Skocz do zawartości

plk. Kuklinski

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jestem w trakcie czytania ksiazki o w/w osobie i jest tam napisane, ze tworzono 3 centra dowodzenia dla UW. Jedno w Bulgarii dla poludniowego teatru dzialan, drugie gdzies tam (nieistotne) a trzcie w pln-zach Polsce - czi ktos wie gdie ono sie znajduje bdaz mialo znajdowac?
Dziwie sie, ze nie podanoe lokalizacji...
Napisano
Wiesz, ja też o tym czytałem. W sieci jest ciekawa seria wywiadów z prlowskimi generałami. Skarbnica złotych myśli. I tam któryś opowiadał jakie było rzeczywiscie zagrożenie bronia atomową i że ta brońautentycznie znajdowała się w Polsce. Bodaj na Pom. Zach.
Z tego co pamiętam to nie było jakichś trwałych struktur dowodzenia. To były raczej plany, procedury na wypadek sytuacji nadzwyczajnych. Raz na jakis czas zbierała się generalicja i przeprowadzała manewry UW. Sowieci planowali stworzenie grupu wojsk tzw. Frontu Nadmorskiego który w załozeniu miał zaatakować północne tereny RFN i Danię z bornholmem aby uniemożliwiś desant ze Skandynawii i Wielkiej Brytanii . ZSRR miało klinem uderzyć w centrum Europy. Czyli Sowieci w latach 60 - 80 zamierzali stasować tę samą taktykę co w 45. I dlatego polscy generałowie, których prestiz wzrósł w ZSRR po operacji praskiej wysmiali tę propozycję i ostatecznie niby tę koncepcję realizowano, ale tak aby cos się działo. Gen Drzewiecki naśmiewał sie po latach z tego co sie działo w UW mówiac ze te wszystkie Armie mogły podbić świat, ale na dobrą sprawę mogły utknąć na pierwszym zakręcie za koszarami. Bałagan był ponoć okropny.
No a o Bułgarii to nic nie słyszałem. W ogóle to musisz w sieci sobie poszukać albo w bibliotece, bo pisze z głowy i mogę się mylić

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie