BLACK JACK Napisano 23 Marzec 2005 Autor Napisano 23 Marzec 2005 Na zdjęciu jest obiekt, który już nie istnieje. Stał przy ulicy Kaczej, koło budynku ze sporym ceglanym kominem. Wszystko to zostało wyburzone pod nowe budynki. Mieszkańcy okolicznych domów mówili o tym, że bunkier strzegł ... fabryczki pasty, która miała znajdować się w piwnicach domu. Pytanie, tylko czy to prawda i czy fabryczka pasy nie była na przykład przykrywką do prowadzenia innej działalności". W czasie okupacji obiekt ów zdajdował się na terenie getta, co też jest ciekwą sprawą, bo chyba niewiele było unkrów" na jego terenie. Nie jestem specem od getta, może ktoś ma jakieś informacje lub zna historię tego obiektu i zechce się podzielić ... Fotka pochodzi z 1995 rokuBJ
turtur Napisano 23 Marzec 2005 Napisano 23 Marzec 2005 BJ, nie sadze aby postawino schron" by pilnowac piwnicznej fabryki prdukcji pasty. Na Kaczej bylko kilka wazniejszych budynkow, wiec moze stal on przy ktoryms z nich......Najbardziej znaczącym zakładem produkcyjnym przy Kaczej była fabryka przewodów elektrycznych i walcownia miedzi spółki "Kabel założona w 1920 roku. Oprócz tego przy Kaczej znalazły swą siedzibę: Fabryka Obuwia Mechanicznego "Roma, Fabryka Artykułów Elektrotechnicznych "Lukwar, Fabryka Wyrobów Chemicznych i Farmaceutycznych Mieczysława Chanieckiego, Fabryka Kosmetyków i Perfumerii Towarzystwa "Casimini. W 1920 roku powstała Wytwórnia Silników i Warsztaty Mechaniczne "Henryk Liefeldt i Stanisław Schiffer. Niemal cała zabudowa ulicy została zniszczona w roku 1944.", ale moge sie mylic
BLACK JACK Napisano 23 Marzec 2005 Autor Napisano 23 Marzec 2005 Turtur- a ty jesteś z tamtych okolic?BJ
BLACK JACK Napisano 23 Marzec 2005 Autor Napisano 23 Marzec 2005 Turtur - i wszystko jasne!Pytanie tylko co tak istotnego funkcjonowało na Kaczej, na terenie getta, że takiego grzyba postawili?BJ
turtur Napisano 23 Marzec 2005 Napisano 23 Marzec 2005 BJ, a czy na pewno ten bunkierek stal na Kaczej? W poblizu na Karolkowej znajdowala sie fabryka Philipsa...
BLACK JACK Napisano 23 Marzec 2005 Autor Napisano 23 Marzec 2005 Turtur- okolice Kaczej lub Wolność (zdjęcie jest opisane Kacza"). Ja gadałem z autorem zdjęcia i jest pewien że to te okolice. Zresztą to on mnie pokierował na resztki muru getta, mówią, że to wszystko było koło siebie. Karolkowa to już inna strona Okopowej. Gość opowiadał, że bunkier był przyklejony do w zasadzie normalnego domu". BJ
kwojtek Napisano 24 Marzec 2005 Napisano 24 Marzec 2005 BJ; ja też mam wątpliwości czy ten bunkier jest z Kaczej.Często bywałem na ul Wolność (ogólniak Śniadeckich)i przechodziłem obok niego.Piszesz że był wklejony w budynek i ja też tak go pamiętam.A na tej fotce wygląda na stojący osobno.Mogę się mylić, bo ostatni raz widziałem go na początku lat 90-tych.Ale ciekaw jestem opinii innych.PozdrawiamW.
turtur Napisano 24 Marzec 2005 Napisano 24 Marzec 2005 kwojtek - sugerujesz, ze byl na ul. Wolnosc? To juz by bardzej pasowalo. KOlejna teoria - brama=bunkier...Ale kazda sugestia sie liczy...
BLACK JACK Napisano 24 Marzec 2005 Autor Napisano 24 Marzec 2005 Witam Panowie, Nie upieram się przy Kaczej, Kacza występuje hasłowo na zdjęciu i opowieściach. Gość, który przekazał mi zdjęcie , prosił by sprawę wybadać, bo on nie ma zdrowia ni czasu (były pracownik Muzeum WP). Znam więc temat z przekazu ustnego" i mam jedną fortkę. Postaram się jutro wrzucić całe zdjęcie - jest na min trochę okolicy. Może to Wam coś pomoże.Pozdro BJ
zelig Napisano 24 Marzec 2005 Napisano 24 Marzec 2005 Ale Wy chcecie teraz wyburzyć to osiedle, które tam stoi od ponad 10 lat i zrekonstrować ten bunkier, czy co? No faktycznie nie ma już tam tego bunkierka... i kilku innych w okolicy również.Także w czym problem?pssst! Jak tam badanie na Szucha? Paznokcie w porządku?
RobertoN Napisano 24 Marzec 2005 Napisano 24 Marzec 2005 Czy Administrator tego forum jeszcze żyje? zelig" - ty najprawdopodobniej powinienej zmienić lekarza, albo dawki leków ...Jak nie masz nic do powiedzenia to japa w kubeł i nie zaśmiecaj forum.
BLACK JACK Napisano 24 Marzec 2005 Autor Napisano 24 Marzec 2005 Roberton, Dzięki, ale damy sobie radę. My to ignorujemy i już ...Spoko.BJ
zelig Napisano 24 Marzec 2005 Napisano 24 Marzec 2005 No oczywiście, że to ignorujemy! Po co nowy użytkownik taką tu robi zbendną interwecje?psst! Noa co skaczą? Ten bukier wciąż nie istnieje, czy coś śę ruszyło?
ChrisFly Napisano 24 Marzec 2005 Napisano 24 Marzec 2005 Ulica Kacza była na zewnątrz getta więc chyba nie o tą ulicę chodzi. Sama budowla wygląda faktycznie jak bunkier i kilka ich na terenie getta było.Natomiast byłoby takie miejsce (no może dwa), które pasują do opisu (ceglany budynek z kominem).Jedno to okolice fabryki Pfeifera (róg Glinianej i Okopowej) ale to chyba mniej prawdopodobne natomiast bardziej pasują okolice krematorium na terenie Gęsiówki. Tak więc szukałbym w kwartale Gęsia-Lubeckiego-Wołyńska, w kierunku Smoczej albo Dzikiej.Krzysztof
BLACK JACK Napisano 24 Marzec 2005 Autor Napisano 24 Marzec 2005 Fakt z mapy wynika, że była poza gettem, ale to nie rozwiązuje sprawy, po co ów schron tam stawiono?Jutro wrzucę obiecane zdjęcieBJ
BLACK JACK Napisano 25 Marzec 2005 Autor Napisano 25 Marzec 2005 Tu macie bunkier w szerszym ujęciu ...
BLACK JACK Napisano 25 Marzec 2005 Autor Napisano 25 Marzec 2005 ...a tu prawdopodobny teren gdzie mógł stać.BJ
Mundeczek Napisano 6 Luty 2011 Napisano 6 Luty 2011 Witam!!Pozwolę sobie odświeżyć trochę temat.Ów bunkier znajdował się przy fabryce kabli. Jakieś osiem metrów od ulicy, na wprost bramy wjazdowej. Była jeszcze mała drewniana wieżyczka strzelnicza. Na dachu przybudówki po lewej stronie od bramy.W czasie okupacji, Niemcy przekształcili fabryką kabli w fabrykę amunicji. O ile dobrze pamiętam, produkowano tam również jakieś części do pocisków serii V".Stąd też te zabezpieczenia.Fabryka nigdy nie znajdowała się na terenie Getta.Należy też nadmienić że jako fabryka niemiecka, o charakterze militarnym, stanowiła źródło mocnych" dokumentów. Dzięki czemu chłopcy z organizacji mieli oryginalne kenkarty, pracowników rzeszy. Inna sprawa że często nawet nie byli w okolicy fabrykiNa zdjęciu zaznaczyłem gdzie dokładnie był bunkier. Z dokładnością do 5 metrów.Po wojnie część fabryki została zaadoptowana na mieszkania.Ostatni mieszkańcy fabryki, jak i stojącej obok kamienicy wyprowadzili się tuż przed rozbiórką pod nowe osiedle.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.