Skocz do zawartości

10. Radfahr-Jäger-Brigade w 1945 r. w walkach w Prusach Wschodnich

siekierz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poszukuję informacji na temat

10. Radfahr-Jäger-Brigade

struktura, dowódcy, walki w Prusach Wschodnich w 1945 r.

Z góry dziękuję za informacje
Pozdrawiam
SIEKIERZ
Napisano
Ponawiam apel o informacje dotyczące

oraz 28. Jäger D. i ich walk w Prusach Wschodnich w 1945 r.

Czy ktoś może przybliżyć strukturę jednostek typu Jäger ?
Obiło mi się o uszy , że były to jednostki kadrowe o niższych stanach etatowych niż inne jednostki.

Pozdrawiam
Siekierz
Napisano
Dywizje piechoty Jaeger powstały z przekształcenia lekkich dywizji piechoty. Miał skład dwupułkowy (każdy pułk trzy bataliony).
28 dywizja:
Inf.Reg.49 I.-III.Btl.
Inf.Reg.83 I.-III.Btl.
Art.Reg.28 I.-III.Abt., I./64 (I./64 od 1944 IV.Abt.)
28. Batalion marszowy,
28. dywizjon ppanc,
28. dywizjon rozp,
28. batalion pionierów,
28. dywizjon łączności

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Dzięki za informcje!!!

Czy w istocie były to jednistki skadrowane. Jaka była ich geneza i idea formowania ?
Może masz informaacje o 10. Radfahr-Jäger-Brigade oraz 28. Jäger D. i ich walkach w Prusach Wschodnich w 1945 r.
Z góry dziekuje za odpowiedź ?

Pozdrawiam
SIEKIERZ
Napisano
Nie, nie były to jednostki skadrowane. To były normalne jednostki bojowe o innej troszkę tradycji (inne obszycia na kołnierzach) i innym składzie (mówię o dywizjach piechoty).
28. dywizja to dywizja pierwszej fali formowania, pułki stacjonowały na Dolnym Śląsku, z tego co wiem, w którymś pułku był batalion narciarzy. Walczyła we wrześniu 1939 roku, 1.12.1941 została zmieniona na lekką dywizję (zabrano jeden pułk piechoty, ale pułki pozostały 3 batalionowe, w większości dywizji zostały 3 pułki po 2 bataliony), a 1.07.1942 przezwana dywizją strzelców (Jaeger).

Niestety nie znam szlaku bojowego 28 dywizji w Prusach, ale za to jestem bardzo chętny na wszelkie pamiątki po tej dywizji - nieśmiertelniki z jednostek liniowych, wyposażenie sygnowane jednostkami itp. Gdyby cos sie trafiło byłbym bardzo wdzięczny za sygnał...

Trafiłeś coś z 28?
Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano

W sieci znalazłem zdjęcie takiego asa RadfJgBrig 10

Konopacki, Günther
797. Eichenlaub 23.03.1945
Rittmeister Kommandeur I./RadfJgBrig 10

Liście dębu dostał pewnie za walki w kotle świętomiejskim, stąd moje poszukiwania informacji o walkach tej jednostki.

Pozdrawiam
SIEKIERZ

Napisano
Niestety osobiście jeszcze nic nie trafiłem. Moi koledzy mają więcej szczęścia. Wyszło juz kilka niesmiertelników tej jednostki, w wiekszości pododdziałów zapasowych - wiadomo uzupełnienia.
Jest też już ładnych parę sztuk oznak strzelców noszonych na czapce - tłoczone ale też i jakieś odlewane samoróbki.
Chociaż te mogą byc zarówno z 10. Radfahr-Jäger-Brigade jak i 28. Jäger D.Dokładnie nie znam zasad ich noszenia czy tylko jaegrzy czy też np strzelcy wyborowi ?

Być może ten sezon przyniesie więcej trafień.
Pozdrawiam
SIEKIERZ
Napisano
Dębowe listki to odznaka noszona na czapce przez Strzelców (Jaeger). Tylko i wyłącznie. Kiedyś w jednej z kolorowych publikacji był mundur strzelca wyborowego" z takim znaczniem na czapce i od tamtej pory co jakiś czas to wraca. Ale to jest odznaka strzelca.

Możesz mi powiedzieć jakie nieśmiertelniki i z jakiego rejonu? Będę bardzo wdzięczny. Wyszły może tarcze za krym? 28 dywizja walczyła na krymie i większość starych żołnierzy miała na rękawie tarczę.

Kiedyś trafiłem naramiennik leutnanta z cyferkami 83"... ech to były dobre czasy :).

