Skocz do zawartości

Muzeum w Skarżysku-SdKfz?

sloma

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy to prawda, że Muzeum wyciągnęło w okolicach Olsztyna w zeszłym roku kompletnego SdKfz-a?Chciałem zapytać na forum najlepiej Pana Dyrektora Muzeum o ile czasem tu bywa, bo nie za bardzo mam z Panem kontakt w inny sposób.Z chęcią wybrałbym się w wakacje obejrzeć taki fajny pojazd w Skarżysku.A może znajdzie się ktoś jeszcze kto słyszał o takim wydarzeniu?Pozdrawiam wszystkich
Słoma
Acha:

DEMENTUJĘ PO RAZ KOLEJNY JUŻ PLOTKI ROZSIEWANE PRZEZ LUDZI CHORYCH PSYCHICZNIE LUB NIEUCZCIWYCH JAKOBY EKIPA PANDORY" Z TORUNIA MIAŁA KIEDYKOLWIEK JAKIEKOLWIEK CZĘŚCI DO StuG-a IV !!!

To był krzyk i się nie dziwcie. Nie lubię słyszeć w Polsce że jestem złodziejem. Ani innych tego typu głupot i kalumni.Tych co rozsiewają takie bzdury i sobie coś nawkręcali w swoich chorych głowach - nie pozdrawiam i mam nadzieję że kiedyś jeszcze zapłacą za pomówienia
Napisano
ja slyszalem o tym, ze Pan dyrektor wyziagnal spod olsztyna kompletnego sdkfz'ta, ba, nawet znam soobe, co na wlasne oczy widziala, jak taki sdkfz jechal na lawecie, za pieeeknym nowym ciagnikiem, osoba ta byla w urzedzie gminy, i spytala sie, czy cos takiego zostalo wydobyte, na to pan uzednik, odpowiedzial, ze owszem, pozbylismy sie niepotrzebnego zlomu. podal nazwisko Pana dyrektora muzeum w skarzysku, jako osobe, ktora odciazyla" olsztynskie bagna z niepotrzebnego zlomu.
chetnie bym se obejzal ten eksponat, gdyz malo ci u nas sdkfz'tow, pewnie teraz jest w remoncie, bo w skarzysku, z tego co wiem, nie ma zadnego sdkfz'ta
Napisano
Znaczy, Sdkfz-251? Nie wiem jak z tym, ale w Skarzysku mieli juz jednego w czesciach. Pare lat temu prasa sie rozpisywala, jak to niestrudzony Dyrektor, w poszukiwaniu po okolicznych gospodarstwach, znalazl Sdkfz-251. Problem byl w tym, ze dwoch chłopów, ktorzy go mieli, dosłownie sie nim podzielili" - i przecieli na pół!...
U jednego z nich przod kadluba, do kabiny kierowcy, robil za skladzik (takie fajne otwierane klapy na masce :-)
, u drugiego blacha tez sie przydała w obejściu.
Napisano
ja osobiscie czekam tylko na moment, kiedy ten transporter bedzie wystawiony do zwiedzania, bo uwazam, ze Pan dyrektor jest uczciwa osoba, i nie sprzedal czegoc, co nabyl do muzeum w skarzysku.
no ale to sie okaze
Napisano
przed faktem nie mozna bo ubiegna
po fakcie nie ma sensu ???

chodzi o to ze tego typu wiadomosci sa poszukiwane a ich jawniewnie ucian wszelkie spekulacje
po wydobyciu uwazam ze na 2/ 3 tygodnie powinien byc wystawiony i dopiero remontowany i to tez nie na zasadzie zabieramy go i juz
remont sie robi steb by step
wyjmuje sie silnik przekladnie do remontu reszta zostaje
nastepnie podwozie i na koncu kadlub
eszystko sie sklada do kupy i ponownie wystawia w calosci

Napisano
Pragnę poinformować ze od pół roku Pan dyr. jest na zwolnieniu lekarskim. a byłem w muz O.B. dwat tyg temu (nie ma tam ktyrtych magazynów raczj...) i nie widziałem nic nowego. a naweet w rozmowie z obsługą którą sobie uciołem nic nie wspominali o nowym nabytku, przybyłanatomiast (chyba ) przednia płyta dolna z resztka zawieszenia panzer III.służe fotką..
Napisano
1. gdzie ta fotka :-)
2. czy Stug IV jest już skończony"? Domyślam się, że tak, więc też przydałaby się jakaś ładna galeria.

