Skocz do zawartości
  • 0

Znowu guzik i nic nie wiem !!!

Sawa3

Pytanie

Napisano

Witam .Tym razem mam taki guzik i nie wiem na jego temat nic.Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji tego guziora.(kto , kiedy, itp.)
Stan jak widać b.dobry. (mosiądz)
Wymiary: średnica 2 cm

Przód: napis W.PODLASKIE " , w herbie: polski orzeł w koronie i Pogoń litewska.

Tył: BIERTUMPFEL . ULIC.SENAT. WARSZ. NR.460"

Dziękuję.
Sawa3

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
raczej wiek XIX świadczy o tym n-er umieszczony pod uszkiem. jest to adres wytwórcy, kiedys w XIX w. nie używano n-erów policyjnych, tylko hipotecznych i to jest własnie n-er hipoteki działki przy senatorskiej. jeszcze w latach 1870-tych w spisie adresowym numery policyjne kamienic (te którymi się dzisiaj posługujemy) w ogóle się nie pojawiają, dopiero potem zaczęto je podawac w nawiasach za n-erem hipoteki, a jeszcze poźniej z nich zrezygnowano przy podawaniu adresu na korzyść n-erów policyjnych. tak więc guzik jest najprawdopodobniej z XIX w. i to nie z końca, a raczej z połowy tego stulecia. o ile to nie kopia oczywiście, bo stan jest iście szufladowy :)

pozdr.
Napisano
Witam !
Na guziku jst herb woj podlaskiego, i to nawet nie carski, nie wiem czy nie księstwo warszawskie. W latach 20tych XX wieku robiono raczej najwyżej kopie takich :) Technika jest XIX-wieczna.
Pozdr.
Grzesiek
Napisano

Witam .Tym razem mam taki guzik i nie wiem na jego temat nic.Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji tego guziora.(kto , kiedy, itp.)
Stan jak widać b.dobry. (mosiądz)
Wymiary: średnica 2 cm

Przód: napis W.PODLASKIE " , w herbie: polski orzeł w koronie i Pogoń litewska.

Tył: BIERTUMPFEL . ULIC.SENAT. WARSZ. NR.460"

Dziękuję.
Sawa3

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie