Skocz do zawartości
  • 0

od czego to koło

jack930

Pytanie

Napisano

czy ktoś wie od czego to jest? zostało wykopane na lotnisku w WILAMOWIE k. KĘTRZYNA ale raczej nie jest to koło od czegoś co latało.wymiary:średnica 70cm. w srodku otwór o średnicy 7cm.wokół niego 5 otworów (chyba na śruby) o średnicy 2cm.naokoło przynitowana obręcz o szerokości 8cm.grubość blachy ok.5mm. waga-słuszna ok.25-30kg.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Może nie od wozka rozgrzewającego / ja o takim nie słyszałem/ a od wozka z zespołem akumulatorów lub transformatorem do rozruchu samolotów.
Jack61
Napisano
Wózki akumulatorowe to powszechne urządzenia na lotniskach.Umożliwiają pobór dużego prądu w dłuższym czasie przy rozruchu /kilka połączonych akumulatorów/lub wielokrotne rozruchy.W takiej sytuacji akumulator samolotu pada/mała pojemność/.Podobnie grzanie silników ciepłym powietrzem w niskich temperaturach przed rozruchem.Stąd pokrowce na silnikach aby ograniczyć straty ciepła.W warunkach polowych w zimie na pewno były z tym problemy.Co do koła to niekoniecznie musi mieć związek z w/w urządzeniami.Na moje odczucie jest zbyt masywne.pozdr efes
Napisano
Mysle zo te kolo nie jest od Anlaßwagen zobacz link:

http://www.sml.lr.tudelft.nl/~home/rob/me163/equip02.htm
Napisano
Faktycznie był inny model generatora grzewczego do nagrzewania silników podczas dużych mrozów. Więc nie musi to być ten ze zdjęcia. Kilka lat temu wyszedł" taki generator na wózku w Toruniu. Niestety nie posiadam fotek ale poszperać warto chyba bo to może być kolo od tego.Pozdro
sloma
Napisano
Jack61 tu mozesz zobaczyc ten wozek rozgrzewajacy(niestety ten ma inne kola)

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=6161130267&indexURL=0&photoDisplayType=2#ebayphotohosting

Pzdr.
sten
Napisano
Sten zwracam honor , prawde mowiac pierwszy raz takie cosik widze , klimatyzatory do grzania czy tez klimatyzowania kabiny owszem ale silniki ciekawostka.
Przypuszczak ze mogły być uzywane przy bardzo niskich temperaturach front wschodni, finlandia.
Pzdr Jack61
Napisano

czy ktoś wie od czego to jest? zostało wykopane na lotnisku w WILAMOWIE k. KĘTRZYNA ale raczej nie jest to koło od czegoś co latało.wymiary:średnica 70cm. w srodku otwór o średnicy 7cm.wokół niego 5 otworów (chyba na śruby) o średnicy 2cm.naokoło przynitowana obręcz o szerokości 8cm.grubość blachy ok.5mm. waga-słuszna ok.25-30kg.

Napisano
Witam.
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale widzę tu różną ilość otworów na śruby mocujące.
Poza tym nie znamy zupełnie wymiarów wzorca, co uniemożliwia identyfikację.
pozdrawiam - Piotr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie