vonadamski Napisano 22 Styczeń 2003 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2003 Witam!!!Co to za puchy??? Dla porownania na dole helmik.Dzieki za pomoc.Z powazaniem vonadamski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 22 Styczeń 2003 Share Napisano 22 Styczeń 2003 nieno przesadzilem, jeszcze raz popatrzylem na foty, i od nebelwerfera toto nie jest, za male, stanowczo za male.duza chyba nie jest od 88, jest za duza :)a czy dekle maja roczki owalne, i czy dekle sa odkrecane czy na zawiasie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonadamski Napisano 22 Styczeń 2003 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2003 Witam!!!Niezly cwiek nie???Dekle sa otwierane. W kazdej puszce na inny sposob:D:D:DW domu mam tylko jedna z nich Dzisiaj po poludniu sprobuje cos z tym napisem.Z powazaniem vonadamski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 22 Styczeń 2003 Share Napisano 22 Styczeń 2003 a ja tutaj http://homepage.ntlworld.com/r.wells2/Dioramas/Tank23_Maxi.jpg znalazlem mozliwe jedne zastosowanie tej duzej puszki, oczywiscie jezeli mozna sie kierowac modelamiale fajnie by bylo, gdyby to byla pucha od pocisku z jagdtigera :DD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 23 Styczeń 2003 Share Napisano 23 Styczeń 2003 I zmierzyć ją na długość :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Styczeń 2003 Share Napisano 23 Styczeń 2003 Znalazłem kiedyś podobną puszkę jak ta długa. Długość mojej to trochę powyżej metra (1.1-1.2 m), ale na targach staroci widywałem krótsze. Próbowałem przypasować do niej łuskę od kwk40 ale puszka jest za wąska, a poza tym chyba za długa. Niestety na mojej nie ma żadnych napisów.pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 23 Styczeń 2003 Share Napisano 23 Styczeń 2003 Zdecydowanie za długa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 23 Styczeń 2003 Share Napisano 23 Styczeń 2003 75 mm raczej odpada - te byly w podłużnych, otwieranych od góry prostokątnych pojemnikach, w których mieściły się po 2 naboje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 23 Styczeń 2003 Share Napisano 23 Styczeń 2003 Rzeczywiście, z tymi pudełkami po dwie sztuki, to masz rację. W pojedyncze puszki pakowana była tylko amunicja do krótkolufowych 75 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 23 Styczeń 2003 Share Napisano 23 Styczeń 2003 Do JotesaMówąc szczerze nie wiem jak wyglądały różnice w wymiarach amunicji do niemieckich 75mm. Jednak na jednym zdjęć w Stug w akcji" jest pokazane ładowanie amunicji do krótkolufowego stug-a - właśnie z tych prosokątnych pojemników na 2 szt każdy. A że sa od 75 mm, to potwierdzają napisy (a właściwie ich resztki) na 2 takich pojemnikach jakie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 23 Styczeń 2003 Share Napisano 23 Styczeń 2003 Amunicja była ta sama do jednych i do drugich. Wydawało mi się, że widziałem gdzieś na zdjęciu pakowaną w pojedyncze puszki i ładowaną z nich do krótkolufowego Stuga. Muszę to sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxikasek Napisano 23 Styczeń 2003 Share Napisano 23 Styczeń 2003 Kumple trafili takie puszki (chodzi o tą długą)na stanowiskach niemieckich dział plot. Miały długość gdzieś 1,2m, a obok były łuski do 88-ki. Przy okazji małe pytanko trafiłem podobną puszkę długość 1,5-2m- w tej chwili dokłądnie nie pamiętam, zdjęcie mam ale kiepskie. Pod klapką miała nakrętkę z łańcuszkiem, a z boku wystawał na 2-3cm pręt metalowy o grubości gdzieś 5mm. Ktoś wie może co to jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Styczeń 2003 Share Napisano 23 Styczeń 2003 Witam panów.Tak się składa iż posiadam taką puszeczke we własnych zbiorach i identyfikacje ułtwiły mi napisy(chodzi o tą najdłuższą)moj sztuka jest w idealnym stanie i pochodzi od działa PAK-36,7.62cm,Patr.7.5cm.Takie są bynajmniej napisy a to oczymś świadczy i jest najlepszym dowodem.Tym bardziej iż odnalazłem ją razem z łuską i podkładkami.