Skocz do zawartości

311 batalion piechoty morskiej- pomoc

siekierz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Eksploratorzy!!!

Cóż to za jednostka niemiecka

311. batalion piechoty morskiej ( strzelców ?, czy coś w tym rodzju), dowódcą w 1945 r. był prawdopodobnie mjr. Richard ?
Proszę o pomoc w ustaleniu czy tego typu jednostki istniały w strukturach armii niemieckiej?

Z góry dziękuję za każdą rzeczową informację na ten temat.

Serdecznie Pozdrawiam !!!
SIEKIERZ
Napisano
Chodzi Ci zapewne o Marine Schuetzen Bataillon 311. Jednostki tego typu tworzono ze spieszonych członków Kriegsmarine - chłopcy, którzy marzyli o morskiej przygodzie, podboju oceanów i podrywaniu portowych mew w Casablance, kończyli z karabinem w ręku w piachu Prus... Dosadniej: były to dość rozpaczliwie tworzone jednostki piechoty złożone z marynarzy. Nie mają nic wspólnego desantem, itp. Zwykła piechota, nawet gorsza - bo nie tak dobrze przeszkolona w zakresie walki na lądzie.
Jak znajdę szczegóły dot tej jednostki to odpiszę. Coś mi Malborkiem pachnie.
Napisano
Wielkie dzięki za namiar !!!

To chyba będzie to. Pachnie jednak nie Malborkiem a kotłem swiętomiejskim. Znalazłem informację, że jednostka ta została tam zniszczona a dowódca z paru ocalałymi poszedł do niewoli.Jeżeli będziesz miał jakieś nowe informacje daj znać !
Serdeczne dzięki !!!
Pozdrawiam !!!
SIEKIERZ
Napisano
Ze strony http://www.feldgrau.com/kmsschutzreg.html

Marine-Schützen-Regiment 3

Formed 11.44 in Husum, as Regimental HQ only, with the following units:

Marine-Schützen-Bataillon 309
Marine-Schützen-Bataillon 310
Marine-Schützen-Bataillon 311
Marine-Schützen-Bataillon 312
1.26.45: attached to Gruppe von Rappard (Stab/7. Infanterie-Division) in the Weichsel estuary under the 2.Armee (Stab/Marine-Schützen-Regiment 3, with Marine Schützen-Bataillone 309, 311, 312 and 315). On 2.06.45, unit was attached to Kampfgruppe Marienburg. Not mentioned again after that date, fate unknown.

26.01.1945. MSB 311 wszedł, razem z 309, 312 i 315 w skład grupy von Rapparda (7.ID) walczącej w Elblągu i Malborku. Bataliony te tworzyły MSR 3, który 06.02.1945. włączono do grupy bojowej Malbork. Dalsze losy nieznane.
Napisano
Dopisalibyśmy ciag dalszy tej historii -
8 lutego został zniszczony we Fromborku. Losy dowódcy mjr. Richard jak wyżej tylko nie jestem pewien czy nie jest zniekształcone jego nazwisko . Jeszcze raz wielkie dzięki !!!
Pisz jak będziesz miał coś nowego !!!
POZDROWIENIA !!!
SIEKIERZ

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie