pavlo777 Napisano 3 Luty 2005 Autor Napisano 3 Luty 2005 Chińskie monety sprzed 1.5 tys. lat wykopał mieszkaniec Świnoujścia25 miedzianych chińskich monet wykopał wczoraj mieszkaniec Świnoujścia. Natrafił na nie chodząc z wykrywaczem metalu w pobliżu brzegu Świny, w świnoujskiej dzielnicy Warszów - donosi Głos Szczeciński". Znalezisko przekazał Towarzystwu Naukowemu im. Karola Estreichera, które powiadomiło o nim Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. Towarzystwo będzie się starało, aby po zbadaniu monet przez Muzeum Narodowe w Szczecinie, wróciły one do świnoujskiego muzeum. Wczoraj na przesłanych zdjęciach, monety obejrzała kierowniczka działu numizmatyki Muzeum Narodowego Genowefa Horoszko. Ze wstępnej oceny wynika, że najstarsza moneta pochodzi z VII wieku n.e. - informuje Głos Szczeciński". (PAP)http://wiadomosci.wp.pl/prasaWiadomosc.html?wid=6613087&kat=9923&redId=3440760034201dd1903d51&redTs=1107418393
piko Napisano 3 Luty 2005 Napisano 3 Luty 2005 ... pewnie teraz będzie policyjne dochodzenie i przypadkiem w domu POSZUKIWACZA znajdą jakieś wykopane fanty oraz jak to pewnie w takich sytuacjach bywa domowy komputer z nielegalnym oprogramowaniem. Kara jest pewna !!!
Rumburak Napisano 3 Luty 2005 Napisano 3 Luty 2005 Do Pavlo77. Sorry, że powieliłem twój wątek, ale widocznie w tym samym momencie wrzucaliśmy, a ja jak skończyłem wklejanie, to wrzuciłem i nie widziałem że już to jest na forum. To dość zabawne, że w tym samym momencie to wyskoczyło, prawda?
piorp Napisano 3 Luty 2005 Napisano 3 Luty 2005 Wedlug najnowszych informacji najstarsza moneta pochodzi z 1 wieku n.e i jest prawdziwym unikatem. Znalazca nie ujawnia swoich dancyh w obawie ..... zeby go nie zamkneli!
pavlo777 Napisano 4 Luty 2005 Autor Napisano 4 Luty 2005 do rumburak: nie ma sprawy:) lepiej we dwóch wychwycic ciekawy temat w mediach niz go całkowicie przeoczyć. w końcu to chyba pierwszy przypadek, gdy ktoś znalazł coś ciekawego wykrywką, przekazał do muzeum i nawet nie został przez archeologów i media nazwany złodziejem z wykrywaczem". gdyby jeszcze mu zapłacili to by było prawie jak w anglii :)pozdrawiamp.
jack61 Napisano 4 Luty 2005 Napisano 4 Luty 2005 E chyba nie jest to pierwszy przypadek sztandar tez oddali
pavlo777 Napisano 4 Luty 2005 Autor Napisano 4 Luty 2005 chodzi o sztandary wrześniowe? to było daaaawno temu. jeśli mówisz o tym carskim z tannenbergu, to owszem, pisała prasa, ale nasza ranżowa", czyli odkrywca. w innych mediach tego nie spotkałem, no chyba że przeoczyłem.pozdrawiamp.
KudłatyHD Napisano 5 Luty 2005 Napisano 5 Luty 2005 A ten sztandar z Odkrywcy jest w jakimś muzeum, czy chłopaki przechandlowali???
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.