why Napisano 2 Luty 2005 Autor Napisano 2 Luty 2005 Zdjęcie mojego pradziadka wykonane na Wołyniu w latach dwudziestych.Pomóżcie ustalić co to za mundur:wojskowy czy jakieś formacji paramilitarnej.
Benny Hill Napisano 7 Luty 2005 Napisano 7 Luty 2005 A co do zdjecia, to co sadzicie o charakterystycznym dla munduru policjanta kolnierzu z patkami? Pozdrawiam
Digger Napisano 16 Luty 2005 Napisano 16 Luty 2005 Jak na mundur policyjny to chyba troche za jasny. A może to KOP, jest to tym bardziej prawdopodobne jeśli fotografia został wykonana na wschodzie.Pozdrawiam!!!
morena Napisano 7 Luty 2005 Napisano 7 Luty 2005 Czy czasami nie jest to służba leśna, leśniczy bub nadleśniczy.Pozdrawiam
morena Napisano 7 Luty 2005 Napisano 7 Luty 2005 Czy czasami nie jest to służba leśna, leśniczy bub nadleśniczy.Pozdrawiam
maxikasek Napisano 7 Luty 2005 Napisano 7 Luty 2005 to wschodnia ściana- tam lesniczemu i czołg by się przydał czasem. Skoro teraz biegają z pistoletami to i wtedy mogli.
why Napisano 2 Luty 2005 Autor Napisano 2 Luty 2005 Zdjęcie mojego pradziadka wykonane na Wołyniu w latach dwudziestych.Pomóżcie ustalić co to za mundur:wojskowy czy jakieś formacji paramilitarnej.
krebs Napisano 17 Luty 2005 Napisano 17 Luty 2005 Zwróćcie uwagę na orzełka, dziwnie długi, zachodzi na otok.
why Napisano 17 Luty 2005 Autor Napisano 17 Luty 2005 Fotografia jest średniej jakości i nie jestem pewien czy to orzełek jest taki wydłużony,czy też jest jakiś znaczek na otoku?
SSzuder Napisano 6 Luty 2005 Napisano 6 Luty 2005 hmmm a mnie to wygląda na mundur oficerski z rogatywką garnizonową...
why Napisano 6 Luty 2005 Autor Napisano 6 Luty 2005 Rogatywka garnizonowa?Nie wiem jak wyglądała,ale czapka na zdjęciu wydaje się okrągła,ze sztywnym ciemnym daszkiem z okuciem.Jeżeli masz zdjęcie takiej rogatywki garnizonowej to spróbuj przesłać.Dzięki,pozdrawiam
why Napisano 16 Luty 2005 Autor Napisano 16 Luty 2005 Też mnie to nurtuje,choć raczej skłaniam się do wersji policyjnej(ze względu na patki przy kołnierzu),lecz pewności nie mam.Może KOP?
why Napisano 6 Luty 2005 Autor Napisano 6 Luty 2005 Zwróćcie uwagę,iż mundur nie posiada pagonów.Wiem,iż z kawalerzystów tylko szwoleżerowie posiadali okrągłe czapki ale czy taki mundur jest wojskowy???????
jaca2003 Napisano 6 Luty 2005 Napisano 6 Luty 2005 Hi hi hi Why a co to sa pagony?Ja w wojsku to miałem naramienniki a za pagony to rejon ale może się mylę?PozdrawiamPs Pagony, cyngiel moze cos jeszcze dobrego ktoś dołoży?
why Napisano 6 Luty 2005 Autor Napisano 6 Luty 2005 Zamiast silić się na głupie komentarze spróbuj popisać się wiedzą kolego jaca2003.Bo jak widzę udało ci się skojarzyć słowo pagony z naramiennikami,nie wiem w jakim byłeś wojsku,ale w WP to to samo.
why Napisano 3 Luty 2005 Autor Napisano 3 Luty 2005 Dziękuję za podpowiedź,ale czy mógłbyś bliżej określić dlaczego uważasz,że to mundur policjanta. Czy istnieją jakieś strony dokładnie prezentujące mundury policjantów z tego okresu,żeby można było coś bliżej powiedzieć.Pozdrawiam serdecznie i dziękuję.
jaca2003 Napisano 6 Luty 2005 Napisano 6 Luty 2005 Ups skoro wzywasz do tablicy to wyjasnię.W Wojsku Polskim nie istnieje takie słowo jak pagony.Jest za to takie słowo jak naramiennik a na nim naszyte (bywają ale niekoniecznie bo naramiennik czysty to honor rezerwisty)oznaki stopnia(czasem zwane również dystynkcjami).Acha ja byłem w LWP(jeszcze) ale tam też nie było słowa pagon.No chyba że istnieje jeszcze jakieś lokalne WP np WP z elementami tańca kaszubskiego.Pozdrawiam
why Napisano 10 Luty 2005 Autor Napisano 10 Luty 2005 Chyba jest to jednak mundur policjanta,porównałem z kilkoma rycinami.Kolego Jaca2003 nie unoś się,gdyż nie masz do tego powodu.Nie wiem dlaczego uważasz,że brakuje mi kultury.Wyraziłem tylko swoją opinię na temat Twoich wypowiedzi nie używając przy tym żadnych obraźliwych słów.Zdjęcie to umieściłem,żeby spróbować zidentyfikować mundur i byłeś jedynym,który niczego konstruktywnego nie wniósł do dyskusji na ten temat.Opowiastki o Twojej zapewne niezwykle chwalebnej służbie wojskowej mnie nie interesują,tym bardziej te niezbyt mądre przysłowia(w wojsku tworzy się olbrzymie ilości niemądrych wierszyków,przysłów itd.).Jeśli będzie w stanie pomóc mi w rozwiązaniu zagadki tego munduru to bardzo proszę,jeśli nie jesteś w stanie to nie zabieraj głosu na jakieś tematy poboczne.Pozdrawiam
why Napisano 6 Luty 2005 Autor Napisano 6 Luty 2005 Miałem nadzieję,że zabłyśniesz wiedzą na temat umundurowania w okresie II Rzeczypospolitej a nie znajomości sołdackiej gwary,tudzież niezbyt mądrych przysłów kolego jaca 2003
jaca2003 Napisano 6 Luty 2005 Napisano 6 Luty 2005 Kol Why po pierwsze własnie zabłysłem wiedzą na temat umundurowania i to nie tylko w okresie II Rz-plitejPo drugie sołdackie umundurowanie ma pagony i to nie tylko w gwarze ale i w regulaminie.Po trzecie trochę kultury nie zaszkodzi.Pozdrawiam
Pytanie
why
Zdjęcie mojego pradziadka wykonane na Wołyniu w latach dwudziestych.Pomóżcie ustalić co to za mundur:wojskowy czy jakieś formacji paramilitarnej.
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.