MOLA Napisano 25 Marzec 2005 Autor Napisano 25 Marzec 2005 Czesc witam kolegów.W mojej okolicy w czasie wojny rozbił sie radziecki samolot .wiem to z znajdowanych na miejscu katastrofy łusek, elementów kokpitu(liczniki,zegary itp.)moje pytanie, jak sie dowiedziedz jaki to samolot z jakiej eskadry itd. Gdzie tego szukac? czekam na podpowiedzi.Pozdrawiam.
zelig Napisano 25 Marzec 2005 Napisano 25 Marzec 2005 A masz zdjęcia tych liczników i zegarów? Jakie to były łuski? Czy oprócz złotych zębów pilota znalazłeś jeszcze coś charakterystycznego? Jakieś napisy, na przykład...?Skoro to Twoja okolica - przepytywałeś miejscowych, czy na miejscu katastrofy zginął pilot/załoga, czy samaljot był jedno/dwusilnikowy, itepe ietde... Z ruskimi wrakami to w ogóle ciężka sprawa jest. - Rosjanie mieli dosyć nonszalancki stosunek do własnych strat.
bocian1 Napisano 26 Marzec 2005 Napisano 26 Marzec 2005 Miałem podobny problem.Na Ambasadę Rosji nie masz co liczyć,mi nie pomopgli.Poszukaj gdzies w publikacjach jakie jed. ruskie przewineły sie przez twoją okolicę,moze przynajmniej ustalisz jednostkę.Owocnych poszukiwań.Pozdr.
MOLA Napisano 26 Marzec 2005 Autor Napisano 26 Marzec 2005 do zelig - łuski i pociski były kalibru 20 mm innych nie było ,prawdopodobnie był to jednosilnikowy samolot ,mozna było trafic na elementy z aluminium i jakiejs sklejki czy było to poszycie samolotu tego nie wiem , kilka ekip to juz przekopało ale jeszcze mozna drobnice znalezcn
zelig Napisano 29 Marzec 2005 Napisano 29 Marzec 2005 Niestety 20 mm działka miały chyba wszystkie ruskie samoloty głównego nurtu" - Jaki, Iły, Ławoczkiny... Szczerze mówiąc nie wiem, który z nich miał dużo elementów drewnianych... (a to jest duża podpowiedź) - Ławoczkin..?
J-23 Napisano 29 Marzec 2005 Napisano 29 Marzec 2005 IŁy raczej odpadają, całkowicie metalowa konstrukcja i uzbrojone w 23mm działka. działka 20mm czyli SzWAK i konstrukcję mieszaną (metalowo-drewniana) miała większość myśliwców: Jaki, Łagi. przepytaj autochtonów może dowiesz się coś więcej
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.