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonadamski Napisano 23 Styczeń 2003 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2003 Witam!!!No to dluga mamy prawdopodobnie zalatwiona. Choc jesli ktos ma jakies sugestie to prosze:DTeraz panowie pozostale dwie??????Z powazaniem vonadamski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 23 Styczeń 2003 Share Napisano 23 Styczeń 2003 Przy okazji pozwolę sobie zauważyć, że puszka Volfa jest swoistym kuriozum, bo pochodzi od niemieckiej amunicji kalibru 7,62 produkowanej do radzieckiej armaty. Naboje te miały taką samą łuskę jak naboje 7,5 cm do armaty Pak 40 w związku z czym konieczne było rozwiercenie komory w zdobycznach armatach radzieckich (łuska niemiecka miała wiekszą średnicę niż radziecka).Na koniec, żeby było ciekawiej niszczyciele czołgow Marder wyposażone w tę armatę były produkowane w Ursusie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 23 Styczeń 2003 Share Napisano 23 Styczeń 2003 Chociaż tej ostatniej informacji nie jestem pewien. Tzn. w Ursusie produkowano Mardery, ale czy także z radzieckimi armatami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Kwiecień 2003 Share Napisano 16 Kwiecień 2003 Dokopałem się do paru rzeczy. Dotyczą puszki Frozzera z napisem 10 cm (...)AZ 23 to niemiecki zapalnik uderzeniowy (Aufschlag Zünder) używany do wielu typów amunicji. Skróty obok oznaczają(0,15) zapalnik ze zwłoką 0,15 sPr-Pressstoff, czyli materiał będący czymś w rodzaju prasowanej tektury (oszczędność metalu przy produkcji)PozdrawiamGes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 12 Kwiecień 2003 Share Napisano 12 Kwiecień 2003 no i ja trafilem na taka puche, moze powiecie mi od czego ona jest, albo raczej do czego byly pociski w niej przenoszone :)oto zdjecie pokazujace jej wielkosc w stosunku co do puszek od gasmasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 12 Kwiecień 2003 Share Napisano 12 Kwiecień 2003 a to napis znajdujacy sie na boku puszkijak mniemam brzmi onj luftdicht" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 12 Kwiecień 2003 Share Napisano 12 Kwiecień 2003 to napisy na wieczku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 12 Kwiecień 2003 Share Napisano 12 Kwiecień 2003 a to zdjecie pokazujace drewniana wkladke, jak mniemam zabezpieczajaca zapalnik, i napisy na niej Fultscn. 1039 ekn 43" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 16 Kwiecień 2003 Share Napisano 16 Kwiecień 2003 PR znaczy co, luska, pocisk jest z tego zrobione? bo pucha na bank jest metalowa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 12 Kwiecień 2003 Share Napisano 12 Kwiecień 2003 ekn to firma, jak sie domyslam, a 43 to data prod. ale reszta napisow jest dla mnie zagadka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 24 Styczeń 2003 Share Napisano 24 Styczeń 2003 Doczekamy się wymiarów tych puszek i resztek napisów?;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Styczeń 2003 Share Napisano 24 Styczeń 2003 Spójżcie na te zdjęcia http://www.pzpflak.com/flak/88fl/88c.htmlTu jest puszeczka ale trochę inna.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonadamski Napisano 16 Kwiecień 2003 Autor Share Napisano 16 Kwiecień 2003 Witam!!!To Pr to bardziej pasuje do jednej z moich puszek.Z powazaniem vonadamski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
vonadamski
Witam!!!
Co to za puchy??? Dla porownania na dole helmik.
Dzieki za pomoc.
Z powazaniem vonadamski
56 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.