Gość Napisano 22 Styczeń 2003 Napisano 22 Styczeń 2003 Od kilku lat prubuje ustalic losy mojego pradziadka który zaginoł w czasie działań podczs wojny polsko-sovieckiej 1920 roku. Czy jest możliwe by ktoś pomógł mi w ustalenu gdzie służył, kiedy i gdzie poległ oraz gdzie spopczywa.Próbowałem w Centalnym Archiwum Wojskowym ijest to na dzień dziśiejszu niemożliwe. Morena
TEBE Napisano 22 Styczeń 2003 Napisano 22 Styczeń 2003 Jest ksiazka tyle ze chyba z 1930 roku pt CUD NAD WISLA",jest tam masa zdjec oraz bardzo duzo danych osobowych.Jezeli poszukasz w bibliotece to moze cos trafisz.Za czasow komuny byla zakazana ale teraz powinna byc dostepna.Mysle ze kilka sztuk jeszcze gdzies istnieje.Mialem mozliwosc ogladania jej ale kontakt sie urwal wie nie moge ci inaczej pomoc jak tylko informacja o ksiazce.Jezeli szukales to tez mam pytanie.Gdzie mozna znalezc stany osobowe jednostek Powstania Wielkopolskiego ?Narazicho
pomsee Napisano 22 Styczeń 2003 Napisano 22 Styczeń 2003 Morena, czy mozesz skontaktowac sie ze mna na priva? Mam podobny problem do Twojego i bardzo ciekawi mnie jak przebiegaly Twoje kontakty z Centralnym Archiwum Wojskowym.Pozdrawiam, pomsee
Gość Napisano 24 Styczeń 2003 Napisano 24 Styczeń 2003 Salve, Moze warto by wpierw sie dowiedziec, w ktorym rejonie mogl Waszmosci pradziadek walczyc aby zidentifikowac jednostke wojskowa? Mozna isc potem opracowaniami nawet niedawno wydanymi na ten temat. Akurat interesuje sie Mazowszem polnocnym wiec czytalem Szczepanskiego jak i Juszkiewicza. Nie pamietam teraz tytulow (sa w bibliotece a nie u mnie w domu) lecz z pewnoscia dotyczylo to wojny bolszewickiej na tych terenach.Moze inaczej skad pochodzil i gdzie mogl sie zalapac do wojska. Czy byl ochotnikiem czy raczej regularnym zolnierzem?PowodzeniaRamirez
Gość Napisano 24 Styczeń 2003 Napisano 24 Styczeń 2003 O tym że mój pradziadek nie żyje, zginoł podczas wojnny 1920 roku dowiedziałem się na poczatku lat 90 w momencie ponownego odsłonięcia na kościele w Kiernożi pamiątkowej tablicy z poległymi w podczas wojnny polsko boszewickiej .Próby ustalnia na jakiej podstawie się należli,rozmowa z proboszczem parafi oraz z miejscowym historykiem nie przyniopsły żadnego rezultatu. CAW pośiada wiele informacji dotyczących tego okesu jednak mój pradziadek był chyba tylko zwykłym żołnierzem októrym ja niestety wiem to że nie wrócił do domu po zakończeniu działan wojenych a jego imię i nazwisko widnieje na kościelnej tablicy .Morena
pomsee Napisano 24 Styczeń 2003 Napisano 24 Styczeń 2003 No wlasnie, na tym polega problem. Jezeli bowiem szuka sie sladow zwyklego zolnierza to prawie niemozliwe jest odnalezienie czegokolwiek. Mialem nadzieje, ze masz jakies doswiadczenie w poszukiwaniu w CAW, spisy osobowe jednostek z lat wojny posko-sowieckiej itp. A moze odezwie sie ktos kto ma za soba podobne poszukiwania w Centralnym Archiwum Wojskowym. Czy w ogole CAW ma jakas strone w internecie?
Gość Napisano 25 Styczeń 2003 Napisano 25 Styczeń 2003 Jęśli chodzi o temat poszukiwania CAW osoby która słurzyła w Armii II RP, temat ten przerabiałem sprawa dotyczyła podchorążego SPL Dębin. Z CAW dostałem tylko dwa wyciągi z rozkazu z 1939 o przeniesieniu poszukiwanej osoby z SPR SADKÓW do SPL Dęblin. Natomiast co ciekawe wiecej otrzymałem z Britshis Office - Angielskie Ministerstwo Obronny, włącznie z kopią własnoręcznie wyprłnionych dokumentów i zdjęciem . Po macoszemu potraktował mnie ( z całym szacunkiem dla tej instytucji ) Instytut Sikorskiego.MORENA
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.