bjar_1 Napisano 25 Marzec 2005 Autor Napisano 25 Marzec 2005 Wczoraj w starych domach" zaszalał mój tatuś :) - Kielce ,warsztat samochodowy z okresu wojny. W środku znalazł książkę napraw samochodów - wszystko ,łącznie ze zleceniodawcami z Wehrmachtu ,SS ,żandarmerii ,bahnschutzów... numery rejestracyjne samochodów ,nazwy jednostek z numerami - samochody jakie się chce - Fiaty ,Adlery ,Mercedesy ,Fordy i inne. Narazie tego nie mogę ogarnąć ,sporo towaru. Pozatym druki fabryczne m.in. od Hugo Schneidera /HASAG? e Skarżyska czy z kieleckiej SHL-ki ,lata 1942/43... Jak trochę to odczyszczę ,to zrobię fotki. Oprócz tej superksiążki druki fabryczne m.in. przedwojenny katalog produktów Huty Częstochowa i inne różności. Na dniach zapodam fotki. Książka napraw szczególnie cenna ze względu na informacje o stacjonujących w Kielcach jednostkach SS ,WH i policji :) Dobra rzecz.pzdrbjar_1
wons Napisano 25 Marzec 2005 Napisano 25 Marzec 2005 No No No... Tylko pozazdrościć. U nas rozpoczął sie sezon pożarów traw, i coś dużo ostatnio wypadków. Nie mamy czasu nawet przetrzeć z kurzu wykrywki, a co dopiero poszaleć w terenie... :) Może w święta... Gratulacje i oby tak dalej. :)wonsY
bjar_1 Napisano 25 Marzec 2005 Autor Napisano 25 Marzec 2005 Dobrze że ojciec coś wygrzebał ,bo wczoraj w terenie to posucha... W czasie przeglądania zauważyłem jeszcze Citroeny ,Panhardy i Horchy. Samochody w większości były z :- Heeres Kraftfahrpark Kielcepojedyncze sztuki z :- Stabschwadr. 1 SS-Reiter Regiment- Stabkomp.Inf.Ers.Rgt.608 (wychodz ,że ten pułk stacjonował w 1942 r. a Stadionie" w Kielcach ,tam gdzie do 1939 r. stacjonował 4 pal.Niedługo dokumentacja zdjęciowa :)pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 25 Marzec 2005 Autor Napisano 25 Marzec 2005 Narazie fotka takich dwóch kopert z wczoraj.A przy książce napraw zauważyłem ,że w 1943 r. coś dużo szyb powybijanych było w samochodach Wehrmachtu :)
bjar_1 Napisano 25 Marzec 2005 Autor Napisano 25 Marzec 2005 i druga.Następne fotki wczorajszych fantów niedługo.bjar_1
Gambit Napisano 28 Marzec 2005 Napisano 28 Marzec 2005 Witam. Czy mógłbyś sprawdzić, czy były tam naprawiane samochody marki Stoewer? Dzięki wielkie i oby więcej takich trafiejek. :)
bjar_1 Napisano 28 Marzec 2005 Autor Napisano 28 Marzec 2005 Druki narazie są w piwnicy - wietrzą się ,jednak w czasie pobieżnego przeglądania Stoewerów nie dostrzegłem ,jak się papierzyska wysmrodzą to przejrzę dokładniej. Na zdjęciu zapowiedź tego co się m.in. czyści - katalog fabryki wałów drogowych z 1914 r. firmy Akcjonernoje obszcziestwo maszinostrojtielnawo zawoda Bratja Geisler ,Okolskij i Paczke - Warszawa" --> okładka
bjar_1 Napisano 28 Marzec 2005 Autor Napisano 28 Marzec 2005 i mniej-wiecej środek. Na każdej stronie inny typ wału z charakterystyką. Fajne nie? :)pzdrbjar_1
R. Lewy" Lewszyk Napisano 28 Marzec 2005 Napisano 28 Marzec 2005 Czemu Gambit interesują cię akurat Stoewery?Jeśli chcesz znaleźć Stoewera, sprawdź le. einheits Pkw.
slw Napisano 2 Kwiecień 2005 Napisano 2 Kwiecień 2005 no to ja znowu po cywilnemu :)Aparat skrzynkowy Box-Tengor 54/2 ostatnia seria z lat 1934-38. Sprawny. Jak kupię gdzieś kliszę to go z ciekawości wypróbuję.http://www.collection-appareils.com/zeiss/html/boxtengor.phppzdr,slwp.s.: Wons, czy moje maile z Adlerette doszły?
slw Napisano 2 Kwiecień 2005 Napisano 2 Kwiecień 2005 i jeszcze od kuchni...aha, aparat jest troszkę nietypowy, ma inne zakresy regul. odległości.
bjar_1 Napisano 6 Kwiecień 2005 Autor Napisano 6 Kwiecień 2005 Wczoraj ojciec poszalał - 6 guzików groszkowanych ,aluminiowe ,stany idealne jak na strychowce i trzy mosiężne ,jeden 'MADE IN ENGLAND' ,a dwa 'H&H LTD.BIRMINGHAM' ,może od 'battle-dressów'? Do tego maaaaaaaasa papierów zajebistych - przedwojenne księgi adresowe RP (1927 r.) ,masa listów ,druków fabrycznych ,super książek ,maska RSC i inne.pzdrbjar_1
turtur Napisano 7 Kwiecień 2005 Napisano 7 Kwiecień 2005 Witaj Bjar, a jaki zasieg terytorialny jest tych ksiag adresowych?pozdrawiam
bjar_1 Napisano 7 Kwiecień 2005 Autor Napisano 7 Kwiecień 2005 Są to spisy firm z adresami ,telefonami ,danymi odnośnie pracowników (liczba) ,wysokości kapitału i inne bardzo ciekawe rzeczy. Zasięg - cała II RP ,łącznie z Kresami.pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 7 Kwiecień 2005 Autor Napisano 7 Kwiecień 2005 Jest to dość opasłe tomisko... Zrobię kilka fotek reklam z tej księgi i wrzucę.
bjar_1 Napisano 7 Kwiecień 2005 Autor Napisano 7 Kwiecień 2005 Zakłady Mechaniczne Plage & Laskiewicz Lublin
bjar_1 Napisano 7 Kwiecień 2005 Autor Napisano 7 Kwiecień 2005 i H.Kolberg i Ska. od przewojennego sprzętu optycznego
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.