Skocz do zawartości
  • 0

co to za ptica?

werning

Pytanie

Napisano

Witam. Napotkałem takie kawałeczki samolotu. Zwracam się z prośbą do maniaków maszyn latających o jakieś naprowadzenie. Zdaję sobie sprawę że niewiele jest na tych fotkach ale może coś się komuś rzuci w oczy charakterystycznego. Na początek taka kosteczka stalowa w środku aluminium.

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wening

2 Argusy posiadał też Siebel Si 204, nie tylko Uhu"

Co do jednosilnikowych to jeszcze Arado 96, a także Fi 56 Storch (ale nie był pokryty duralem)

Ta klapa" to nie klapa a element poszycia, bezpośrenio przy klapie, bądź lotki(w klapie raczej nie ma linek)

Pozdrawiam
esko
Napisano
witam ponownie. Dzięki za wszelkie uwagi. Wiadomo coś jakie maszyny miały jeszcze silniki Argus? To na 100% samolot nie rakieta :) Czy to FW to nie wiem choć i z taką opinią się spotkałem dodam że nie od człowieka siedzącego w temacie poszukiwań czytaj widzącego czasem to co chce widzieć". Przyznam że myślałem że chodzi mu o 190. ale wrakowisko wskazuje na dwa silniki. Czyżby rzeczywiście to ten 189? -Czekam na lepszą pogodę :) no i może jeszcze jakieś wskazówki.
Pozdrawiam i dzięki jeszcze raz - Werning.
Napisano
Cudnie..
Na takim etapie trudno jeszcze określić ale co ma wisieć nie utonie...
Powodzenia w dalszym odkopywaniu. Czekamy na fotki..
Powiem tylko, że dość konkretne elementy..a to może świadczyć o tym,że najprawdopodobniej najciekawsze przed Tobą..
Zgadzam się z przedmówcą, że to niemiaszek albo amerykaniec..
Podrawiam
searcher
Napisano
Tam gdzie jest napisane w 32 argus", myślę,że to jakiś zawór lub przewód bezpieczeństwa(choć nie wiem od czego)...Ale to tylko moje subiektywne zdanie..
searcher
Napisano
nom tych urek" z sygnowaniem nw.... jest kilka rzeczywiście wygladaja jak przewody bo i przy niektórych była jeszcze rura gumowa. fakt że to nie rusek (przynajmniej z produkcji a nie ze słuzby) bo cyrylicy żadnej nie wynalazłem. Ani na kostkach od elektryki ani akumulatorze itp. Całość się mocno paliła ale opaski zaciskowe z tych w/w przewodów pierwyj sort błyszczą jak nówki ze sklepu. Ta klapa jest jak narazie największym elementem i chyba większych nie będzie dlatego liczę na spostrzegawczość kogoś kto moze dogłębnie się zajmuje modelarstwem -Ale nie koniecznie, każda uwaga mile widziana.
pzdr Werning
Napisano
Witam.
Co do wskazówek, to są one bardzo proste:
RYĆ I JESZCZE RAZ RYĆ !Zabierac ze sobą kazdy kawałek i w domu czyścić i szukać sygnatur..
Powodzenia !
searcher
Napisano

Według mnie to amerykaniec..
Pamiętaj - diabeł tkwi w szczegółach..
Obejrzyj wszystko dokładnie, a przede wszystkim dokładnie oczyść(ja napełniam ocynkowaną wanienkę wodą, wsypuje te 15 - 20 kg aluminiowego złomu i jade miedzianą szczoteczka). Wiele razy było tak,że fanty, na pozór mało istotne okazywały się kluczem do zagadki..
Sprawdź czy na tych zaciskach nie ma jakiś sygnatur..np. takich jak na fotce..ADEL 9 - szczątki pochodzą z jedynego P-38 odnalezionego w Polsce(oczywiście przeze mnie :-))
pozdro
searcher

Napisano
Jezeli stoi Argus to jednoznacznie jest to niemiec.Moze znajdziesz jakis numer na blachach.Wszystkie czesci samolotow mialy nabite numery !

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie