Skocz do zawartości

Okręg Korpusu-dziesięciolecie

why

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Poszukuję jedniodniówek bądź albumów wydanych w 1928 roku na dziesięciolecie odzyskania niepodległości przez każdy z istniejących wówczas 10 okręgów.
Pozdrawiam
Napisano
Mam Korpus Poleski" - jeśli coś konkretnego chciałbyś mieć przeskanowane, to daj znać.

BTW: Jesteś pewien, że takie albumy wydały wszystkie Okręgi? Bo ja znam tylko wydawnictwa VI, VII, IX i X.
Napisano
Korpus Poleski" też akurat posiadam,ale dzięki za ofertę pomocy. Wiem z pewnością,że VIII OK także wydał taką jednodniówkę,podobnie VII OK bo miałem to w rękach osobiście.Dodając do tego to co Ty podajesz,to mamy już pięć okręgów.Myślę dlatego,że jak to w wojsku był rozkaz i wszystkie Korpusy coś takiego wydały.Nie masz przypadkiem dostępu do VI OK?
Pozdrawiam
Napisano
To znaczy OK VIII posiadał na pewno cały rozdział w Księdze Dziesięciolecia Odzyskania Pomorza" (o ile nie przekręcam tytułu) i nie nie jest mi wiadomo, żeby coś wydawał poza tym. Ale kto wie...

OK VII wydał, i to z kolei widziałem w dwóch wersjach - uboższej, oprawnej w ciemne płótno z tłoczeniami, i luksusowej, oprawnej w pomarańczowe coś" - ni to płótno, ni to odpowiednio wypreparowaną skórę, z tłoczeniami złoconymi.

Zaś jeśli chodzi o OK VI, to podejrzewam o jego posiadanie CBW - będę we wtorek, z ciekawości sprawdzę.
Napisano
Jeśli mógłbyś sprawdzić byłbym wdzięczny,aczkolwiek przeszukiwałem jakiś czas temu ich katalog pod hasłem jednodniówki i oprócz Korpusu Poleskiego",opracowań innych okręgów nie znalazłem,może źle szukałem.Daj znać jak coś znajdziesz.Pozdrawiam
Napisano
Na razie przejrzałem swoje archiwum i znalazłem następujące dane bibliograficzne odnośnie omawianego tematu (mam poczynione z nich notatki, a więc w jakiejś bibliotece musiały być dostępne, niestety nie zawsze zapisuję, w jakiej):

OK VI - Dziesięciolecie VI OK", Lwów 1928;
OK VII - Album Dziesięciolecia Okręgu Korpusu nr VII", Poznań 1932;
OK VIII [w:] - Księga Pamiątkowa Dziesięciolecia Pomorza", Toruń 1930;
OK IX - Korpus Poleski", Brześć nad Bugiem 1928;
OK X - Korpus Przemyski 1918-1928", Przemyśl 1928;

Albumy OK VII, VIII i X też są na pewno w CBW, bo pamiętam po prostu, że je tam przeglądałem.

Poza tym pewną namiastką dla OK V może być Dziesięciolecie wkroczenia Wojska Polskiego na Górny Śląsk z monografiami pułków stacjonujących na Śląsku", Katowice 1932 - to chyba jest w Narodowej tylko.

Zaś jednodniówki wydawane przez dywizje, pułki czy samodzielne bataliony miewają zarówno postać pokaźnych książek, jak i kilkustronicowych dodatków do Polski Zbrojnej" - warto przejrzeć skorowidze tej gazety; zazwyczaj dodatki są wypisane przy rocznikach. A książkowe jednodniówki widziałem na przykład dla 14 i 16. DP, a posiadam na przykład dla 2. psap Kaniowskich.

I jak widać, daty były traktowane dość luźno - a to dziesięciolecie okręgu, a to odzyskania ziem, a to przekształcenia DOGen w DOK.
Napisano
Zatem wciąż jest aktualne pytanie,czy istniały takie wydawnictwa dla OK I,II,III i IV? Wydaje mi się to bardzo prawdopodobne,ale nigdy nie spotkałem się z Takim wydawnictwem.Czy ktoś ma aktualnie dostęp do Dziesięciolecia VI OK"?Aktualnie niestety nie mogę wybrać się do CBW.Pozdrawiam
Napisano
Na stronie http:cyklon.chemia.pk.edu.pl/~krzysin/Album/ jest cała jednodniówka 2 pułku lotniczego. Wspaniała rzecz, warto zajrzeć. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie