Ric Napisano 24 Styczeń 2005 Autor Napisano 24 Styczeń 2005 Czy ktoś z Was penetrował okolice Łodzi (miejsca pierwszowojennych walk)? Mam zamiar się tam wybrać i zastanawiam się czy warto. Ostatnio kupiłem książkę z mapkami z naniesonymi liniami walk. W większości pokrywają się one z niemieckim wydaniem książki 1914" z lat 20-stych, z tym że książka niemiecka opisuje jedną z części Kampanii Łódzkiej, o której w nowym wydaniu nie wspomniano.
faust8 Napisano 24 Styczeń 2005 Napisano 24 Styczeń 2005 osobiscie towarzyszylem przy przegladaniu pozycji z 1914 wokol lodzi ale duzo wiecej w temacie jest moj kolega ktury jest zmotoryzowany ale nie ma netu.spytam czy ci cos podpowie-pozdrawiam
jagoda Napisano 24 Styczeń 2005 Napisano 24 Styczeń 2005 Większość tereny jest przekopana. Ale warto zawsze poszukać! Mnie udało się wyciagnąc kilka ciekawych przedmiotów.Pozdr MJ
razdwatrzy5 Napisano 24 Styczeń 2005 Napisano 24 Styczeń 2005 zawsze sie coś znajdzie, zależy kto na co sie nastawia, drobnicy jest jeszcze sporo, łuski, amunicja, czasem jakiś guzik, czasem zapalnik, albo jakaś rozrywka, parafrazując jeden cytat z filmu można powiedzieć że ...ziemia jest jak pudełko czekoladek....":)
obert8 Napisano 24 Styczeń 2005 Napisano 24 Styczeń 2005 jest jeszcze do odkrycia mase rzeczy dzieki michalowi ktory ma zajebista wiedze powoli odkrywamy odkrywamy odkrywamy itd ....
Tomasz70 Napisano 27 Styczeń 2005 Napisano 27 Styczeń 2005 Dokładnie! Nawet jak nam się wydaje, że już wszystko jest przekopane, to jest to tylko nasze subiektywne odczucie. Przykład: las pod Łodzią, szukałem w nim od kilku lat i byłem przeświadczony, że znam go na wylot i nie znajdę w nim już nic poza grzybami. I pewnego dnia trafiam w miejsce, które wcześniej umknęło mojej uwadze. Pierwszy sygnał: rosyjska łuska 76 mm. z okresu operacji łódzkiej. Potem... podajnik do XIX-wiecznego ckm Maxim (nie wz.1910), wykonany całkowicie z mosiądzu z charakterystycznymi szerokimi osłonami, tak aby nie zaczepiały się naboje. Do tego jeszcze jakieś drobne części. A w dołku dwa metry dalej... dwie skrzynki na ammo do polskiego ckm Brownning wz.1930... Najwększe wrażenie zrobilł na mnie autentyczny, wrześniowy" liść zachowany w środku. To było 8 lat temu, ale ufam, że nie potwierdzi się maksyma: o se ne wrati..."
obert8 Napisano 27 Styczeń 2005 Napisano 27 Styczeń 2005 warto warto kopac wszak to byla operacja lodzka 1914 i trwala caly listopad
efes Napisano 28 Styczeń 2005 Napisano 28 Styczeń 2005 Masz na myśli mapki z książki Operacja Łódzka 1914.Trudno to nazwać mapkami ,raczej szkice.Znależć cos na ich podstawie to totolotek.Szybcjej już cmentarze o których raczej jest ta broszura.Niech się kto pochwali ,że znalazł w tych rejonach chociaż carską klamrę.pozdr efes
obert8 Napisano 28 Styczeń 2005 Napisano 28 Styczeń 2005 witaj efes masz racje z tej ksiazki niewiele sie dowiesz ale moze masz jakies tytuly co pomoga tomaszowi 70 bo nawet w internecie nie ma za wiele informacji pzdr obert
OldWit Napisano 28 Styczeń 2005 Napisano 28 Styczeń 2005 Poszukiwania w rejonie Łodzi mogą być problematyczne również z tego powodu, że teren walk jest obecnie w dużej mierze zurbanizowany. Miejsca walk są dość obkopane ale zawsze można coś znaleźć. Pozdrawiam wszystkich. Powodzenia w eksploracji.
efes Napisano 29 Styczeń 2005 Napisano 29 Styczeń 2005 Nic nikt nie czytał i nic nie znalazł?Ja oprócz łusek nic.Polecam:Ziemia łódzka w ogniu 1VIII-6XII1914 Wł Bortnowski,Brzeziny(19-24XI 1914) T.Różycki Bellona 1936,nr1,Łódź w czasie wielkiej wojny,M Hertz Łódź 1933,Der Lowe von Brzeziny,T Jacobs Hamburg 1941.Ric jak już ustalisz jakieś miejscówki chętnie pogadam w ramach wymiany.powodzenia efes
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.