Skocz do zawartości

Brogward

Frozzer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
czy ma ktos z was jakies informacje na temat brogwarda, pojazdu niemieckiego z okresu 2 wojny swiatowej, jakby ktos mial jakies zdjecia, bardzo bym prosil. jakies malowania, zdjecia detali. wiele rzadam, wiem :)
Napisano
Ale którego Borgwarda, bo było ich kilka i to w różnych kategoriach?

Anwenoit
Napisano
Hello!
Borgward to zdaje się taki mały samochodzik na gąsienicach kierowany przez jednego typa. Z przodu na masce woził ładunek wybuchowy. Kiedy kierowca uznał, że już czas to zostawiał ładunek i odjeżdżał. Kontener z materiałem wybuchowym był odpalany zdalnie albo zegarowo. Zdaje mi się, że taki Borgward wyleciał w powietrze w czasie Powstania Warszawskiego, na ulicy o ile pamietam Kilińskiego. Powstańcy przepłoszyli kierowcę strzałami, a potem obsiedli zdobyczny pojazd. Po chwili coś się zepsuło, pojazd stanął, ktoś zajrzał pod maskę" i pierdut!!!!! Zginęło chyba ze 200 osób i tyle samo było rannych. Min. lekką ranę odniósł gen. Bór, który się całej akcji przyglądał. Nie wiadomo czy to była pułapka czy pomyłka powstańców. Wielu twierdzi, że jednak pomyłka, bo powstańcy nie znali tego typu pojazdu. O ile pamiętam pisaliśmy już o Bogwardzie na tym forum w postach pt. Bergertiger.
POZDRO
Napisano
co do powstania, to raczej byly tam zdetonowane goliaty moze i brogward tez, tego eni wiem, ale wiem, ze goliat na bank wylecial w powietrze.
a co do wersji brogwaarda to chodzi mi wlasnie o ta, z ladunkiem na masce, bo byly chyba tez z jakimis wyrzutniami, ale bez ladunkow.
zreszta moga byc zdjecia jakichkolwiek brogwardow, bo znalazlem tylko 2 na stronie achtung panzer!
Napisano
Najpopularniejszy byl Borgward IVa - byl dosc obszerny artykul o nim w nTW z rok temu (moge znalezc numer, ewentualnie nawet zeskanowac...)

rysunek i zdjecie sa na stronie:
http://www.chez.com/mythicpanzers/Panzer_!_Le_Mythe/Kampfwagens/Pages/06-SpecialVehicles.html

slaby rysunek w 4 rzutach na:
http://www.chez.com/mythicpanzers/Panzer_!_Le_Mythe/Kampfwagens/Pages/06-Special-
Vehicles_InfographicDraws/1-Borgward-IV-Ausf.A_Draws.html

...poza tym, poszukaj w Google hasla orgward IV", a wyskakuje kilkadziesiat stron :-)

Co do Powstania - na pewno byly uzywane i to wlasnie on byl odpowiedzialny" za ten opisywany wybuch - nie wiadomo, czy celowo, czy po prostu zapalnik nie zadzialal wczesniej, czy moze ktos cos majstrowal.

Napisano
no wlasnie na google szukalem i malo znalazlem stron co sie wogole odpalaja
jezeli to mozliwe to bym prosil o skan tego artykulu na maila
dzieki za odpowiedz
Napisano
ha, juz wiem czemu nic nie znalazlem na google, bo zamiast borgward pisalem brogward :)
http://storm.webvis.net/borgward.html
tu fajne zdjecia oryginalu znalazlem
Napisano
Sonderschlepper B IV,Gerat 690, Sd Kfz 301 czyli Schwere Ladungstrager Ausf A und B produkowane przez firme Borgwardod kwietnia 1942 do listopada 1943.I tak:
w kwietniu 1942 - 12 sztuk Versuchsfahrzeuge,
od maja 1942 do czerwca 1943 - 616 Ausf A,
od lipca do listopada 1943 - 260 Ausf B.
Masa calkowita 3.6 tony.Silnik Borgward 6M RTBV 2.31 litra o mocy 49 KM przy 3300 obrotach na minute.Opancerzenie od 3 do 13 mm.Radio EP3 mit UKE6.Ladunek wybuchowy - 500 kg.
Pomiedzy grudniem 1944, a wrzesniem 1944 wyprodukowano 305 Sd Kfz 301 Ausf C - ktore byly lepiej opancerzone (6-20 mm),mialy mocniejszy silnik ( Borgward 6 3.8 litra o mocy 78 km przy 3000 obrotow).Masa wynosila 4.85 tony.Ladunek wybuchowy pozostal ten sam.
Wersje A i B byly przydzielone do Panzerkompanien (Funklenk) 311, 312, 313, 314 oraz do Panzerabteilungen (Funklenk) 301 i 302.Panzerkompanie 312 wziela udzial w bitwie pod Kurskiem z duzym powodzeniem oczyszczajac pola minowe.Pojazdem z ktorego sterowano SdKfz 301 byl zazwyczaj StuG III.
Dopiero w sierpniu i wrzesniu 1944 302 Panzerabteilung otrzymal Sd Kfz 301 Ausf C oraz 21 Tygrysow Ausf E.Podzielono je nastepujaco: kazdy pluton (Zug) mial jednego Tygrysa dla dowodcy orz trzy Tygrysy z ktorych kazdy kontrolowal trzy B IV.Do kazdego plutonu przydzielono tez jeden Sd Kfz 251 do transportowania dodatkowych sprengladung" (ladunkow wybuchowych).
W drugiej polowie 1944 roku eksperymentowano z wykorzystaniem kamer telewizyjnych do zdalnego sterowania.
Pod koniec wojny pewna liczba B IV zostala przebudowana na samobiezne wyrzutnie rakietowe i nazwana Raketen Pz B 54.
Tyle udalo mi sie wygrzebac.
Pozdrowienia
Napisano
Kilka uzupełnień informacji o Borgwardach BIV
Wersja Ausf A była na początku 43 przerabiana do standardu Ausf B co powuje częste mylenie tych wersji. Ausf B wyróżniał się charakterystycznymi dzwiczkami bocznymi dla potrzeb ewakuacji kierowcy.
Zanim pojawiły się Stugi, jako pojazdy kontrolne używane były w tym celu PzIIIJ krótkolufowe i Pz IIIL - z charakterystycznymi zasobnikami z tyłu wieży na radio.
Aparatura zdalnego kierowanie pozwalała na kierowanie symultaniczne aż do 4 pojazdów - jakby ktoś się pytał to był używany do tego prosty joystick.
W przeciw powstaniu były używane Borgwardy BIV Ausf C, podobno były również Ausf A/B, ale zdjęcia tego nie potwiedzają.
Napisano
Do Frozzera: moge zeskanowac, ale podaj mi swoj adres

pibwl@poczta.onet.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie