AxOn Napisano 10 Luty 2005 Autor Napisano 10 Luty 2005 Witam. Wiem, że post o Sobótce już się tu znajduje, ale napisany był dawno i może być już zapomniany. Ja także mam pytanie. Ma ktoś może jakieś informacje, mapy, plany o niemieckich podziemiach wewnątrz Ślęży lub o browarze Sobótka??? Ja także posiadam pewne informacje. Zainteresowanych proszę o kontakt na gg#1867196 lub mail OFPAxOn@o2.plPozdrowienia.
adam242 Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 W masywie Ślęży istniało niegdyś kilkanaście wyrobisk górniczych należących do 3 gwarectw. Największe z nich - gwarectwo Dorothea obejmowało swoim zasięgiem początkowo kilkanaście ha gruntów a pod koniec 1889 roku prawie całą wschodnią stronę masywu. W tym czasie eksploatowano tam różne surowce. W roku 1904 funkcjonowały tylko 5 kopalni w tym 1 z nich będąca dzisiaj częścią kopalni magnezytu w okolicy przełęczy Tąpadła o czym mało kto wie. Fachowcy z pewnością poznają stare" wyrobiska. Po wojnie dostępnych było 7 wyrobisk z czego kopalnię w rejonie Raduni próbowali podczas wojny uruchomić Niemcy - czy w celu wznowienia wydobycia , czy też innym - tego nie wiadomo. W 1950-tym masyw ślęży wizytowała ekipa ządowa" ówczesnej władzy. Odwiedzili wszystkie istniejące wtedy wyrobiska. Być może ta akcja inwentaryzacyjna" miała coś wspólnego z działaniem Komisji Badania Zbrodni Hitlerowskich - tego do końca nie udało mi się wyjaśnić. Obecnie na terenie masywu Ślęży istenią 4 wyrobiska . Ich stan górniczy jest kiepski ale nadają się do zwiedznia" da bardziej wprawionych eksploratorów. Wejścia dostępne szybami o głębokościach do 16m , oraz zawaliskami powstałymi przy dawnych wejściach do sztolni. Oprócz tego ciekawa kopalnia znajduje się w pobliżu przełęczy Tąpadła. Inne miejsca godne sprawdzenia to góra Czernica , Stolna. Sztolnie przy browarze w Sobótce to już zupełnie inna historia ......
Gość Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 Wiry -kopalnia magnezytu,oraz druga poniemiecka blizej wsi Wiry,obecnie zalana wodą.W latach 50 na radunii próbowano wydobywać jakiszwiazek niklu czy cos tam,juzdokłądnie nie pamiętam .Wiem to od jednego górnika z Wir, obecnie kopalnia w Wirach w stanie upadłosci,jest tylko stróż i dwa psy.
and_andrzej Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 Mniej wiecej od poczatku XX w do końca 1943 w serpentynintach na przełączy Tąpadła eksploatowano chromit czyli tlenek żelaza i chromu. A chrom cenna sprawa.
bjar_1 Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 A co do browaru w Sobótce :Powstał w 1858 r. w miejscowości Gorkau (Sobótka - Górka) na zboczu Ślęży. Ciekawe są leżakownie browaru, wykute w skale.Browar działał pod firmą Gorkauer Societats Brauerei KG" W XX w. był to jeden z największych browarów na Dolnym Śląsku. Po 1945 r. niezniszczony browar został upaństwowiony i wszedł w skład Zakładów Piwowarskich we Wrocławiu. Pod koniec działalności produkował 80000 hl. piwa rocznie. Zamknięty został w 1997 r.pzdrbjar_1
senectus Napisano 26 Czerwiec 2008 Napisano 26 Czerwiec 2008 Kolejna ciekawostka to taka ze niedawno zatrzymano w okolicy Ślęży amatorow poszukiwaczy, moze to ktos sposrod nas?http://www.wroclaw-powiat.wfp.pl/news.php?id=10684&rodzaj=4
senectus Napisano 26 Czerwiec 2008 Napisano 26 Czerwiec 2008 moze nie sensacja ale znow robia z nas bandytow okradajacych skarb panstwa
krzychu72 Napisano 27 Czerwiec 2008 Napisano 27 Czerwiec 2008 Może to chodzi o tohttp://www.ioh.pl/forum/viewtopic.php?p=61055
Leuthen Napisano 28 Czerwiec 2008 Napisano 28 Czerwiec 2008 Karolsawiak napisał: generalnie to ja nawet nie obchodze święta konstytucji 3 maja bo z powodow tej konstytucji zawsze miałem kłopoty"A co w konstytucji uchwalonej w 1791 r. napisane jest o poszukiwaniach skarbów? Jestem bardzo ciekaw :-)
Leuthen Napisano 30 Czerwiec 2008 Napisano 30 Czerwiec 2008 Żart nie został jak widzę zrozumiany, ale cóż...A tak a propos owych 5 punktów, to jakoś poruszone w nich sprawy nie zależą akurat od obowiązującej aktualnie w Polsce konstytucji, więc nie bardzo widzę związek między nimi a Pańską wypowiedzią odnośnie nie obchodzenia wiadomego święta. Dobra, już nie rozwijam tego pobocznego wątku.
tropical69 Napisano 10 Grudzień 2009 Napisano 10 Grudzień 2009 Czytał jakiś czas temu starsza dyskusje na temat przejść podziemnych w sobótce i okolicach.. A że mieszkam w niej blisko Ślęzy przy browarze dokładniej mówiąc jako DZIECKO NIE RAZ WIDZIAŁAM FASCYNUJĄCE MIEJSCA TU . PRZEJŚCIA I ŚLADY PO NICH. OGÓLNIE MÓWIĄC JAK BĘDZIE CZAS TO POROBIĘ ZDJĘCIA I WAM POKAŻE ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.