Skocz do zawartości

a co sie stało ze schronem...(śląsk)....?

bastus0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
...witam...mam pytanie do osób mieszkajacych na granicy miast : siemianowic, chorzowa, katowic,co stało sie ze schronem jakby pojedyncza kopuła strzelnicza wykonana z betonu".lokalizacja: przy drodze spod TV Katowice w dół do Chorzowa jakieś 1000 metrów... po prawej stronie za domkami odległośc od drogi jakies 20metrów....kiedys był widoczny jadac samochodem lub tramwajem...co to był za objekt i co sie z nim stało? pzd bastuś
Napisano
...hmmm wyglądało na odwrócona literę U" wysokie na około 2,5m do 3m stało na betonowej podstawie, miało jak dobrze pamiętam 3 otwory strzelnicze na 3 strony swiata (oprucz strony niskiego wejscia) o reszte bym sie chciał dowiedzieć....bastus
Napisano
hmmm...sprawdze jak troche snieg zejdzie może zrobie fotki jak jeszcze jest choc wydaje mi sie że go sprzątneli...( mam nadzieje że jeszcze jest tylko ja oślepłem ostatnio) bastus
Napisano
Witam

Wujek opowiadał mi, że w tym miejscu znajdowała sie bateria dzial plot. 8.8. Jeśli chodzi o kształt obiektu to bardziej przypominał mi odwróconą literę V.

pozdrawiam
Mathew
Napisano
hehe...no niby był taki zaokrąglony do szpica ale v to bardziej na namiot wygląda ale połowicznie oddam racje....tak jak powiedziałem jak jest to zrobie foto....bastus
Napisano
Na schron plot mi to nie wygląda. Schrony plot lokuje się najcześciej w podziemiach budynków a nie na wolym polu. CO taki schronik może zabezpieczyć ? A do tego to ten schron ma strzelnice ewentualnie szczeliny obserwacyjne. Jeżeli to są strzelnice to raczej nie są usytuowane do strzelań plot.

pozdrawiam
d007
Napisano

moze do tego postu tez dodam te foto z dzisiaj:

iewytrzymałem i juz pojechałem zobaczyc.....na szczęście schron jeszcze jest...tylko od drogi zasłaniaja go przełomy drzew i wykopy ziemi....oto objecane fotki...niestety śniegu duzo.....pzd bastus p.s. co to za typ i jakies informacje jeszcze może??"

Napisano
Jest to typowy schron plot dla 2-3 osób zwany w niemieckiej terminologii luftschutzzelle. Lokalizowano je na terenie zakładów przemysłowych, instalacji przemysłowych, w pobliżu torów kolejowych. Chronił w trakcie nalotów lotniczych wartowników obiektów przemysłowych, strażników ochrony koleji itp.
Wykonywano je z zbrojonego betonu lub stali. Były konstrukcjami przenośnymi - charakterystyczne uszy" na daszkach i wykonywano je z elementów prefabrykowanych. Różne typy, różne konstrukcje to konsekwencja produkcji tego rodzaju schronów przez kilka firm. Najbardziej znane to firmy Dywidag" lub Westermann und Co".
W swojej poprzedniej informacji użyłem złego określenia kochbunkier", prawidłowo powinno brzmieć kochbunker.
Czy schron obejmował swoja opieką" zlokalizowaną w pobliżu baterię acht coma acht" mało prawdopodobne. Jeżeli ją rozlokowano w tym miejscu to pod koniec 1944, ponieważ wczesniej nie było takiej potrzeby. W pobliżu baterii musiały powstać schrony ziemne dla obsługi i instalacje potrzebne do prowadzenia ognia. Ten niewielki schron nie mógł pełnić takich zadań .
Napisano
Witam.
Moge jedynie poywierdzić ,że obiekt ten to luftschutz" służący jako ukrycie dla obserwatora opl.(szczeliny są zbyt wąskie na użycie broni).
Zmieścić się tam mógł zapewne jedynie jeden człowiek.kwestia jego wykorzystania jest już bardziej problematyczna-wg. moich informacji(Forteca"nr.12 oraz Wyzwolenie Śląska w 1945 roku") stała w tym rejonie niemiecka bateria plot.(okoliczny teren nadawał sie idealnie.Niestety trudno dociec jak długo stała ta bateria(od którego roku?).
Mam tutaj prośbe o wszelkie konkretne informacje,strony gdzie jest coś na temat oplot.na Górnym Śląsku-zwłaszcza info. o jednoskach ,i ich sprzecie.Mam np.dojście do jednego z kilku znalezionych nieśmiertelników na polowej baterii plot.Oto jego sygnatura:
Flak w.148
Heilf.-Battr.230/8"
Inne zachowane różniły się jedynie numerem po w." np.39".Ta 8" na końcu jest rzymska(sory ale niewiem jak to napisać!>>).
Po rozszyfrowaniu i przetłumaczeniu skrótów wyszło ,ze niniesmiertelniki pochodzą od kilku niem.żołnierzy artyleri plot.(numerowani)z Bateri Pomocniczej 230 ,ósmego Okręgu Lotniczego (obejmującego Górny Śląsk).Wie ktoś więcej na jej temat(organizacji tych jednostek wogóle)?
Pozdrawiam
IwoJima
Napisano
Witaj Piotrze.
Nie zgodzę się z Tobą w kwestii zastosowania opisywanego schronu. Moim zdaniem nie słuzył on do ochrony obserwatora obrony p/lot. Słuzył jako ochrona dla strażnika obiektów przemysłowych. Strażnik nie musiał prowadzic ognia z wnętrza, wystarczy,że prowadził obserwacje powierzonego mu terenu wokół czy przy obiektach przemysłowych. Jak na tego rodzaju obiekty jest duży. Schrony o mniejszej kubaturze przeznaczone do w/w celów zgodnie z tabliczką znamionową przeznaczone były dla dwóch, trzech osób.
Napisano
Witam

Dodam jeszcze że w wokół obiektu nie ma żadnego zakładu przemysłowego. Z jednej strony ciągną sie pola , z drugiej strony znajduje sie teren zalesiony. Jedyne miejsce godne oberwacji to droga łącząca Siemianowice z Chorzowem.

pozdrawiam
Mathew
Napisano
Witam.
Może i obiekt było powiązamy z jakimś zakładem ,tylko czy takowy istniał w tej okolicy i czy było go z tego miejsca widać?
A tak swoją drogą interesujący jest fakt ,że niemcy na
tych tabliczkach wypisywali taki rzeczy ,bo zmieścić trzy osoby do RL3-41/63 jest sztuką może do obserwacji wykorzystywano dzieci!
Tutaj podaje fajną stronke o Luftschtzach" i innych:
http://www.12move.de/home/bunker-bs/rlnummern.htm
Po niemiecku aleduż fajnych wiadomości
Pozdrawiam
IwiJima
Napisano
Patrzycie na teren wokół schronu z perspektywy tu i teraz. Las o którym wspomniał Mathew nie istniał, to przeciez teren parku załozonego w latach pięćdziesiatych. Strażnik chronił sie w Luftschutzzelle" wyłącznie w trakcie nalotu, trudno wyobrazic sobie, że spędzał tam cały okres warty. Odbywał spacer" po lini drogi lub wzdłuz lini kolejki wąskotorowej. Czy jesteście pewni,że tamtedy nie przebiegała linia kolejki wąskotorowej? To zreszta jedyny schron,który pozostał. W poblizu szybu Elżbieta" kopalni Polska znajdował sie kolejny . Z szybu zachowały sie juz tylko piękne neogotyckie budynki. Jak wnikliwie rozejrzycie sie dookoła znajdziecie wiele powodów dla których Niemcy umieścili w tym miejscu ten schron. W pobliżu o ile pamięć mnie nie myli była stacja filtrów.
Na tabliczkach znamionowych schronów Dywidag istnieje informacja o ich przeznaczeniu dla 1-2 osób lub 1-3. Ilu wchodziło do srodka ludzi w trakcie nalotu, tu jedynym problemem była ściśliwość delikwentów.
Napisano

Witam.
No to teraz już wiem ,że się walnołem przy tłumaczeniu(ze skrótu wynikało co innego)-stronka jest super!!.Dzięki-napewno się przyda.
A wracając do tego obiektu to podobny ,jak wspomniał Mirek ,rzeczywiście znajduje się w Chorzowie na terenie Szybu Elżbieta" tylko posiada dwa otwory obserwacyjne.
A co do tej bateri to może uda sie w końcu coś konkretnego ustalić bo o jej istnieniu mówi kilka różnych żródeł.
Mam też inną zagadkę.Chodzi o obiekt (jeden z wielu zachowanych do dzisiaj)z rejonu Zbrosławic.Pewnie niejeden z Was się już z nim spotkał-ale czy tylko na Śląsku?
Szczegóły pózniej.Jutro...ups...to znaczy dzisiaj na rano do pracy!!
Pozdrawiam
IwoJima

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie