cromags Napisano 8 Luty 2005 Autor Napisano 8 Luty 2005 znalazłem kiedyś to zdjęcie i nie mam pojęcia skąd pochodzi ta formacja, może ktoś z Was będzie wiedział
Moose Napisano 8 Luty 2005 Napisano 8 Luty 2005 To na pewno nie jest oddział Semena Petlury. Oddziały te rozwiązano w 1920 roku i rozmundurowano. Część żołnierzy podpisała kontrakty i służyli dalej w Wojsku Polskim ale w tych samych mundurach, co inni żołnierze WP.Poza tym polscy żołnierze noszą hełmy wz.31, więc na pewno są to lata trzydzieste. Ja typuje Rumunię lub Bułgarię, ze wskazaniem na Bułgarię (Mannlichery).PozdrawiamŁoś
sqh Napisano 8 Luty 2005 Napisano 8 Luty 2005 Obstawiam, że są to żołnierze rumuńskiego 16. pp im. Marszałka Polski Józefa Piłsudskiego z Fălticeni, wchodzącego w skład 8. DP.Z racji szefostwa, brali oni udział m. in. w pogrzebie Piłsudskiego, a gdy w 1937 roku polski 57. pp przyjął imię Króla Karola II, przybywali z wizytami oficjalnymi do Poznania.A tak się składa, że ostatnio mocno siedzę w temacie Poznania i niedawno trafiłem w ADM na trochę zdjęć z tych właśnie wizyt - szczegółów umundurowania zasadniczo nie pamiętam, ale te futrzane czapy mieli z całą pewnością.
Moose Napisano 8 Luty 2005 Napisano 8 Luty 2005 Faktem jest, Rumuni także używali Mannlicherów.PozdrawiamŁoś
Schrek Napisano 9 Luty 2005 Napisano 9 Luty 2005 ADM--- czekja gubie sie gdzie tam sa te fotki ????pozdrawiam Schrek
sqh Napisano 9 Luty 2005 Napisano 9 Luty 2005 Na przykład koperta o sygnaturze I-W-1262: fotografie IKCa ze święta pułkowego 57. pp, 22 V 1938 - koszary, pomnik, delegacja rumuńskiego 16. pp.Ja zasadniczo przeglądałem tamtejsze zbiory pod kątem owych poznańskich pomników wojskowych, ale jeśli byś przejrzał podkatalog Poznań" w dziale Miejscowości" oraz podkatalog piechota" w dziale o niezbyt fortunnej nazwie Obrona Narodowa", to niewykluczone, że trafiłbyś na coś jeszcze. A na zdjęcia z wizyty Króla Karola i Wojewody Michała to musowo; wszak została ona obfotografowana ze wszystkich stron.Wyszedł nawet wówczas specjalny, obszerny, bogato ilustrowany (także fotkami kolorowymi) polsko-rumuński numer Wiarusa", który mam przyjemność posiadać :-)
sqh Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 A oto - w sporym powiększeniu, więc niezbyt wyraźne - zdjęcie z owego numeru Wiarusa".
sqh Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 A tutaj jeszcze raz Rumuni, tym razem z książki Żołnierz - Obywatel", Warszawa 1937.
Robert Salata Napisano 11 Luty 2005 Napisano 11 Luty 2005 Witam !To są na pewno Rumuni. Tak jak kolega wcześniej zauważył zdjęcie zostało zrobione w czasie pogrzebu Piłsudskiego.Przeglądałem cały album ok. 140 zdjęć z tego pogrzebu i było tam to samo zdjęcie.Pozdrowienia - Robert
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.