostfront.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=ROFG-00010&Category_Code=Rus-WW2-FG-ETools

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 15:39 04-04-2005

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie