hun Napisano 1 Luty 2005 Autor Napisano 1 Luty 2005 Witam!Ile bylo rodzajow puszek na niemieckie maski pgaz(chodzi mi tylko i wylacznie o wojskowe)?Jak dotad spotkalem sie z czterema rodzajami.Czy wszystkie mialy wybite D na spodzie?Pozdr.
Czarek Napisano 1 Luty 2005 Napisano 1 Luty 2005 http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=138826#138827tu było troszkę o puszkach niemieckich-literka D to pierwsza literka od niemieckiego dłowa oznaczającego-szczelny-nie pamiętam co to za słowo.nie wszystkie puszki tak miały-spośród moich ma je ok.połowa.pozdrawiam:)
maxikasek Napisano 1 Luty 2005 Napisano 1 Luty 2005 A nie od Draeger- czyli producenta połowy masek. Drugi miał A- Adler.
Boruta Napisano 2 Luty 2005 Napisano 2 Luty 2005 Chyba Dichte, czy tak jakoś. Podobno pod pokrywką powinna być jeszcze gumowa uszczelka.Pozdrawiam
hun Napisano 3 Luty 2005 Autor Napisano 3 Luty 2005 Czyli na wszystkich powinno byc wybite D na spodzie?
Boruta Napisano 4 Luty 2005 Napisano 4 Luty 2005 Chyba na tych produkowanych od 42 roku i to pewnie nie wszystkich.Pozdrawiam
obert8 Napisano 4 Luty 2005 Napisano 4 Luty 2005 z tego co sie orietuje byly 3 rodzaje puszek 1 starsza zwysokim wieczkiem co sie otwiera wz30i 2 nowsza wz38 z niskim pozatym byly jeszcze pojemniki specjalne z wiekiem odwroconym w lewa strone dla zolnierzy ktorych ekwipunek mogl zawadzac o pojemnik np celowniczy karabinow maszynowych pzdr obert
michalczewski Napisano 4 Luty 2005 Napisano 4 Luty 2005 Ilosc odmian puszek mozna jeszcze pomnozyc przez ilosc zatrzaskow wieka. Ja znam conajmniej 3 glowne odmiany tych zapiec.
Frozzer Napisano 4 Luty 2005 Napisano 4 Luty 2005 an pierwszy rzut oka puszki dziela sie na duze i male, te duze maja na dnie literke D - dicht czyli szczelny, wystepuja rowniez puszki o roznych zatrzaskach, tak jak juz ktos o tym wspomnial. poza tym puszki mozna podzielic jeszcze ze wzgledu na grubosc (wysokosc) wieczka, oraz rodzaj kieszonki na wkladki antypotneto tak po krotce
hun Napisano 4 Luty 2005 Autor Napisano 4 Luty 2005 Michalczewski czy posiadasz moze zdjecia tych 3 rodzajow zatrzaskow?Ja do tej pory spotkalem sie tylko z 2 rodzajami.Frozzer czy na malych puszkach na dnie nie bylo nic wybite?Jakie byly rodzaje tych kieszonek na wkladki?Mam zardzewiala puszke od maski.Czy da jakos rade bezinwazyjnie wyciagnac wklad aluminiowy?
Boruta Napisano 7 Luty 2005 Napisano 7 Luty 2005 Ja tylko wiem, że były gumowe i parciane paski od zamykania.Pozdrawiam
michalczewski Napisano 7 Luty 2005 Napisano 7 Luty 2005 Na http://www.gasmasklexikon.com pod odnosnikiem maski GM38 masz puszki na te maski na dole pierwsza ma satrzask drucikowy", na gorze pierwsz maska, choc slabo to widac, ma zatrzask plaski". Mozna tez przypomniec ze podstawowy typ zatrzasku z uplywem czasu zmienial swoj wyglad.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.