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Witam !!!
Niestety są i tarcze za Krym. Niestety bo ja ich jakoś jeszcze nie mogę trafić. Z braku czasu obecnie eksploruje zupełnie okazjonalnie. Co do rejonu to jest to rejon kotła świętomiejskiego. 28 J.D. toczyła zacięte walki o Frombork, wcześniej brała też udział w kontruderzeniu 4 Armii i próbie wyrwania się z Prus Wshodnich. Poza tym krązyła po całym kotle świetomiejskim i jako jedna z ostatnich jednostek ewakuowała się z półwyspu bałgijskiego na mierzeję. Na razie tyle szczegółów. Postaram sie ich zebrać więcej. Nieśmiertelniki wychodza właśnie z tego rejonu- a jakie , dokładniej postaram się zebrać informacje i za jakiś czas prześlę mailem- późna pora a one są w posiadaniu moich kolegów.
Pozdrawiam
SIEKIERZ
Napisano
A czy coś wiesz o strukturze i idei tworzenia takich wynalazków ?
Z kolei ta jednostka jest dla mnie zagadką. To też strzelcy. W sieci tylko szczątkowe dane.

Pozdrawiam
SIEKIERZ
Napisano
Strzelcy i to na rowerach - kolarze . Swego czasu mój znajomy zabezpieczył w swoich zbiorach rower, który jak się później okazało był właśnie rowerem kolarzy ( cyklistów)- pozbył się go za bardzo !!! godziwą opłatą. Po czasie gdy zacząłem interesować sie tematem skojarzyłem, że być może był kiedys własnością 10. Radfahr-Jäger-Brigade, o której niewiele wiem.
Pozdrawiam
SIEKIERZ
Napisano
W sieci znalazlem informację,że powyzszy as na zdjęciu zdobył złota Nahkamfspang 17 marca 1945 r. Czyli też za walki w kotle. Niezły wyczyn. Mało kto dożywał do złotej.

Pozdrawiam
SIEKIERZ
Napisano
Generalnie umunurowani jak zwykła piechota z tym, że waffenfarbe (czyli kolor broni) to był jasnozielony (trawiasty) - w piechocie biały. Dodatkowo naszywka strzelców na rękawie (wyszywane liście dębu), no i znaczek strzelców na czapce.

To wszystko. Nie mam pojęcia jaki kolor nosił Radfaherer-Jaeger... żółty jak kawaleria? Czy zielony jak strzelcy?

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Już na zakończenie dzisjejszej sesji

Oficer 10. Radfahr-Jäger-Brigade powyżej jest w stopniu Rittmeister a nie Hauptmann ? Charakter jednostki ?
Dlaczego ?

Pozdrawiam
SIEKIERZ
Napisano
Właśnie dlatego nie wiem jaki kolor nosili... najwyraźniej ta brygada kolarzy była zaliczana do kawalerii, a nie do piechoty. Rittmeister to przecież rotmistrz... kawalerzysta.
Pewnie też brygada dzieliła się na szwadrony, a nie bataliony.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Na stronie http://www.diedeutschewehrmacht.de znalazłem strukture jednostki 10. Radfahrer-Jäger-Brigade stan na luty 02.1945 z podziałem jednak na bataliony
I.Btl. 1.-5.Kp.
II.Btl. 6.-10.Kp.
III.Btl. 11.-15.Kp.
Art.Abt.510
Brig.Einh.1510 Pz.Jg.Kp.1510, Pi.Kp.1510, Nachr.Kp.1510 (mot.)

Czy jednostki typu Pz.Jg. nie nosiły oznaczeń jaegrów ?
Pozdrawiam
SIEKIERZ
Napisano
Z tego co wiem, jednostki dywizyjne nosiły własne kolory (nie pamiętam teraz jakie były dla PzJg, ale np. pionierzy mieli kolor czarny) i odznaki strzelców (naszywki + znaczek na czapkę).

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Czy oznacza to ni mniej ni więcej, że każdy kto miał w nazwie PzJaeg.- czołgista czy też obsłauga działka ppanc tudzież strzelec nosił zunifikowane oznaczenia takie jak naszywka + znaczek na czapkę

Pozdrawiam
SIEKIERZ

Może ktoś zna adres stron internetowych z umundurowaniem jagrów ?
Napisano
Nie. aboslutnie to nie oznacza czegoś takiego! Mówimy o jednostkach dywizyjnych wchodzących w skład dywizji strzelców. Oddziały PanzerJaeger wchodzące w skład innych dywizji nosiły własne kolory i absolutnie nie nosiły oznaczeń strzeleckich.

Kolor PzJgr to różowy (Rosa) taki jak pancerniaków, odróżniali się literką P".

PanzerJager którzy służyli obsługiwali działa szturmowe często nosi kolor czerwony, albo złotożótły albo nawet biały.

Ten cały system z waffenfarbe jest mocno zakręcony i tak naprawdę bez sensu.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Jesteś pewien, że to są Niemcy w ogóle? Ten znaczek jest troszkę za duży chyba. Przejrzałem kika moich zdjęć 28. dywizji i nie ma żadnego na którym widać oznaczenia. Zaraz coś wyślę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie