Skocz do zawartości

Carskie koszary w Garwolinie!

ziomek11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Forumowicze! Poszukuję wszelkich inf. dot. carskich koszar w Garwolinie.
Przed wojną stacjonował tam 1 P.S.K. ale jaka była tam przed nim carska jednostka? Kawaleria? Kozacy?
Gdzie była strzelnica, jakiś poligon...i inne takie!
Mile widziane fotki, literatura, linki na rosyjskie strony i nie tylko.
Ciekaw jestem także gdzie walczyła ta jednostka w I w.ś.
Napisano
Stacjonował tam 13. (do 1908: 37.) pułk dragonów Orderu Wojennego. Podlegał 13.DK ze sztabem w Warszawie.

Plac ćwiczeń znajdował się na lekko zalesionym terenie na południowy wschód od koszar. Miał kształt prostokątu, przylegał swoją południową krawędzią do jakiejś rzeczki (na planie z CAW nie podpisanej) a zachodnią do szosy głównej. Prostopadle do szosy, w pewnej od niej odległości, na owym placu ćwiczeń znajdowała się strzelnica garnizonowa.
Napisano
Aha - i jeszcze na tym planie, wykonanym 23 I 1920, stacjonuje w Garwolinie jeszcze nie 1. psk, ale 5. puł.
Napisano
Dzięki Twoje dane zgadzają sie z moimi które namierzyłem w terenie...jest tam taki ciek wodny, sa stanowiska, resztki transzeii, krótkie fragmenty okopów.
Patrząc w kierunku Lublina znajduje sie to po lewej stronie szosy, nie wiem czy wiesz ale wychodzi z tego, ze teren ten prezylegał do cmentarza żydowskiego do dziś pozostały tam jego resztki.
Jakbys miał jakieś szczegóły co do tego pułku to byłbym zobowiazany...trudno jest dostać jakieś materiały dot. carskich wojsk i wszystkiego co z tym zwiazane.
Byc moze te stanowiska sa 1pas/5puł lub z okresu walk o Garwolin 1944r., ale nie wydaje sie ponieważ są one usytuowane w miejscach raczej przypadkowych/ jak sporządze szkice to wyślę Ci mejlem/.
Aha moze masz jakieś fotki ze zdjęciami szwejków garwolińskich z tego dragonskiego pułku lub ich odznake pułkową to już byłbym tak zobowiazany...
Dziś łażac w tym lasku z psem znalazłem jakieś ruiny z uwagi na to że w zasadzie okoliczni mieszkańcy mieszkali w drewnianych domach to był to prawdopodobnie jakiś bydunek z tym związany.
Jak się ociepli spróbuje ruszyć na mały rekonesans terenowy z p. Fisherem...choć teren bardszo zaśmiecony.
Ł.W.
Napisano
To jest zasadniczo wszystko, co wiem.

Dane o pułku rosyjskim podałem za artykułem A. Dobrońskiego ze Studiów i Materiałów do Historii Wojskowości", tom XX/1976, zaś mapę skopiowałem sobie swego czasu w CAW-ie, ale jak dotąd żadnych badań terenowych w Garwolinie nie prowadziłem. Nie mam też żadnych zdjęć tamtejszego garnizonu. Sama mapka jest bardzo schematyczna, cmentarza na niej nie ma, a na przykład koszary to tylko teren obwiedziony kreską i odpowiednio podpisany.
Napisano
Panowie!
Niewieżę że nikt nic wiecej nie wie o 13 pułku dragnów Orderu Wojennego z Garwolina!
Może ktoś kopał w okolicy lub wie gdzie później walczyła ta jednostka np. pod Dęblinem-wtedy Iwangorodem?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie