Gość Napisano 4 Marzec 2002 Napisano 4 Marzec 2002 Witam kolegów .Czy oglsdacie moze na diskovery zaginine swiaty czy cos takiego zawsze po 1 wszej . niedano był progam o spifirerze ,który spadł do ziemi i go wykopali raczej to co z nigo zostało.Czy taka wyprawa w polsce jest mozliwa ?J a osobiscie zlokalizowałem ( pole )jedno miejsce upadku mustanga który brał udział w konwoju samolotów z pomoca dla warszawy w 1944 .Czy mozliwe w naszych warunkach jest wydobycie tego smolotu raczej czesci a wiem z wiarygodnych zródeł że silnik znajduje sie tam z czescia wykosażenia, niktóre czesci ogladałem ,.Gdzie mozna sie z tym zwrócic ?
Gość Napisano 5 Marzec 2002 Napisano 5 Marzec 2002 pozbieraj kolegow wezcie kamere aparaty i takie tam pogadajcie z wlascicielem pola i do roboty po wszystkim spakujcie wszystko i wwyslijcie a)do lokalnego muzeumb)do muzeum lotnictwa w krakowie c)do fundacji skrzydlate orly w goraszcze to ci co odbudowuja me 109
Gość Napisano 5 Marzec 2002 Napisano 5 Marzec 2002 chwila, chwila...zanim sie ropędzicie, nie pytam się gdzie leży ten Mustang, bo i tak mi nie powiesz, ale czegoś nie rozumiem. Polska to trochę daleko dla P-51 nawet z Włoch, a poza tym jakos nie pamietam alby przy lotach nad Warszawę VIII - IX 1944 brały udział Mustangi. Czy jesteś pewien , że to P51? Jaka jednostaka, jaki lot, który Squadron?PZDRJacek
Gość Napisano 6 Marzec 2002 Napisano 6 Marzec 2002 Nie jestem tego pewny ale czy jakieś Mustangi nie latały przypadkiem w ruskim lotnictwie?
Gość Napisano 6 Marzec 2002 Napisano 6 Marzec 2002 Mustangi nie latały w sowieckim lotnictwie. najwyzej jakieś...cobry
Gość Napisano 6 Marzec 2002 Napisano 6 Marzec 2002 To jest pewne .widziałem sie kidyś z gościem który zbiera informacje na ten temat i on poswiadcza że dwa mustangi zostały zestrzelone w pó łnocnych rejonach od warszewy .Pracownik naukowy jednego z polskich muzeów .miejscowość Wrona .
Gość Napisano 7 Marzec 2002 Napisano 7 Marzec 2002 w istocie...1 P51D i 1 P51C zostały zestrzelone podczas lotu ze zrzutem nad Warszawę. Startowały one z baz w Anglii i stanowiły eskortę B 17 po czym cała armada wylądowała w ruskich bazach na ukrainie.(numery podam wkrótce , w tej chwili ich nie pamiętam ; musze poszukac)ale jeszcze ciekawsze jest to że również na południe polski dolatywały mustangi P51D z 15 armii powietrznej , które stanowiły eskortę wypraw bombowych na Blachownie i Oświęcimwiem na pewno o jednym zestrzelonym który walną w o jedną z gór w beskidach - życze owocnych poszukiwań.co do ruskich to oni nigdy nie byli wyposażani w mustangi , chociaż cenili sobie bardzo zdobyczny (porzucony) sprzęt amerykański.
Gość Napisano 7 Marzec 2002 Napisano 7 Marzec 2002 mustangi o ktorych mowa to samoloty z 355 grupy mysliwskiej 8 AP i lecialy 18 wrzesnia 1944 roku w eskorcie 110 B17 wiozacych zrzuty dla powstanczej Warszawy. Na polnocny zachod od W-wy grupe zaatakowalo 40 niemieckich BF 109 i FW 190 , wywiazala sie walka podczas kturej niemcy stracili 4 BF 109 zas amerykanie 1 B 17 , P51D nr.4413675 lt. R. Petersa i P51C nr.42103317 lt. J.W. Vignywydazenia te do dzisiaj wzbudzaja zdziwienie ,a moze nawet niedowierzanie , przemilczane po wojnie. W samej tylko polsce poludniowej jestem w stanie zliczyc co najmniej 20 miejsc katastrof badz ladowan awaryjnych samolotow amerykanskich bioracych udzial w misjach na terenie polski , wiele z nich uszkodzonych gdzies nad wschodnimi niemcami wybieralo krutsza droge na wschod by uniknac niewoli , nie wszystkim sie to jednak udalozycze owocnych poszukiwan kto wie moze uda wam sie wygrzebac mustanga , fortece czy innego liberatora.
okejos Napisano 22 Maj 2003 Napisano 22 Maj 2003 Tutaj macie pomnik - miejsce upadku latajacej fortecy B-17C zestrzelonej 21.06.44 cała załoga przeżyła, część w niewoli część w oddziale partyzanckim.
okejos Napisano 22 Maj 2003 Napisano 22 Maj 2003 a co air cobra w ruskiej słuzbie to sam znam miejsca gdzie spadły 3 sztuki. z jednej z wyjatkiem smieci (drobnych szczątków) nic niema, podobno gdzieś lezy silnik nie zabrany na ale go nie mogłem namierzyć. a z tej na zdjeciu odkopaliśmy łopatę ale nie moglismy jej wyrwac nawet traktorem czyli jest tam reszta z silnikiem, co wskazuje sygnał wykrywacza. z tej pilot sie uratował, a co śmieszniejsze został zestrzelony przez swoją opltkę. lezy na łace koło puław. a co do muzeum lotnictwa w krakowie, hmmm sam im zawoziłem kopletny zbiornik poliwa pieknie zachowany od RWD - 8 b. dziekowali, ale sami po niego nie mogli przyjechać - brak funduszy . jak zadzwonmiłem w sprawie canta z 39 roku bo go nie ma tam gdzie wszystcy szukali. i tego smigła z silnikiem kobry to.... jak bym zawiózł to było by najfajniej
beaviso Napisano 22 Maj 2003 Napisano 22 Maj 2003 Nad Sanem też się Mustangi zaplątały. Nawet coś tam w okolicy Mielec-Jarosław zrąbały, ale zupełnie nie pamiętam już gdzie i kiedy o tym czytałem.pozdr,M
Gość Napisano 23 Maj 2003 Napisano 23 Maj 2003 Co do Mustangów nas Sanem to zeznaję co następuje:W ramach operacji Frantic 3", przeprowadzonej tylko przez myśliwce 15 Armii Powietrznej USA, 25 lipca 1944 r.piloci 39 Mustangów i takiej samej liczby Lightningów, wybrali się na wycieczkę nad mielecki węzeł lotnisk. O ile w Mielcu Lightningi narobiły zamieszania na ziemi, to w Dębicy Mustangi wpadły w sam srodek lotów szkoleniowych. Jak zeznaja świadkowie aż żal było patrzeć". W tych samych dniach ta sama ekipa dokonała rzezi Stukasów atakujących przeprawy na Sanie. We wspomnieniach Hansa Rudela (któremu się upiekło), liczba Mustangów urosła" do 300 sztuk!!!.Na Cobrach latało na naszym terenie kilka jednostek radzieckich m.in. słynna Dywizja Pokryszkina z nim samym na czele.Pozdrowienia dla wszystkich poszukiwaczo-kopaczy.
Sebek Napisano 23 Maj 2003 Napisano 23 Maj 2003 Hej Okejos, na której łączce to leży, pojdę pooglądać;)
Gość Napisano 23 Maj 2003 Napisano 23 Maj 2003 jest to bliżej końskowoli na drodze łaczącej konskowolę z trasa warszawską (ale nie w Kurowie) ale uwiez mi jak nie wiesz gdzie to nawet wg opisu nie trafisz.
Sebek Napisano 24 Maj 2003 Napisano 24 Maj 2003 No tak...Przy drodze pomiędzy Końskowolą a Kurowem dookoła pola jak okiem sięgnąć...
SWaldek Napisano 24 Maj 2003 Napisano 24 Maj 2003 Podobną historię amerykańskiego smolotu znam z okolic Białej Podlaskiej. Tam też w pobliżu miejscowosci Woroniec jest identyczny pomnik upamiętniający katastrofę. Teść zna dokładną lokalizację upadku samolotu i wystąpił z propozycją jej pokazania. Z jego opowięści wynika, że długo po wojnie znajdowywały się tam różne szczątki samolotu.Pozdrawiam
berthie Napisano 26 Maj 2003 Napisano 26 Maj 2003 To zdjęcie pomnika które wrzucił Okejos to właśnie ten pomnik z Worońca (jak się mylę to popraw).Pozdro
Gość Napisano 26 Maj 2003 Napisano 26 Maj 2003 sebek, bo tak naprawde to nie ma co denerwowac chłopka wycieczkami tylko odkopac to co jest wytachać z dziury i ........ no własnie i co dalej z ponad stokilogramowym złomem??? do domciu zabrac ????
berthie Napisano 26 Maj 2003 Napisano 26 Maj 2003 Regionalny patriotyzm nie pozwala mi milczeć. Zamiast Białej Podlaski powinno być Białej Podlaskiej.Pozdro
Gość Napisano 26 Maj 2003 Napisano 26 Maj 2003 Sam nie wierzę w to co piszę, ale słyszałem od godnego zaufania człowieka, że muzeum w Krakowie szykuje wystwe destruktów i wraków !!!. Może z tymi resztkami Cobry warto spróbować?
Gość Napisano 26 Maj 2003 Napisano 26 Maj 2003 muzeum w Krakowie szykuje się do takich imprez od conajmniej 9-ciu lat i jak dotąd nic z tego nie wyszło
Gość Napisano 26 Maj 2003 Napisano 26 Maj 2003 jestem otwarty na propozycje, aby dla chwały. oczywiście możemy tam popyrać, za rozczarowania nie odpowiadam :)))
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.