Skocz do zawartości

Haubice leFH 18 w LWP

Alkali

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam

Znalazłem mim zdaniem bardzo interesującą informację z której wynika, że po wojnie w naszym kraju jednak coś z poniemieckiego sprzętu wykorzystywano. Dotąd myślałem, że wszystko trafiło do hutniczego pieca.
Otóż na stanie ewidencyjnym OW IV czyli późniejszego Śląskiego Okręgu Wojskowego znajdowały się haubice 10,5 cm leFH 18 !
Ostatnia wzmianka o tym uzbrojeniu pochodzi z 1 stycznia 1951 r. gdy na stanie było ich 14. Nie wiem kiedy zostały zdjęte ze stanu, następna „wyliczanka” jest datowana na 1 stycznia 1953 r. i w tabeli haubic już nie ma.
W latach wcześniejszych stan ewidencyjny przedstawiał się następująco :
01.05.47 r. – 10
01.01.47 r. – 14
01.12.48 r. – 6
01.02.49 r. – 6
01.11.49 r. – 4
01.01.50 r. – 10
01.01.51 r. – 14
Widać, że stan się zmieniał co może wskazywać, iż albo haubice przechodziły remonty albo dochodziło do rotacji pomiędzy jednostkami innych OW.
Możliwe więc, że obie haubice w zbiorach M.W.P. w Warszawie zanim tam trafiły służyły w naszej artylerii.
Na razie nie ustaliłem jaka jednostka miała je na stanie.
Czy ktoś ma jakieś inne informacje na ten temat ewentualnie zna inne przykłady powojennego wykorzystania niemieckiego sprzętu ?

Alkali
Napisano
Czy jest to informacja z Nowej Techniki Wojskowej z przed kilku lat?
Tam bowiem w artykule jest wlasnie nieco na ten temat.
Niestety nie mam teraz dostepu do swojego archiwum.
Napisano
Hi Mietek,

Nie, w NTW – numery 10 i 11 z 2003 r. – o zastosowaniu tych haubic w LWP niczego nie ma. Informacja pochodzi z książki o historii Śląskiego Okręgu Wojskowego w latach 1945-56.

pzdr.
Alkali
Napisano
Czy artykoly z NTW o jakich pisales to te o historii SOW?

Na pewno jest wzmianka w NTW, bodajze tekst o LWP w czesie wojny koreanskiej. Lata wydania 1999/2001 (tak z pamieci).
Napisano
No toś mnie Mietek zaskoczył :-) Artykuł o którym piszesz kojarzę ale treści już dokładnie nie pamiętam. Chyba też go już nie mam. Jeżeli znajdziesz chwilką to zobacz co tam jest napisane. Czy przypadkiem inicjały autora to P.P. ?
A materiał w NTW z 2003 r. traktuje o historii i zastosowaniu bojowym haubicy.

Alkali
Napisano
W tekscie byla tylk wzmianka iz byly dziala i ile. Nie bylo takiej specyfkacji jaka dales wyzej.
Ewentualnie mogl to byc tekst wlasnie o SOW.
Niestety jestem poza Polska i nie mam mozliwosci tego sprawdzic.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie