Zientas Napisano 13 Luty 2005 Autor Napisano 13 Luty 2005 Witam wszystkich.Z góry przepraszam, że poruszam temat tak dla Was wszystkich oczywisty, ale jestem tuż przed zakupem wykrywacza więc te informacje będa mi potrzebe.Wiem, że w przypadku wykr. dynamicznego trzeba nad fantem machać, a w przypadku statyka nie (mam jakiegoś starego dukata :)Do tej pory wszystko rozumiem.Ale nie rozumiem dlaczego statyczny nadaje się raczej do militariów a dynamiczny do monet. Tzn., że dynamicznym nie znajdę łuski? Czy będzie to trudniejsze? Tzn., że dynamiczny jest bardziej czuły na drobnice i ie widzi" lufy od Mausera? Proszę o rzeczowe odpowiedzi lub/i podanie może jakichś linków.Serdecznie pozdrawiam!Zientas
proscan Napisano 13 Luty 2005 Napisano 13 Luty 2005 Witam,Wykrywacz nie ocenia co jest militarne" a co nie. Łuska jest po prostu kawałkiem metalu kolorowego". Wykrywacz dynamiczny doskonale sobie z nią poradzi.Z dynamikami" chodzi o to, że filtrują sygnał. Mówiąc obrazowo, filtry przepuszczają sygnał który gwałtownie się zmienia. Taki sygnał dają małe przedmioty. Pojawiają się nagle podczas przemiatania i szybko znikają z pola widzenia sondy podczas przemiatania.Przedmioty duże są widziane przez sondę z daleka, wobec czego podczas przemiatania analizowany sygnał nie zmienia się agle", tylko stopniowo. Filtry częściowo go tłumią.Oczywiście ważna jest także sama specyfika poszukiwań. Np. gdzieś w okopach trudniej jest machać sondą.Do wspomnianych problemów dorzuciłbym jeszcze kwestie problemów z identyfikacją obiektów żelaznych w trybie dynamicznym (filtry zaburzają charakterystykę fazową odbieranych sygnałów). Np. hełm może być klasyfikowany jako kolor".W najnowszych wykrywaczach dynamicznych, gdzie filtracja jest realizowana cyfrowo istnieją duże możliwości kształtowania charakterystyki filtrów (największe chyba w DFX-ach). Coraz doskonalsza jest też identyfikacja.Ponieważ jesteśmy na forum O. zachęcam do lektury archiwalnych numerów z przełomu 2003/2004 gdzie z próbowałem wyjaśniać jak działa wykrywacz.proscan
sloneczny Napisano 13 Kwiecień 2006 Napisano 13 Kwiecień 2006 No tak, większość wykrywaczy to dynamiki. Czy statykami niewarto zawracać sobie głowy, czy do niczego się nie nadają.Czy ktoś na forum ma statyka?Monet nim nie znajdzie?Który ma lepszy zasięg, statyk czy dynamik?
sopel69 Napisano 13 Kwiecień 2006 Napisano 13 Kwiecień 2006 Na tym forum wiele osób ma statyki, ponieważ świetnie nadają się do poszikiwania tzw. militariów tzn. wiekszych zelaznych/stalowych przedmiotw jak hełmy, bagnety etc.monety statyk znajdzie, ale przy okazji ręce ci odpadną bo nakopiesz się wszelkiego śmiecia typu gwoździe ( na miły Bóg czytaj uważnie co proscan napisał), są równiez wykrywacze uniwersalne mające oba tryby statyczny i dynamiczny. Co do zasięgów to zależą od wykrywacza (model) i wielkości szukanego przedmiotu. A tak na marginesie to się usmiałem jak przeczytałem w reklamie w najnowszym Odkrywcy o wykrywaczu który ma 4m zasięgu - chyba na pancerniki hehe. pozdrawiam
kopijnik2 Napisano 13 Kwiecień 2006 Napisano 13 Kwiecień 2006 sprostowanieJeżeli bc 60 to statyk - ...monety statyk znajdzie, ale przy okazji ręce ci odpadną bo nakopiesz się wszelkiego śmiecia typu gwoździe ...od gwoździ jest dyskryminacjakażdy sprzęt należy poznaćkażdy sprzęt ma swoją" czułośćkto próbował dynamikiem w dołku sprawdzić na której ściance jest obiekt ten zna jego ograniczenia, albo w krzakach.Na czyste pole dynamik daje większe szanse wykrycia obiektu.a monet nazbierałem już trochę, być może gdybym używał dynamika miałbym więcej, ale poprawiałem " po dynamikach z sukcesem.
sopel69 Napisano 13 Kwiecień 2006 Napisano 13 Kwiecień 2006 Kopijniku jezeli statyk ma dyskryminacje to i owszem, miałem na myśli bez ( to o gwoździach), ale nawet jak ma to wymaga prowadzenia sondy nad gruntem na takiej samej wysokości( przynajmniej w mojej wykrywce) co nie jest proste na zaoranym nie bronowanym polu. Dlatego do wykrycia monety urzywam trybu dynamixznego , a do dokładnej lokalizacji statycznego. Co do poznania sprzętu to powiem tylko,że mimo obu trybów przez półtora miesiaca kopałem tylko śmieci, ale dieki wskazówkom kolegów (tu ukłony) to sie zmieniło. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.