siekierz Napisano 27 Luty 2005 Autor Napisano 27 Luty 2005 Eksploratorzy!!!Cóż to za jednostka niemiecka 311. batalion piechoty morskiej ( strzelców ?, czy coś w tym rodzju), dowódcą w 1945 r. był prawdopodobnie mjr. Richard ?Proszę o pomoc w ustaleniu czy tego typu jednostki istniały w strukturach armii niemieckiej?Z góry dziękuję za każdą rzeczową informację na ten temat.Serdecznie Pozdrawiam !!!SIEKIERZ
beaviso Napisano 27 Luty 2005 Napisano 27 Luty 2005 Chodzi Ci zapewne o Marine Schuetzen Bataillon 311. Jednostki tego typu tworzono ze spieszonych członków Kriegsmarine - chłopcy, którzy marzyli o morskiej przygodzie, podboju oceanów i podrywaniu portowych mew w Casablance, kończyli z karabinem w ręku w piachu Prus... Dosadniej: były to dość rozpaczliwie tworzone jednostki piechoty złożone z marynarzy. Nie mają nic wspólnego desantem, itp. Zwykła piechota, nawet gorsza - bo nie tak dobrze przeszkolona w zakresie walki na lądzie.Jak znajdę szczegóły dot tej jednostki to odpiszę. Coś mi Malborkiem pachnie.
siekierz Napisano 27 Luty 2005 Autor Napisano 27 Luty 2005 Wielkie dzięki za namiar !!!To chyba będzie to. Pachnie jednak nie Malborkiem a kotłem swiętomiejskim. Znalazłem informację, że jednostka ta została tam zniszczona a dowódca z paru ocalałymi poszedł do niewoli.Jeżeli będziesz miał jakieś nowe informacje daj znać !Serdeczne dzięki !!!Pozdrawiam !!!SIEKIERZ
beaviso Napisano 27 Luty 2005 Napisano 27 Luty 2005 Ze strony http://www.feldgrau.com/kmsschutzreg.htmlMarine-Schützen-Regiment 3Formed 11.44 in Husum, as Regimental HQ only, with the following units:Marine-Schützen-Bataillon 309 Marine-Schützen-Bataillon 310 Marine-Schützen-Bataillon 311 Marine-Schützen-Bataillon 312 1.26.45: attached to Gruppe von Rappard (Stab/7. Infanterie-Division) in the Weichsel estuary under the 2.Armee (Stab/Marine-Schützen-Regiment 3, with Marine Schützen-Bataillone 309, 311, 312 and 315). On 2.06.45, unit was attached to Kampfgruppe Marienburg. Not mentioned again after that date, fate unknown. 26.01.1945. MSB 311 wszedł, razem z 309, 312 i 315 w skład grupy von Rapparda (7.ID) walczącej w Elblągu i Malborku. Bataliony te tworzyły MSR 3, który 06.02.1945. włączono do grupy bojowej Malbork. Dalsze losy nieznane.
siekierz Napisano 27 Luty 2005 Autor Napisano 27 Luty 2005 Dopisalibyśmy ciag dalszy tej historii -8 lutego został zniszczony we Fromborku. Losy dowódcy mjr. Richard jak wyżej tylko nie jestem pewien czy nie jest zniekształcone jego nazwisko . Jeszcze raz wielkie dzięki !!!Pisz jak będziesz miał coś nowego !!!POZDROWIENIA !!!SIEKIERZ
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.