sloma Napisano 30 Styczeń 2003 Autor Napisano 30 Styczeń 2003 Czy to prawda, że Muzeum wyciągnęło w okolicach Olsztyna w zeszłym roku kompletnego SdKfz-a?Chciałem zapytać na forum najlepiej Pana Dyrektora Muzeum o ile czasem tu bywa, bo nie za bardzo mam z Panem kontakt w inny sposób.Z chęcią wybrałbym się w wakacje obejrzeć taki fajny pojazd w Skarżysku.A może znajdzie się ktoś jeszcze kto słyszał o takim wydarzeniu?Pozdrawiam wszystkich SłomaAcha:DEMENTUJĘ PO RAZ KOLEJNY JUŻ PLOTKI ROZSIEWANE PRZEZ LUDZI CHORYCH PSYCHICZNIE LUB NIEUCZCIWYCH JAKOBY EKIPA PANDORY" Z TORUNIA MIAŁA KIEDYKOLWIEK JAKIEKOLWIEK CZĘŚCI DO StuG-a IV !!! To był krzyk i się nie dziwcie. Nie lubię słyszeć w Polsce że jestem złodziejem. Ani innych tego typu głupot i kalumni.Tych co rozsiewają takie bzdury i sobie coś nawkręcali w swoich chorych głowach - nie pozdrawiam i mam nadzieję że kiedyś jeszcze zapłacą za pomówienia
Frozzer Napisano 30 Styczeń 2003 Napisano 30 Styczeń 2003 ja slyszalem o tym, ze Pan dyrektor wyziagnal spod olsztyna kompletnego sdkfz'ta, ba, nawet znam soobe, co na wlasne oczy widziala, jak taki sdkfz jechal na lawecie, za pieeeknym nowym ciagnikiem, osoba ta byla w urzedzie gminy, i spytala sie, czy cos takiego zostalo wydobyte, na to pan uzednik, odpowiedzial, ze owszem, pozbylismy sie niepotrzebnego zlomu. podal nazwisko Pana dyrektora muzeum w skarzysku, jako osobe, ktora odciazyla" olsztynskie bagna z niepotrzebnego zlomu.chetnie bym se obejzal ten eksponat, gdyz malo ci u nas sdkfz'tow, pewnie teraz jest w remoncie, bo w skarzysku, z tego co wiem, nie ma zadnego sdkfz'ta
Gość Napisano 30 Styczeń 2003 Napisano 30 Styczeń 2003 Znaczy, Sdkfz-251? Nie wiem jak z tym, ale w Skarzysku mieli juz jednego w czesciach. Pare lat temu prasa sie rozpisywala, jak to niestrudzony Dyrektor, w poszukiwaniu po okolicznych gospodarstwach, znalazl Sdkfz-251. Problem byl w tym, ze dwoch chłopów, ktorzy go mieli, dosłownie sie nim podzielili" - i przecieli na pół!...U jednego z nich przod kadluba, do kabiny kierowcy, robil za skladzik (takie fajne otwierane klapy na masce :-), u drugiego blacha tez sie przydała w obejściu.
Frozzer Napisano 30 Styczeń 2003 Napisano 30 Styczeń 2003 tak, 250 lub 251, ale nie w czesciach, lecz calyszykuje sie nowy wspanialy eksponat, o ile znow za granice nie wywedrowal
yoony Napisano 31 Styczeń 2003 Napisano 31 Styczeń 2003 i znowu blokada informacyjna po fakcie djabli mnie biora zamiast zrobic galerie wydac album to nic
panzer24 Napisano 31 Styczeń 2003 Napisano 31 Styczeń 2003 Ja również mam pewne informacje dotyczące tego transportera.Jest sprawa, ale czy trąbienie na alarm po fakcie coś da???.........raczej nic.
Frozzer Napisano 31 Styczeń 2003 Napisano 31 Styczeń 2003 ja osobiscie czekam tylko na moment, kiedy ten transporter bedzie wystawiony do zwiedzania, bo uwazam, ze Pan dyrektor jest uczciwa osoba, i nie sprzedal czegoc, co nabyl do muzeum w skarzysku. no ale to sie okaze
yoony Napisano 31 Styczeń 2003 Napisano 31 Styczeń 2003 przed faktem nie mozna bo ubiegna po fakcie nie ma sensu ???chodzi o to ze tego typu wiadomosci sa poszukiwane a ich jawniewnie ucian wszelkie spekulacje po wydobyciu uwazam ze na 2/ 3 tygodnie powinien byc wystawiony i dopiero remontowany i to tez nie na zasadzie zabieramy go i juz remont sie robi steb by step wyjmuje sie silnik przekladnie do remontu reszta zostaje nastepnie podwozie i na koncu kadlub eszystko sie sklada do kupy i ponownie wystawia w calosci
Gość Napisano 1 Luty 2003 Napisano 1 Luty 2003 Pragnę poinformować ze od pół roku Pan dyr. jest na zwolnieniu lekarskim. a byłem w muz O.B. dwat tyg temu (nie ma tam ktyrtych magazynów raczj...) i nie widziałem nic nowego. a naweet w rozmowie z obsługą którą sobie uciołem nic nie wspominali o nowym nabytku, przybyłanatomiast (chyba ) przednia płyta dolna z resztka zawieszenia panzer III.służe fotką..
jotes Napisano 1 Luty 2003 Napisano 1 Luty 2003 1. gdzie ta fotka :-)2. czy Stug IV jest już skończony"? Domyślam się, że tak, więc też przydałaby się jakaś ładna galeria.
okejos Napisano 1 Luty 2003 Napisano 1 Luty 2003 oto fotka.tego wraku nie pamiętam z poprzedniego pobytu. natomiast jeżeli chodzi o stug'a to jeżeli zaspawanie dziur w górnnej częsci pancerza blachą 5mm i dziury z tyłu można nazwać rekonstrukcją .....teraz poprostu nie można zajrzeć dośrodka. zobaczcie zdjęcia z galerii O.B. nic sie praktycznie nie zmieniło
jotes Napisano 1 Luty 2003 Napisano 1 Luty 2003 Kurcze, a mi się wydawało, że widziałem już tego Stuga gdzieś w prasie zrobionego na cacy", kamuflaż etc., a tu taka wiadomość? Z tego by wynikało, że w Skarżysku tylko specjalizują się w zbieraniu złomu :-(
jotes Napisano 2 Luty 2003 Napisano 2 Luty 2003 Wanna od Pz III ze skrzynią biegów i obudowami hamulców/przekładni bocznych.
Gość Napisano 2 Luty 2003 Napisano 2 Luty 2003 no nie dokładnie jak stał bo zaspawali brakujący element z górnego pancerza 50 x 50 cm. i teraz za boga dośrodka nie mozna zajrzeć. :(((
jotes Napisano 2 Luty 2003 Napisano 2 Luty 2003 Po bliższym przyjrzeniu się Twojemu zdjeciu wydaje się, że ta wanna pochodzi od IV, a nie III-ki. Co Ty na to?
jotes Napisano 2 Luty 2003 Napisano 2 Luty 2003 To zdjęcie nie pozostawia już wątpliwości, że to IV (patrz zawieszenie i płyta przednia). Dzięki. Nie podejmę się określić na razie, który to Ausf, choć pewnie by się dało.Sam kadłub pozbawiony zawieszenia i nadbudówki wygląda rzeczywiście dość niepozornie.
Gość Napisano 12 Marzec 2003 Napisano 12 Marzec 2003 W muzeum w skarżysku jest kilka niemieckich rzeczy i zapewniam że nic nie wywędrowało i nie wywędruje poza granice. sdkfz przyjechał spod kielc i ma sie dobrze. czeka na lepsze dla muzeów czasy. StuG bedzie pomalowany zgodnie z obietnicą - nie ma strachu. założenie dachu to koniecznośc jeśli chce się doprowadzić bryłe do jakiegoś wyglądu. pozdrawiam wszystkich którzy wyciągnęli cos pod olsztynem !!!!!!!!!!
pomsee Napisano 12 Marzec 2003 Napisano 12 Marzec 2003 A moze daloby zamiescic fotki tego tajemniczego cos" spod Olsztyna? No chyba, ze cala ta akcja byla i jest op secret".
Gość Napisano 13 Marzec 2003 Napisano 13 Marzec 2003 Chciałbym wszystkich zapewnić że muzeum w Skarżysku nie prowadziło żadnych akcji wydobywczych w rejonie Olsztyna.Być może /o ile miało to wogóle miejsce/ktoś podawał się za pracowników tejże placówki-co miało już miejsce niejeden raz.Wystarczy przypomnieć sprawę stugIV.Niektórym być może jest to bardzo nie na rękę że ów cenny zabytek znalazł się akurat w Skarżysku,a nie gdzie indziej.Ja osobiście wierzę że uda się Panu Dyrektorowi doprowadzić sprawę rekonstrukcji do końca/a tak na marginesie pokarzcie mi kogoś w Polsce, kto głośno krytykuje Skarżysko,sam uważając się za zbieracza-czytaj kolekcjonera-odgrażającego się że złoży to czy tamto i niech pokaże że coś złożył/.Dzięki Bogu są jeszcze tacy ludzie jak w/w Dyrektor, a niektóre fanty można obejżeć w polskim muzeum.Przynajmniej Mr sloma czy okejos może sobie troszeczkę ponarzekać i mieć takie czy inne uwagi. Najłatwiej jest narzekać/a to dowód że mamy tu przykład typowego Polaka, któremu nic się niepodoba, a sam nic nie robi/. Jest jeszcze inne wyjście-możemy nic nie robić- wszystko sprzedać i póżniej płakać jak za panterą Kęszyckiego i jednocześnie chwalić go jaki z niego wspaniały miłośnik militariów. Zatem zamiast opluwać muzea i ich dyrektorów, może im pomóżmy.
Deathwatch Napisano 14 Marzec 2003 Napisano 14 Marzec 2003 Czy ma ktoś może jakieś bliższe informacje na temat tego sdkfz (model,typ) podobno wydobytego pod Olsztynem ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.