Skocz do zawartości

Chińskie monety sprzed 1.5 tys. lat znalezione wykrywaczem

pavlo777

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chińskie monety sprzed 1.5 tys. lat wykopał mieszkaniec Świnoujścia

25 miedzianych chińskich monet wykopał wczoraj mieszkaniec Świnoujścia. Natrafił na nie chodząc z wykrywaczem metalu w pobliżu brzegu Świny, w świnoujskiej dzielnicy Warszów - donosi Głos Szczeciński".

Znalezisko przekazał Towarzystwu Naukowemu im. Karola Estreichera, które powiadomiło o nim Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. Towarzystwo będzie się starało, aby po zbadaniu monet przez Muzeum Narodowe w Szczecinie, wróciły one do świnoujskiego muzeum. Wczoraj na przesłanych zdjęciach, monety obejrzała kierowniczka działu numizmatyki Muzeum Narodowego Genowefa Horoszko. Ze wstępnej oceny wynika, że najstarsza moneta pochodzi z VII wieku n.e. - informuje Głos Szczeciński". (PAP)

http://wiadomosci.wp.pl/prasaWiadomosc.html?wid=6613087&kat=9923&redId=3440760034201dd1903d51&redTs=1107418393
Napisano
... pewnie teraz będzie policyjne dochodzenie i przypadkiem w domu POSZUKIWACZA znajdą jakieś wykopane fanty oraz jak to pewnie w takich sytuacjach bywa domowy komputer z nielegalnym oprogramowaniem. Kara jest pewna !!!
Napisano
Do Pavlo77. Sorry, że powieliłem twój wątek, ale widocznie w tym samym momencie wrzucaliśmy, a ja jak skończyłem wklejanie, to wrzuciłem i nie widziałem że już to jest na forum. To dość zabawne, że w tym samym momencie to wyskoczyło, prawda?
Napisano
Wedlug najnowszych informacji najstarsza moneta pochodzi z 1 wieku n.e i jest prawdziwym unikatem. Znalazca nie ujawnia swoich dancyh w obawie ..... zeby go nie zamkneli!
Napisano
do rumburak: nie ma sprawy:) lepiej we dwóch wychwycic ciekawy temat w mediach niz go całkowicie przeoczyć. w końcu to chyba pierwszy przypadek, gdy ktoś znalazł coś ciekawego wykrywką, przekazał do muzeum i nawet nie został przez archeologów i media nazwany złodziejem z wykrywaczem". gdyby jeszcze mu zapłacili to by było prawie jak w anglii :)
pozdrawiam
p.
Napisano
chodzi o sztandary wrześniowe? to było daaaawno temu. jeśli mówisz o tym carskim z tannenbergu, to owszem, pisała prasa, ale nasza ranżowa", czyli odkrywca. w innych mediach tego nie spotkałem, no chyba że przeoczyłem.
pozdrawiam
p.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie