Skocz do zawartości

Sobótka po raz drugi

AxOn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Wiem, że post o Sobótce już się tu znajduje, ale napisany był dawno i może być już zapomniany. Ja także mam pytanie. Ma ktoś może jakieś informacje, mapy, plany o niemieckich podziemiach wewnątrz Ślęży lub o browarze Sobótka??? Ja także posiadam pewne informacje. Zainteresowanych proszę o kontakt na gg#1867196 lub mail OFPAxOn@o2.pl
Pozdrowienia.
Napisano
W masywie Ślęży istniało niegdyś kilkanaście wyrobisk górniczych należących do 3 gwarectw. Największe z nich - gwarectwo Dorothea obejmowało swoim zasięgiem początkowo kilkanaście ha gruntów a pod koniec 1889 roku prawie całą wschodnią stronę masywu. W tym czasie eksploatowano tam różne surowce.
W roku 1904 funkcjonowały tylko 5 kopalni w tym 1 z nich będąca dzisiaj częścią kopalni magnezytu w okolicy przełęczy Tąpadła o czym mało kto wie. Fachowcy z pewnością poznają stare" wyrobiska. Po wojnie dostępnych było 7 wyrobisk z czego kopalnię w rejonie Raduni próbowali podczas wojny uruchomić Niemcy - czy w celu wznowienia wydobycia , czy też innym - tego nie wiadomo.
W 1950-tym masyw ślęży wizytowała ekipa ządowa" ówczesnej władzy. Odwiedzili wszystkie istniejące wtedy wyrobiska. Być może ta akcja inwentaryzacyjna" miała coś wspólnego z działaniem Komisji Badania Zbrodni Hitlerowskich - tego do końca nie udało mi się wyjaśnić. Obecnie na terenie masywu Ślęży istenią 4 wyrobiska . Ich stan górniczy jest kiepski ale nadają się do zwiedznia" da bardziej wprawionych eksploratorów. Wejścia dostępne szybami o głębokościach do 16m , oraz zawaliskami powstałymi przy dawnych wejściach do sztolni. Oprócz tego ciekawa kopalnia znajduje się w pobliżu przełęczy Tąpadła. Inne miejsca godne sprawdzenia to góra Czernica , Stolna. Sztolnie przy browarze w Sobótce to już zupełnie inna historia ......
Napisano
Wiry -kopalnia magnezytu,oraz druga poniemiecka blizej wsi Wiry,obecnie zalana wodą.
W latach 50 na radunii próbowano wydobywać jakiszwiazek niklu czy cos tam,juzdokłądnie nie pamiętam .Wiem to od jednego górnika z Wir, obecnie kopalnia w Wirach w stanie upadłosci,jest tylko stróż i dwa psy.
Napisano
Mniej wiecej od poczatku XX w do końca 1943 w serpentynintach na przełączy Tąpadła eksploatowano chromit czyli tlenek żelaza i chromu. A chrom cenna sprawa.
Napisano
A co do browaru w Sobótce :
Powstał w 1858 r. w miejscowości Gorkau (Sobótka - Górka) na zboczu Ślęży. Ciekawe są leżakownie browaru, wykute w skale.
Browar działał pod firmą Gorkauer Societats Brauerei KG" W XX w. był to jeden z największych browarów na Dolnym Śląsku. Po 1945 r. niezniszczony browar został upaństwowiony i wszedł w skład Zakładów Piwowarskich we Wrocławiu. Pod koniec działalności produkował 80000 hl. piwa rocznie. Zamknięty został w 1997 r.

pzdr

bjar_1
  • 3 years later...
Napisano
Kolejna ciekawostka to taka ze niedawno zatrzymano w okolicy Ślęży amatorow poszukiwaczy, moze to ktos sposrod nas?
http://www.wroclaw-powiat.wfp.pl/news.php?id=10684&rodzaj=4
Napisano
Karolsawiak napisał: generalnie to ja nawet nie obchodze święta konstytucji 3 maja bo z powodow tej konstytucji zawsze miałem kłopoty"

A co w konstytucji uchwalonej w 1791 r. napisane jest o poszukiwaniach skarbów? Jestem bardzo ciekaw :-)
Napisano
Żart nie został jak widzę zrozumiany, ale cóż...

A tak a propos owych 5 punktów, to jakoś poruszone w nich sprawy nie zależą akurat od obowiązującej aktualnie w Polsce konstytucji, więc nie bardzo widzę związek między nimi a Pańską wypowiedzią odnośnie nie obchodzenia wiadomego święta.

Dobra, już nie rozwijam tego pobocznego wątku.
  • 1 year later...
Napisano
Czytał jakiś czas temu starsza dyskusje na temat przejść podziemnych w sobótce i okolicach.. A że mieszkam w niej blisko Ślęzy przy browarze dokładniej mówiąc jako DZIECKO NIE RAZ WIDZIAŁAM FASCYNUJĄCE MIEJSCA TU . PRZEJŚCIA I ŚLADY PO NICH. OGÓLNIE MÓWIĄC JAK BĘDZIE CZAS TO POROBIĘ ZDJĘCIA I WAM POKAŻE ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie