Skocz do zawartości

Plaszcz wz.36

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Czy posiada ktos zeskanowane warunki techniczne tego plaszcza i zechcial by sie podzielic, mysle nad przerobka wspolszesnego plaszcza zimowego LWP, glownie kolnierz i guziki w jeden rzad, bo z reszta niewiele da sie zrobic niestety no moze lapki na mankietach;)
Z gory dzieki wielkie
Pozdrawiam
Red alf
moj mail red_alf@tlen.pl
Napisano
Witaj,

1. warunki techniczne płaszcza bodaj z 1938 roku były przedrukowane w którymś z NPK. Poszukaj na forum, ktoś zadał sobie trud z wylistowaniem, w którym numerze jakie są warunki;
2. na ich podstawie aktualnie taki płaszcz mam w przeróbce. Nie jest to proste, jak już mi powiedziano. I jak sam zobaczyłe. Potrzebny jest dobry kuśnierz, bo:
- robisz z dwurzędowego jednorzędowy a co za tym idzie: remodelujesz kołnierz (niestety, wychodzą nieco mniejsze od oryginalnych) i robisz nowe dziurki;
- naszywasz patki na rękawach plus jeden ekstra guzik na każdym z nich;
- naszywasz patki na dolnych, wewnętrznych krawędziach płaszcza (w czasie marszu wywijano je do góry i przypinano do guzików obok kieszeni;
- na kołnierzu przyszywasz patkę, żeby w razie zimna móc postawić go i spiąć;
- odpruwasz łapkę, która łączy poły plaszcza z tyłu (jest tam jeszcze parę innych zaszewek któe także trzeba odpruć)
- i najważniejsze: kieszenie. LWP ma kieszenie prostopadle do kroju płaszcza, a muszą być skośne. Możesz je odpruć i przyszyć na nowo. To jeszcze nie problem. Ważniejsze jest to, że pozostają dziury po kieszeniach, z którymi coś trzeba zrobić. Cerowanie artystyczne kosztuje - uwaga - 14 pln za... 1 cm!!! Przynajmniej tak jest na Śląsku. Efekt jest murowany, ale 40 cm (dwie kieszenie x 20 cm) x 14 pln daje... Chyba nie warto. Można spróbować urobić krawca, żeby jednak pozaszywał dziury i zrobił to starannie, ale nie jest to proste...
- długość - LWP sięgał kolan. Ja kupiłem większy niż na swój rozmiar a przez to jest dłuższy, ale przy okazji szerszy w barach i z dłuższymi rękawami. Dlatego oprócz przeróbek opisanych powyżej trzeba było jeszcze skrócić rękawy i zwęzić całość. Mój teść, który mi go przerabia chyba już mnie nienawidzi :-))) (zwłaszcza, że KBW też mi przerabiał :-))

3. inne opcje:
- uszyć nowy od podstaw - 700 - 1000 pln;
- podobno jest w Polsce jeden kuśnierz, który z trzech płaszczy robi dwa, cena około 200 pln za sztukę plus koszty trzech płaszczy LWP, jak mówią efekt jest niezły, ale czas wykonania circa pół roku alebo więcej...

to tyle w dużym skrócie :-))
powodzenia
w
Napisano
Dzieki wędrowiec39, twoje uwagi sa bardzo cenne
warunki techniczne sa zdaje sie w 4 nr. NPK i te by mi sie bardzo przydaly.
Co do przeróbek to mysle narazie o przeszyciu od nowa kolnierza i przerobieniu wlasnie na jednorzedowy bo mam na oku krawca ktory sie bawi w szycie sukna, a jak sie sprawdzi i nie udusi nie za to zlecenie to go bede meczyl dalej;)
Pozdrawiam
Red alf
Napisano
Szyliśmy płaszcze kawaleryjskie po ok. 350zł plus nasze sukno (ok 120zł) od podstaw, gdyż koszt przeróbek i płaszczy na przeróbki daje różnicę ok100zł, a efekt jest niewspółmierny. Szył nam to p. Robert Piskorz kontakt w NPK nr 10 lub na Allegro- lancier. Pozdrawiam Andrzej.
Napisano
Przed rajdem nad Bzurę szył nam do 2 w nocy koszule. Kalesonów już nie dał rady. Koszule sprawdziły się -pierwsza klasa. A płaszcze wz 36 -marzenie, tylko w marszu zaczepiają się o ostrogi, ale taki jego urok musi być prawie do ziemi . A jak świetnie leży na koniu.
Napisano
Wy to macie super egzemplarze, bo nasze kurtki , spodnie, rogatywki, płaszcze, to prototypy. Rok testowania sukna, farbiarni itd. Pozdrawiam Andrzej 2puł.
Napisano
Czesc
Czy chodzi Ci o płaszcz dla piechoty czy dla kawalerii. W NPK były warunki techniczne ale płaszcza dla kawalerii a nie dla piechoty. Jak bedziesz Red alf chciał dokładne warunki techniczne płaszcza piechoty to odezwij sie to Ci je podesle.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie