jotes Napisano 6 Luty 2005 Autor Napisano 6 Luty 2005 Skoro nasz ulubiony 7TP nie doczekał się jeszcze własnej galerii, a pokutuje w kilku wątkach...Ale tym razem proponuję galerię z kluczem". Chodzi o to, żeby na podstawie zdjęć, które się już przewinęły, a także pojawią się w przyszłości ustalić ile wrześniowych 7TP jest już nam znanych. Ciekawi mnie to, bo straciłem już nieco orientację. Że jest ich ponad 10, to oczywiste, bo tyle potrafię bez namysłu wymienić tych najbardziej charakterystycznych. Intuicja podpowiada mi, że jest tych wozów już kilka razy więcej, ale ile? Może 30, a może 50? Niektóre znane są tylko z jednego zdjęcia, inne z wielu. Są zdjęcia 7TP od dołu i z góry... I wiele innych...Reasumując:1. wstawiamy zdjęcia (jedno lub kilka od razu) tylko tych wozów, których jeszcze nie ma w tym wątku i nadajemy owemu" wozowi kolejny numer referencyjny.2. żeby nie robić zbędnego zamieszania na początek nie wstawiamy innych zdjęć wozów, które są już w wątku3. wątek dotyczy jedno- i dwuwieżowych,4. interesują nas tylko wozy w miejscach rozbicia, porzucenia etc. z września '39. Nie interesują nas zdjęcia przedwojenne, ani ze składowisk, ani ze służby u Niemca.To by było na tyle. Mam tylko dylemat, któremu wozowi należy się numer pierwszy? Proponowałbym ten utopiony" spod Głowaczowa, bo najbardziej kojarzy mi się z tym forum.I jeszcze jedno: nie chodzi o to, żeby ta galeria powstała szybko. Lepiej zastanowić się dwa razy zanim coś się wstawi, przejrzeć inne zdjęcia, umieścić informację o domniemanym miejscu etc. itp. ;)Pozdrawiam z nadzieją na arcyciekawy (jak zwykle) wątek :)jotes
bodziu000000 Napisano 6 Luty 2005 Napisano 6 Luty 2005 Bardzo dobry pomysł Jotes.Ja bym natomiast stworzył 3 galerie dotyczące 7TP:- zdjęcia przedwojenne- zdjęcia zniszczonych czołgów- zdjęcia czołgów w niemieckich rękachWten sposób można zgromadzić sporą liczbę zdjęć, na pewno nie każdy zna wszystkie zdjęcia 7TP. Ja sam bym chętnie poznał inne zdjęcia niz te o których wiem.PzdrBodziu
Grendel Napisano 7 Luty 2005 Napisano 7 Luty 2005 Doskonale - zaczynaj Jotes:)Ja postaram sie cos pozniej dolozyc, w miare czasu.PozdrowieniaGrendel
omi30 Napisano 7 Luty 2005 Napisano 7 Luty 2005 a moze niech to zrobi jedna osoba ? poprostu przeslemy na płytce fotki i niech ktos zrobi selekcje bo jednak troszke jest tych fotek
jotes Napisano 7 Luty 2005 Autor Napisano 7 Luty 2005 Raczej chodzi o to, żeby robić to wspólnie. W ten sposób wykorzysta się szersze zasoby, spostrzeżenia wielu osób etc.Pzdr,jotes
jotes Napisano 13 Maj 2005 Autor Napisano 13 Maj 2005 No to lecimy.Proszę nie wrzucać nowych zdjęć do tego wątku (niech nadal trafiają do Nowe zdjęcia 7TP").Tutaj spróbujemy nad tym jakoś zapanować.Do każdego wozu będzie identyfikator (po którym, mam nadzieję, da się go poszukać w innych wątkach, jesli oczywiście go ktoś tam wstawi) oraz dwa najbardziej charakterystyczne zdjęcia.
jotes Napisano 13 Maj 2005 Autor Napisano 13 Maj 2005 7tpjw001Palmę pierwszeństwa otrzymuje jedyny znany mi wóz z numerem rejestracyjnym W05681.Zdjęcie nietypowe dla tego wątku, bo pochodzi nie z pola walki, ale z wystawy. Nie znam innych zdjęć tego wozu.Cechy szczególne: przestrzelina na przednim pancerzu, ślady trafień na osłonie podstawy/łozyska wieży i chyba koło włazu kierowcy.
jotes Napisano 13 Maj 2005 Autor Napisano 13 Maj 2005 7tpjw002Kontynuując klucz wozów noszących ślady boju.Cechy szczególne: na wszystkich zdjęciach wóz bez jarzma i armaty.
jotes Napisano 13 Maj 2005 Autor Napisano 13 Maj 2005 7tpjw003Cechy szczególne: dwie przestrzeliny w prawej burcie wozu.Lokalizacja: Rawa Maz. - Mszczonów, ale też spotkałem Tomaszów, Kozienice czy Wieluń
jotes Napisano 13 Maj 2005 Autor Napisano 13 Maj 2005 7tpjw004Cechy szczególne: drobne trafienia na wieży, większe w prawej, dolnej części kadłuba, palił się.Lokalizacja: pod Radomiem?
jotes Napisano 13 Maj 2005 Autor Napisano 13 Maj 2005 7tpjw005Cechy charakterystyczne: rozerwane blachy przedziału napędowego.
jotes Napisano 13 Maj 2005 Autor Napisano 13 Maj 2005 i, z braku innych zdjęć, w szerszej perspektywie.
jotes Napisano 13 Maj 2005 Autor Napisano 13 Maj 2005 7tpjw006Cechy charakterystyczne: uszkodzona (?) nisza wieży, peknięty (?) kadłub.
jotes Napisano 13 Maj 2005 Autor Napisano 13 Maj 2005 i, z braku innych zdjęć, w szerszej perspektywie.
jotes Napisano 13 Maj 2005 Autor Napisano 13 Maj 2005 7tpjw008 - kolejny pogorzelec7tpjw009 - drugi wóz obok
bodziu000000 Napisano 13 Maj 2005 Napisano 13 Maj 2005 Jeśli mogę się wtrącić, to chyba Jotes trzebaby raczej założyć nowy wątek, niż wrzucać tutaj, bo dla niektórych tutejszy tytuł temetu może być mylący.Ale to tylko taka uwaga.PzdrBodziu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.