Skocz do zawartości

Niemieckie puszki na maski pgaz

hun

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Ile bylo rodzajow puszek na niemieckie maski pgaz(chodzi mi tylko i wylacznie o wojskowe)?
Jak dotad spotkalem sie z czterema rodzajami.
Czy wszystkie mialy wybite D na spodzie?
Pozdr.
Napisano
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=138826#138827
tu było troszkę o puszkach niemieckich-literka D to pierwsza literka od niemieckiego dłowa oznaczającego-szczelny-nie pamiętam co to za słowo.nie wszystkie puszki tak miały-spośród moich ma je ok.połowa.pozdrawiam:)
Napisano
z tego co sie orietuje byly 3 rodzaje puszek 1 starsza zwysokim wieczkiem co sie otwiera wz30i 2 nowsza wz38 z niskim pozatym byly jeszcze pojemniki specjalne z wiekiem odwroconym w lewa strone dla zolnierzy ktorych ekwipunek mogl zawadzac o pojemnik np celowniczy karabinow maszynowych pzdr obert
Napisano
an pierwszy rzut oka puszki dziela sie na duze i male, te duze maja na dnie literke D - dicht czyli szczelny, wystepuja rowniez puszki o roznych zatrzaskach, tak jak juz ktos o tym wspomnial. poza tym puszki mozna podzielic jeszcze ze wzgledu na grubosc (wysokosc) wieczka, oraz rodzaj kieszonki na wkladki antypotne

to tak po krotce
Napisano
Michalczewski czy posiadasz moze zdjecia tych 3 rodzajow zatrzaskow?Ja do tej pory spotkalem sie tylko z 2 rodzajami.
Frozzer czy na malych puszkach na dnie nie bylo nic wybite?
Jakie byly rodzaje tych kieszonek na wkladki?
Mam zardzewiala puszke od maski.Czy da jakos rade bezinwazyjnie wyciagnac wklad aluminiowy?
Napisano
Na http://www.gasmasklexikon.com pod odnosnikiem maski GM38 masz puszki na te maski na dole pierwsza ma satrzask drucikowy", na gorze pierwsz maska, choc slabo to widac, ma zatrzask plaski". Mozna tez przypomniec ze podstawowy typ zatrzasku z uplywem czasu zmienial swoj wyglad.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie