Skocz do zawartości

FALERYSTYKA FORMACJI GRANICZNYCH

MKK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Gdzie mogę znaleźć literaturę dotyczącą odznak polskich formacji granicznych tj. Straży Granicznej II RP i Korpusu Ochrony Pogranicza?? Za wszelką pomoc i sugestie będę niezmiernie wdzięczny.
Napisano
Masz pewnie na mysli R.Stolarki, M.Wroński Odznaki pamiątkowe Korpusu Ochrony Pogranicza".
Napisano
Witam. Również interesuję się tym tematem i obawiam się, że oprócz wspomnianego wyżej opracowania takiej literatury po prostu nie ma. Wielka szkoda , bo zagadnienie jest bardzo ciekawe. Może był kiedyś artykuł w jakimś biuletynie muzealnym ale niestety nie są one zbyt dostępne.
Napisano
Dysponuje kilkunastoma dobrej jakości skanami zdjęc SG z okolic Międzychodu - woj. poznańskie. lata 1926-1939 Pisz na privat . Pogadamy.
Napisano

Witam.Posiadam taką odznakę po moim dziadku,który słuzył w KOP.Wiecej zdjeć w wątku(mniej wiecej środek wątku)
http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=68442
Pozdrawiam ,Krzysiek Mrówka- Grzebiuszka"

Napisano
...po mojemu ta uboższa" jest młodsza, bo i sam motyw orła jest bardziej współczesny. Te odznaki z tego, co wiem nie były zróznicowane dla oficerów i innych korpusów.

pozdrawka -piryt
  • 5 weeks later...
Napisano
Panowie odznaka KOP była w dwóch wersjach: właśnie dla strzelców i podoficerów KOP odchodzących do rezerwy - brazowa oraz dla oficerów (m.in. po 2 latach służby) i zasłużonych dla KOP osób cywilnych i innych wojskowych w wersji bogatszej srebrnej. Co do Felerystyki KOP to zjamuje się nia m.in. dr Krzysztof Filipow - dyrektor Muzeum Wojska w Białymstoku; m.in. napisał on artykuł Falerystyka Korpusu Ochrony Pogranicza w latach 1924 - 1938, Zeszyt naukowy MW w Białymstoku nr 15 z 2002 roku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie