rob Napisano 14 Luty 2005 Autor Napisano 14 Luty 2005 czy ktoś wie może co to za most na tej znanej przecież fotce? Podobno to gdzieś na Pomorzu Zach, ale nie bardzo kojarzę .
Darda Napisano 14 Luty 2005 Napisano 14 Luty 2005 Nasuwa mi się skojarzenie z Grądami Kruklaneckimi. Most dwukrotnie wysadzany, pierwszy raz w 1915 przez Rosjan (zdjęcie z odbudowy), drugi raz 8 września 1945 przez ??? (i tak już zostało). Oczywiście to tylko skojarzenie - mogę się kompletnie mylić.Pozdrawiam, Darda
rob Napisano 14 Luty 2005 Autor Napisano 14 Luty 2005 No nie wiem, ale co w zimie 45 na Mazurach robiło LWP (to 1AWP chyba jest na zdjęciu)? A poza tym raczej wszytko by się zgadzało. sam nie wiem
OSKAR D. Napisano 14 Luty 2005 Napisano 14 Luty 2005 Most z żołnierzami na pierwszym planie to najprawdopodobniej jest most w Mąkowarsku na trasie Bydgoszcz - Sępólno Krajeńskie. Zdjęcie zrobione na przełomie styczeń-luty wtedy 1AWP przemieszczała się dokładnie tą drogą, więc jest duże prawdopodobieństwo, że jest to ten most.Układ drogi nawet jest podobny tylko już drzew nie ma. Co do drugiego zdjęcia to to raczej nie jest ten sam most -inny promień krzywizny łuku, no i wydaje się niższy...
Darda Napisano 14 Luty 2005 Napisano 14 Luty 2005 OSKAR, widoczna na zdjęciach krzywizna łuków o niczym nie świadczy, bo zdjęcia zrobione są pod różnymi kątami. Masz pewnie rację - nie znam mostu w Mąkowarsku, więc trudno mi się wypowiadać, jednak obecność LWP pod Kruklankami w zimie 1945 jest rzeczywiście raczej mało prawdopodobna. Wracając do Grądów Kruklaneckich, ma ktoś może jakieś dokłaniejsze info o okolicznościach ostatniego wysadzenia tego mostu? Bo legend jest sporo: a to, że zrobili to miejscowi, żeby utrudnić Sowietom rabunek okolicy, a to, że to Sowieci właśnie po pijanemu. W sumie ciekawa historia.
rob Napisano 14 Luty 2005 Autor Napisano 14 Luty 2005 To zdjecie z wiaduktu w Buszkowie, podpisane jako Koronowo, a na dodatek jeszcze wiadukt ponoć leży na trasie Okole - koronowo. Żeby było śmieszniej to jest jeden z wielu. Wielu których nie można znaleźć w sieci. A już nazwy Mąkowarsko, Grądy Kurklaneckie... sorry przy całym szacunku do mieszkańców tychże, ale idzie sobie język poplątać Polakowi. Co dopiero Niemiec czy Szwed. W zasadzie to nie wiem dalej i chyba się nie dowiem jak nie zrobię tam wycieczki
rob Napisano 14 Luty 2005 Autor Napisano 14 Luty 2005 No to juz chyba nie zostawia wątpliwości. Copyright należy do jakiegoś amatora kolejnictwa. Ciekawym czy ktos grzebał na miejscu postoju tego taboru
Gross Born Napisano 14 Luty 2005 Napisano 14 Luty 2005 Oskar masz rację za mąkowarskiem jest ten most, i to by zgadzało się z opisem, bo to gdzieś w okolicach była przedwojenna granica polsko- niemiecka.
rob Napisano 14 Luty 2005 Autor Napisano 14 Luty 2005 Tu jest mapka trasy Bydgoszcz - Sępólno. Uporządkujmy - bo już sie pogubiłem. Trasa wiedzie do Koronowa. Dalej jest Buszkowo z którego pochodzą te kolorowe zdjęcia. mostu. Jeszcze dalej jest To Mąkoworsko. I tu nie wiem . Tam też jest most? No i dojeżdżamy do Sępólna za którym niedaleko jest granica (czerwone na mapie). Pytanie - ile mostów jest po drodze? Zdjęcie z Buszkowa jest mimo wszystko zdjęciem mostu z 45. Trochę perspektywa się wali w obydwu przypadkach. Te wojenne jest zrobione za bardo z góry, a to kolorowe za bardzo z dołu, dlatego ten most wydaje się niższy. Detal architektoniczny, wyprowadzenie podłuczy arkad miedzyprzęsłowych, kamieniarka, sposób osadzenia przęseł na filarach i osadzenie samego mostu w terenie - to są zdjecia tego samego mostu. Nawet miejsce z którego robiono zdjęcia wydaje się podobne
OSKAR D. Napisano 15 Luty 2005 Napisano 15 Luty 2005 Sorry Panowie - narobiłem bigosu. Most oczywiście znajduje się w Buszkowie a nie w Mąkowarsku.Zdjęcie z szopką na pierwszy planie jest zrobione po zachodniej stronie za rzeczką - tam znajduje się stary młyn a zdjęcie z pociągiem jest zrobione po stronie wschodniej. Na trasie Bydgoszcz - Sępólno nie ma więcej tego typu mostów a innym tego typu znanym mi mostem kolejowym jest most w pobliżu Świecia. Jest idealnie widoczny jadąc obwodnicą Świecia (Bydgoszcz - Gdańsk)po zachodniej stronie.Widać nawet (z odległości ok 1 kilometra) na nim wstawioną po wojnie plombę" - musiał zostać częściowo wysadzony. Gdyby ktoś miał jakieś info o walkach w oklolicach tego mostu proszę o wiadomość.
rob Napisano 15 Luty 2005 Autor Napisano 15 Luty 2005 Oskar, a skąd wziałeś info że oni szli tą właśnie drogą? Jakaś literaturka może? Wiesz moze która to dywizja? Na mój zmysł może to być 1 DP, ale pewien nie jestem. W ogóle jakby ktoś podał namiary na rzetelną literaturę pokomunistyczną traktujacą o AWP to byłbym wdzięczny
OSKAR D. Napisano 17 Luty 2005 Napisano 17 Luty 2005 Polecam książkę Ludowe Wojsko Polskie 1943-1945". Na stronach 518-522 jest opisane jak wygladały marszruty poszczególnych dywizji w drodze na przedpole Wału Pomorskiego. Zainteresowanych odsyłam do w/w książki. Jest sporo sieczki ideologicznej" ale w miarę dobrze przedstawia działania LWP od Oki do Berlina. Książka jest napisana na podstawie dokumentów znajdujących się w Centralnym Archiwum Wojskowym a nie na podstawie wspomnień żołnierzy, które często bywają przekłamane i podkolorowane" w rezultacie czego miajają się z prawdą.
rob Napisano 17 Luty 2005 Autor Napisano 17 Luty 2005 a jesteś pewien że 34 -45? Bo wtedy chyba nie było jescze LWP. W necie jest jakaś książka , ale 43- 74. Dosć duża wiec chyba o to chodziło
adamkoronowo Napisano 23 Wrzesień 2007 Napisano 23 Wrzesień 2007 most jest z 1906 roku na trasie bydgoszcz koszalin300m dalej sa schrony z 1939
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.