Skocz do zawartości
  • 0

Stalowa menażka

bjar_1

Pytanie

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam ponownie! W latach 40stych robiono własnie menażki ze stali, poprzednicznki popularnej alumnionwej (już z lat 50ątych). W sumie bez pokrywki, gdzie było coś takiego fajnego zwanego sygnaturkami ciężko będzie do końca ocenić, czy to wrzesieć, czy eLWuPiak"... Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Ja bym stawiał na 39 ,znaleziona w rejonie gdzie rozbrajało się trochę wojska w 1939 r. (Armia Prusy").
Pokrywki niestety nie było ,ale za to była druga menażka - tez stalowa ,ale inny sposób mocowania ucha - zdjęcia wkrótce.

bjar_1
Napisano
nie znam się u mnie tylko niemczyzna i zbieranina francusko-duńska sie trafia. Ale jak będziesz miał pewność to daj znać. Jak na razie to uważam moja za wrzesień.
Napisano
Witam! Bjar, chyba to jednak menażka wrześniowa. Wybacz za wcześniejsze wprowadzenie w błąd. Z informacji jakie uzyskałem, wersje dla LWP z lat 40stych miały, podobnie jak późniejsze aluminiowe nitowane haki do pałąka. Tu zaś jest tak jak na 1939 przystało. ;-) Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
No też bym wolał '39 ,a nie wczesne LWP :) Pozatym ściągnąłem je z wrześniowego" terenu...
Niech się jeszcze ktoś wypowie!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie