okejos Napisano 2 Luty 2003 Autor Share Napisano 2 Luty 2003 zostało to znalezione na pobojowisku września 39 są to wa elementy nie odłamane sygnowane literami w kółkach. a z drugiej strony na jednym 30 na drugim 40, ktoś mi zasugerował że to uchwytu na amo do boforsa. co wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 2 Luty 2003 Autor Share Napisano 2 Luty 2003 fot2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 2 Luty 2003 Autor Share Napisano 2 Luty 2003 fot 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 2 Luty 2003 Share Napisano 2 Luty 2003 to mi wyglada jak jakies czesci od silnika, nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Luty 2003 Share Napisano 2 Luty 2003 mnie też wygląda to na część silnikową", coś jakby przy kolektorze wydechowym.Tylko małe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 3 Luty 2003 Share Napisano 3 Luty 2003 Witam,Nie bardzo mogę się zorientować w wielkości tych połówek otworów, ale ja bym obstawiał coś w rodzaju podkładki dystansowej pod układ dwóch gażników, podobne elementy są montowane w silnikach celem powiększenia wielkości gardzieli ( na wymiarze wysokości), jednak nie bardzo wyobrażam sobie szczelność takiej podkładki składającej się z połówek i w dodatku będącej odlewem. To na tyle co mi się skojarzyło.Pozdrawiam PATRON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Luty 2003 Share Napisano 3 Luty 2003 To są magazynki od węgierskiego działka kalibru cos około 40 mm (tak jakiś odpowiednik lub klon boforsa 40mm). Przyciski zakończone haczykiem służyły do zaczepienia za kryzę łuski. Łuska była też podobna jak w boforsie. Jak poszukasz to na aluminium powienieneś znaleźć bicie w kształcie korony św. Stefana.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Luty 2003 Share Napisano 3 Luty 2003 Cd.Ja coś takiego znalazłem na pbojowisku z 44 roku gdzie walczyli węgrzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Luty 2003 Share Napisano 3 Luty 2003 dzięki. znalezienie tego na pobojowisku z 39 niczego nie oznacza, chyba że mogło być uzywane podobne (takie same) przez polaków w boforsach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 3 Luty 2003 Share Napisano 3 Luty 2003 To jest raczej właśnie magazynek do polskiego Boforsa, który nie miał prawa się niczym (poza oznaczeniami producenta) różnić od węgierskiego. Bo po pierwsze licencja, a pod drugie działa te były przedmiotem intratnego eksportu tak z Polski jak i Węgier do odbiorców w całej Europie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
okejos
zostało to znalezione na pobojowisku września 39 są to wa elementy nie odłamane sygnowane literami w kółkach. a z drugiej strony na jednym 30 na drugim 40, ktoś mi zasugerował że to uchwytu na amo do boforsa. co wy na to?
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.