bjar_1 Napisano 7 Kwiecień 2005 Autor Napisano 7 Kwiecień 2005 G.Saper i Syn :) Przemysł drzewny - Sosnowiec
bjar_1 Napisano 7 Kwiecień 2005 Autor Napisano 7 Kwiecień 2005 ...i taka ciekawostka. I wiele wiele innych ,czasami bardzo ciekawych reklam i informacji o firmach.pzdrbjar_1
Sv Napisano 7 Kwiecień 2005 Napisano 7 Kwiecień 2005 No to ja juz lece na ul. Woźną moze wyciagne z piwnicy jakiegos Mausera:)dobry material informacyjny.Sv
bjar_1 Napisano 7 Kwiecień 2005 Autor Napisano 7 Kwiecień 2005 Mauserów może już nie być ;) ale mogą być na przykład jakieś ciekawe papiery dotyczące tej firmy - możesz się przespacerować! pozdrawiam!
kloki Napisano 7 Kwiecień 2005 Napisano 7 Kwiecień 2005 Może nie wyciągnięta ze strychu, ale odkupiona na targu w moim mieście. Der Dolks-Brockhaus - taki ma tytuł - czyli po prostu encyklopedia od A-Z.
kloki Napisano 7 Kwiecień 2005 Napisano 7 Kwiecień 2005 Strona tytułowa i informacje o enzyklopedii... 3600 haseł itd.
kloki Napisano 7 Kwiecień 2005 Napisano 7 Kwiecień 2005 Wytwórnia i rok wydruku. 1933, czyli juz po utworzeniu faszystowskich Niemiec.
kloki Napisano 7 Kwiecień 2005 Napisano 7 Kwiecień 2005 Tfu.. przepraszam - oczywiście nazistowskich (nie faszystowskich).Przykładowa strona->
kloki Napisano 7 Kwiecień 2005 Napisano 7 Kwiecień 2005 Ładne kolorowe obrazki (tu się zdziwiłem). Na jaką skalę używano kolorowych tuszów? Rzadko się spotykam z przedwojennymi kolorowymi czasopismami, drukami itp.
kloki Napisano 7 Kwiecień 2005 Napisano 7 Kwiecień 2005 No i ciekawostka. Książeczkę wydrukowano w 1933 roku, już z naniesionymi poprawkami (2 flaga w 3 rzędzie) :)Pozdrawiam.
bjar_1 Napisano 7 Kwiecień 2005 Autor Napisano 7 Kwiecień 2005 Kloki - ja mam mnóstwo papierzysków ,łącznie z prospektami fabrycznymi z lat 1900-1914 ,już wtedy na baaardzo szeroką skalę ,nawet w carskiej Rosji używano kolorowych farb drukarskich.pzdrbjar_1
kloki Napisano 7 Kwiecień 2005 Napisano 7 Kwiecień 2005 Aha, no jestem nidouczony w tej kwestii. Nie wiem kiedy zaczeto na szersza skale uzywac kolorowych tuszów.A tak swoją drogą, to bardzo fajnie się przegląda takie encyklopedie. Fajnie przedstawione są takie ciekawostki jak kurs pierwszej pomocy, owoczesne samoloty typu Junkers" i wiele innych owoczesnych cudów techniki" :)Pozdrawiam.
wons Napisano 7 Kwiecień 2005 Napisano 7 Kwiecień 2005 Skoro zeszło na książki, to my też mamy kilka z opuszczonych i nie tylko, domów. Strona tytuowa jednej z naszych książek, tom 6. Wypompowywaliśmy kiedyś z pewnego domu wodę z piwnic. Na jednej z półek leżały skiążki - po oprawie widziałem, że są stare. Działaliśmy ponad godzinę, gdy rozmowa ze starszą panią zeszła na zainteresowania. Powiedziałem, że zbieramy wszystko, co stare. Kobiecina spytała, czy książki też. Ja na to, że też. Dostaliśmy kilka książek, wtym tę. Dom stary, ale nie opuszczony... ;)
wons Napisano 7 Kwiecień 2005 Napisano 7 Kwiecień 2005 Książka opowiada o historii Niemiec i wydana jest w 1906r. Jedna z ilustracji.
wons Napisano 7 Kwiecień 2005 Napisano 7 Kwiecień 2005 Każda z ilustracji zabezpieczona jest delikatną bibułką, na której jest opis ilustracji.
wons Napisano 7 Kwiecień 2005 Napisano 7 Kwiecień 2005 są i czarnobiałe zdjęcia - jak na tamte lata bardzo ładnePoznaje ktoś ten zameczek? ;) (pyt.raczej retoryczne...:))
wons Napisano 7 Kwiecień 2005 Napisano 7 Kwiecień 2005 Inne znaleziska. Zbiór nut miejscowej orkiestry. Trafiły na dzikie wysypisko, a my za nimi;) Przynieśliśmy tych nut do domu tak gdzieś z półtora metra - taki stosik.
wons Napisano 7 Kwiecień 2005 Napisano 7 Kwiecień 2005 jeszcze inne nuty. Proponuję zwrócić uwagę na okrągłą pieczątkę. to by było na tyle, na dziś. a tak poza, Bjar - fajowe trafienia. Pomyśleć, że tyle jeszcze tego się wala po domach, a ile niszczeje? Ratuj jak najwięcej. Gratulacje i powodzenia!pozdr wonsY
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.