Napisano

oto fotka.
tego wraku nie pamiętam z poprzedniego pobytu. natomiast jeżeli chodzi o stug'a to jeżeli zaspawanie dziur w górnnej częsci pancerza blachą 5mm i dziury z tyłu można nazwać rekonstrukcją .....teraz poprostu nie można zajrzeć dośrodka. zobaczcie zdjęcia z galerii O.B. nic sie praktycznie nie zmieniło

Napisano
Kurcze, a mi się wydawało, że widziałem już tego Stuga gdzieś w prasie zrobionego na cacy", kamuflaż etc., a tu taka wiadomość? Z tego by wynikało, że w Skarżysku tylko specjalizują się w zbieraniu złomu :-(
Napisano
no nie dokładnie jak stał bo zaspawali brakujący element z górnego pancerza 50 x 50 cm. i teraz za boga dośrodka nie mozna zajrzeć. :(((
Napisano
Po bliższym przyjrzeniu się Twojemu zdjeciu wydaje się, że ta wanna pochodzi od IV, a nie III-ki. Co Ty na to?
Napisano
To zdjęcie nie pozostawia już wątpliwości, że to IV (patrz zawieszenie i płyta przednia). Dzięki. Nie podejmę się określić na razie, który to Ausf, choć pewnie by się dało.
Sam kadłub pozbawiony zawieszenia i nadbudówki wygląda rzeczywiście dość niepozornie.
  • 1 month later...
Napisano
W muzeum w skarżysku jest kilka niemieckich rzeczy i zapewniam że nic nie wywędrowało i nie wywędruje poza granice. sdkfz przyjechał spod kielc i ma sie dobrze. czeka na lepsze dla muzeów czasy. StuG bedzie pomalowany zgodnie z obietnicą - nie ma strachu. założenie dachu to koniecznośc jeśli chce się doprowadzić bryłe do jakiegoś wyglądu. pozdrawiam wszystkich którzy wyciągnęli cos pod olsztynem !!!!!!!!!!
Napisano
Chciałbym wszystkich zapewnić że muzeum w Skarżysku nie prowadziło żadnych akcji wydobywczych w rejonie Olsztyna.Być może /o ile miało to wogóle miejsce/ktoś podawał się za pracowników tejże placówki-co miało już miejsce niejeden raz.Wystarczy przypomnieć sprawę stugIV.Niektórym być może jest to bardzo nie na rękę że ów cenny zabytek znalazł się akurat w Skarżysku,a nie gdzie indziej.Ja osobiście wierzę że uda się Panu Dyrektorowi doprowadzić sprawę rekonstrukcji do końca/a tak na marginesie pokarzcie mi kogoś w Polsce, kto głośno krytykuje Skarżysko,sam uważając się za zbieracza-czytaj kolekcjonera-odgrażającego się że złoży to czy tamto i niech pokaże że coś złożył/.Dzięki Bogu są jeszcze tacy ludzie jak w/w Dyrektor, a niektóre fanty można obejżeć w polskim muzeum.Przynajmniej Mr sloma czy okejos może sobie troszeczkę ponarzekać i mieć takie czy inne uwagi. Najłatwiej jest narzekać/a to dowód że mamy tu przykład typowego Polaka, któremu nic się niepodoba, a sam nic nie robi/. Jest jeszcze inne wyjście-możemy nic nie robić- wszystko sprzedać i póżniej płakać jak za panterą Kęszyckiego i jednocześnie chwalić go jaki z niego wspaniały miłośnik militariów. Zatem zamiast opluwać muzea i ich dyrektorów, może im pomóżmy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie