Skocz do zawartości

Wróg u bram - jak sowiecki film

rob

Rekomendowane odpowiedzi

Oglądałem tydzień temu na rosyjskiej TV film o Stalingradzie. Film jak film - sowiecka agitka właściwie, ale zaskoczyła mnie jedna rzecz. Właściwie scenariusz był toćka w toćkę bliźniaczy z Enemy at the GAtes. I tak był dzielny snajper który wstąpił do wojska i został rzucony do kompanii snajperów. Była love story kiedy radziecki snajper pokochał sowiecka snajperkę. Był faszystowski zimnokrwisty snajper którego nie mozna było trafić a jego zdolności dotarły do sowieckiej wierchuszki.
Oczywiście byłowiele wątków pobocznych ale główny do złudzenia przypominał Wroga. Pomijam fakt że legenda o Zajcewie była mocno eksploatowana przez propagande

Na cyfrze kanał 263, 262, 261,. odpowiednio ;RTR, Khabar TV, RT1. Khabar to Kazachska Tv, ale właściwie rosyjska. RTR to taka rosyjska Polonia TV a Rt1 to jak nasza jedynka chyba. Tam często lecą takie filmy.
A ten co ogledałem na RTR to nie wiem jak się nazywal bo trafiłem w połowie,ale chyba Stalingrad, kończył się sceną zamkniecia kotła , czyli spotkania się rosyjskich armii pod Stalingradem. Jedna rzecz mi sie podobała. Pokaane tam były rózne sztuczki i pulapki stosowane przez obie strony, których jakos w zachodnim kinie nie znałem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie