Skocz do zawartości
  • 0

Do znawców białej broni..

searcher

Pytanie

Napisano

Witam.
Prosze o identyfikację tej szpady.Długość to 84 cm głownia + 11,5 cm rekojesc. Trawiona, ale na razie ciezko zauważyć co i jak. Z góry dziękuję
Pozdrawiam
searcher

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzieki...ale chyba nie do konca mogę się zgodzic..Rekojesc jest za delikatna na tasak. Jej szerokośc to 85 mm przy głowni,w najszerszym miejscu rączki(potrząc na głownie z boku) to 26 mm a patrzac na ostrze głowni szerokosć w tym samym miejscu to 19,3 mm.
Nie mówie,że kolega nie ma racji ale prosiłbym o jakieś głębsze wyjasnienie(zdjęcie mile widziane(tegoż tasaka oczywiście))..
Pozdrawiam
searcher
Napisano
Jak powyżej-z tym,że rekojeśc może być francuska od tasaka piechoty i artylerii (II ćw.XIX w),głownia choćby od szpady oficera piechoty pruskiej wz.1889.
Honzo
Napisano
Dodam tylko, że szerokość głowni przy rekojesci(czyli w najszerszym miejscu) to 21 mm..
Czy mógłbym prosić o jakieś fotki ewentualnych tasaków i szpad, z których może być złożone to cuda"..?
Z góry dzięki
searcher
Napisano
Nie posadam wrsji podoficerskiej, zwykły jest masywniejszy, 15 cm. Wymiary są odpowiednie do podoficerskiego, tego jestem pewien(dzwoniłem do znajomego który taką odmianę posiada w celu sprawdzenia wymiarów).
Wojtek
Napisano
Janushew, u mnie sa inne wymiary
I tak tam gdzie u Ciebie jest 19 - u mnie 14 mm i analogicznie po myślnikach:
43- u mnie 30,5
145 - 116 mm
Twoje 37 - u mnie 24 mm
nie wiem co o tym myśleć..
Pozdro
searcher
Napisano

I opis,ale w j.niemieckim, podane wymiary. Tasak rosyjskiej artylerii z 1862, ten sam wzór był używany w 1816 przez francuskich kanonierów piechoty, oba typy mają podobne wymiary i wagę pozdr. J

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie