Skocz do zawartości

STARE DOMY" - reaktywacja ,rok 2005

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 120
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
No to ja juz lece na ul. Woźną moze wyciagne z piwnicy jakiegos Mausera:)
dobry material informacyjny.
Sv
Napisano
Mauserów może już nie być ;) ale mogą być na przykład jakieś ciekawe papiery dotyczące tej firmy - możesz się przespacerować!

pozdrawiam!
Napisano

Może nie wyciągnięta ze strychu, ale odkupiona na targu w moim mieście. Der Dolks-Brockhaus - taki ma tytuł - czyli po prostu encyklopedia od A-Z.

Napisano

Ładne kolorowe obrazki (tu się zdziwiłem). Na jaką skalę używano kolorowych tuszów? Rzadko się spotykam z przedwojennymi kolorowymi czasopismami, drukami itp.

Napisano
Kloki - ja mam mnóstwo papierzysków ,łącznie z prospektami fabrycznymi z lat 1900-1914 ,już wtedy na baaardzo szeroką skalę ,nawet w carskiej Rosji używano kolorowych farb drukarskich.

pzdr

bjar_1
Napisano
Aha, no jestem nidouczony w tej kwestii. Nie wiem kiedy zaczeto na szersza skale uzywac kolorowych tuszów.

A tak swoją drogą, to bardzo fajnie się przegląda takie encyklopedie. Fajnie przedstawione są takie ciekawostki jak kurs pierwszej pomocy, owoczesne samoloty typu Junkers" i wiele innych owoczesnych cudów techniki" :)

Pozdrawiam.
Napisano

Skoro zeszło na książki, to my też mamy kilka z opuszczonych i nie tylko, domów.
Strona tytuowa jednej z naszych książek, tom 6. Wypompowywaliśmy kiedyś z pewnego domu wodę z piwnic. Na jednej z półek leżały skiążki - po oprawie widziałem, że są stare. Działaliśmy ponad godzinę, gdy rozmowa ze starszą panią zeszła na zainteresowania. Powiedziałem, że zbieramy wszystko, co stare. Kobiecina spytała, czy książki też. Ja na to, że też. Dostaliśmy kilka książek, wtym tę. Dom stary, ale nie opuszczony... ;)

Napisano

są i czarnobiałe zdjęcia - jak na tamte lata bardzo ładne
Poznaje ktoś ten zameczek? ;) (pyt.raczej retoryczne...:))

Napisano

Inne znaleziska. Zbiór nut miejscowej orkiestry. Trafiły na dzikie wysypisko, a my za nimi;) Przynieśliśmy tych nut do domu tak gdzieś z półtora metra - taki stosik.

Napisano

jeszcze inne nuty. Proponuję zwrócić uwagę na okrągłą pieczątkę. to by było na tyle, na dziś.

a tak poza, Bjar - fajowe trafienia. Pomyśleć, że tyle jeszcze tego się wala po domach, a ile niszczeje? Ratuj jak najwięcej. Gratulacje i powodzenia!

pozdr wonsY

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie