Skocz do zawartości

Która dywizja, Karpaty 1944/1945, fotka

Szczur

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

prosze o pomoc, która to może być dywizja 4 frontu ukraińskiego ? i jaki dowódca?
ps. Proszę o zamieszczenie tutaj waszych fotek z okresu 1944/1945 (w zimie) z ofensywy 4 frontu ukraińskiego (fotki ruskie, niemiecki, obojętnie jakie) w karpatach, w beskidach, ogólnie w południowej polsce, a także w Morawskiej Ostrawie - Czechy. Jak jakies zdobęde to też zamieszcze.

dzięki

PZDRW

Napisano
a tego to nie wiem :P:P
przy okazji.. znalazłem taką strone http://www.konefke.de/Verm-Soldaten45/ostfront-weichsel45.html

PZDRW
Napisano
A moze to gen Pietrow dow 4 F. Ukr.
Szukalem Jego fotki ale nic jeszcze rano poszperam u sasiadow z za Buga / w necie /

W operacji karpackiej od 09 1944 braly udział :
z 1 Frontu Ukrainskiego -
38 armia gen. Moskalenki
Korpus kawalerii
Korpus pancerny
1 Czechoslowacki Korpus Armijny / sformowany na terenie ZSRR/

z 4 Frontu Ukrainskiego
1 armia gwardii generała Greczki
i chyba 8 armia lotnicza
Napisano

oj Pietrow to raczej nie jest, chyba , że schudł :P:P

tak naprawde to interesują mnie walki w Beskidach i na przedpolach Morawskiej Ostrawy (czyli Bielsko, Strumień, Pruchna, Zebrzydowice i tamte całe rejony)
mam cały wypis jednostek IV frontu ukraińskiego (38 armia, 1 armia gwardyjska) jeśli Cie to interesuje to moge coś poskanować, ale jutro.
raz w odkrywcy było o silniku bombowca z Kończyc, to właśnie ten teren, co mnie interesi. ;)

bjarzyno - na linka trafilem wpisując Baranow do wyszukiwarki (dzięki Markowi123 :P:P)

pzdrw

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie