Skocz do zawartości

10. Radfahr-Jäger-Brigade w 1945 r. w walkach w Prusach Wschodnich

siekierz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Teraz zbliżenie. Odznaki , które są wykopywane sa również tej wielkości.
Pozdrawiam SIEKIERZ
P.S.
Jeżeli masz zdjecia 28. - wysyłaj !!!

Napisano

Tak jak mówiłem nie widać na zdjęciach oznaczeń strzeleckich, ale możesz zauważyć, że nie mocno różnili się od zwykłej piechoty. To żołnierze II batalionu 83 pułku strzelców z 28 dywizji we wrześniu 1944 roku. Na rękawie 3 z prawej widać tarczę za Krym. Ten kapitan w środku z Krzyżem Rycerskim to dowódca batalionu Homburg.

Napisano

Generał - major Koenig dowódca 28 dywizji od 10.44 do 2.45

Sorki za jakość - to skany z książek.

Znaczki strzelców, które ja kopałem były stanowczo mniejsze niż te na zdjęciu. Miały maksymalnie 4 cm długości (o ile dobrze pamiętam) te na Twojej fotce mają gdzieś 6-7 tak na oko. Jak było podpisane to zdjęcie?

Pozdrawiam
Krzysiek

Napisano

Generalnie tak jak pisałem Jegrzy nie różnili się umundurowaniem od innych wojsk. Z racji tradycji: nosili jasnozielone obszycia, mieli prawo do noszenia gebirgsmutze, nosili ten znaczek na czapce z lewej strony, oraz naszywkę na rękawie bluzy.
Za kilka dni może będę u kumpla to zrobię fotkę manekina przebranego za porucznika z 28. dywizji.

Pozdrawiam
Krzysiek

Napisano

To jest fotka naszywki - było kilka różnych wzorów nieznacznie się od siebie różniących (np. kolorem wieńca wokół liści).

Niestety teraz nie mam przy sobie żadnych fotek z 1945 roku.

Pozdrawiam
Krzysiek

Napisano
zdjecie znalazłem na http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=61980&highlight=jager

jest tu mowa o datowaniu zdjecia i dyskusja na ten temat
co do wielkości oznak które widziałem były ona na oko wielkości ok ponad 5 cm czyli takie jak na zdjęciu

Pozdrawiam
SIEKIERZ
Napisano
Znalazłem informację, iż Heinrich Homburg z 28. ID zginał w walkach w kotle świętomiejskim w rejonie Balgi 23.03.1945
w wieku 31 lat

Pozdrwiam SIEKIERZ

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie