MKK Napisano 18 Marzec 2005 Autor Napisano 18 Marzec 2005 Witam!Gdzie mogę znaleźć literaturę dotyczącą odznak polskich formacji granicznych tj. Straży Granicznej II RP i Korpusu Ochrony Pogranicza?? Za wszelką pomoc i sugestie będę niezmiernie wdzięczny.
kolekcj Napisano 19 Marzec 2005 Napisano 19 Marzec 2005 Była kiedyś książka o odznakach i oznakach KOP. Nie pamiętam tytułu, ale sama w sobie książka jest raczej słaba.
MKK Napisano 19 Marzec 2005 Autor Napisano 19 Marzec 2005 Masz pewnie na mysli R.Stolarki, M.Wroński Odznaki pamiątkowe Korpusu Ochrony Pogranicza".
frost Napisano 19 Marzec 2005 Napisano 19 Marzec 2005 Witam. Również interesuję się tym tematem i obawiam się, że oprócz wspomnianego wyżej opracowania takiej literatury po prostu nie ma. Wielka szkoda , bo zagadnienie jest bardzo ciekawe. Może był kiedyś artykuł w jakimś biuletynie muzealnym ale niestety nie są one zbyt dostępne.
JanW Napisano 24 Marzec 2005 Napisano 24 Marzec 2005 Dysponuje kilkunastoma dobrej jakości skanami zdjęc SG z okolic Międzychodu - woj. poznańskie. lata 1926-1939 Pisz na privat . Pogadamy.
Grzebiuszka Napisano 24 Marzec 2005 Napisano 24 Marzec 2005 Witam.Posiadam taką odznakę po moim dziadku,który słuzył w KOP.Wiecej zdjeć w wątku(mniej wiecej środek wątku)http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=68442Pozdrawiam ,Krzysiek Mrówka- Grzebiuszka"
jack61 Napisano 26 Marzec 2005 Napisano 26 Marzec 2005 Na allegro byla swego czasu zwykla zolnierska Twoja Grzebiuszka jest chyba oficerska
Grzebiuszka Napisano 26 Marzec 2005 Napisano 26 Marzec 2005 Oficerem to Dziadek nie był, wydaje mi się, że ta z allegro jest taka sama, tylko zeszła z niej ta masa porcelanowa (wykopek, a może niedokończona).Grzebiuszka
piryt Napisano 28 Marzec 2005 Napisano 28 Marzec 2005 ...po mojemu ta uboższa" jest młodsza, bo i sam motyw orła jest bardziej współczesny. Te odznaki z tego, co wiem nie były zróznicowane dla oficerów i innych korpusów.pozdrawka -piryt
dzava Napisano 28 Kwiecień 2005 Napisano 28 Kwiecień 2005 Panowie odznaka KOP była w dwóch wersjach: właśnie dla strzelców i podoficerów KOP odchodzących do rezerwy - brazowa oraz dla oficerów (m.in. po 2 latach służby) i zasłużonych dla KOP osób cywilnych i innych wojskowych w wersji bogatszej srebrnej. Co do Felerystyki KOP to zjamuje się nia m.in. dr Krzysztof Filipow - dyrektor Muzeum Wojska w Białymstoku; m.in. napisał on artykuł Falerystyka Korpusu Ochrony Pogranicza w latach 1924 - 1938, Zeszyt naukowy MW w Białymstoku nr 15 z 2002 roku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.