Skocz do zawartości

Jelenia Góra (Hirschberg)

J23

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje informacj na temat podziemnego kompleksu za Jelenią Górą-Macjejową w strone dworca PKP Trzcinsko.Mam informacje iż na pocątku lat 90 w wyniku roztopów wczesna wiosna uległ zawaleniu strop wzmocniony belkami.(zostało to znalezione przez grupe bawiących się dzieci w czsie ferii)Po zawaleniu odsłoniete zostało pomieszczenie o wymiarach około 3x3m które było wyłożone (podłoga,śćiany sufit)drewnianymi belkami.W podłodze tego pomieszcenia znajdowała sie drewniana klapa, która umożliwiała wejście lub wgląd w nisze pomieszczenie.O znalezisku został powiadomiony UM w Jeleniej Górze.Bez sprawdzania podjęta została decyzja o wezwaniu saperów i wysadzeniu znaleziska .O znalezisku powiadomione zostały równierz Wojskowe Służby Informacyjne(wojsk lądowych) uwczesnego Garnizonu Jelenia Góra (podległe pod Wydział WSI w Żaganiu).Na polecenie WSI miejscowi Żzandarmi wykonali dokumentacje fotograficzną wraz ze szkicami.(dokumentacja była robiona na miejscu, a, film po wyjęciu z aparatu został zabrony przez oficera WSW.Wiem iż po otwarciu klapy w środku znajduje się korytarz(tunel)betonowy lub wykuty w skale (może pozostałośc jakiejś kopalni).w korytarzu tym zobaczyć możnależące pod ścianami z boku długie drewniane skrzynie (zamknięte).Prawie bezpośrednio pod tą klapą stoi wojskowy pojazd z przodu koła z tyłu gąsienice .Pojazd tem posiada skrzynie ładunkową na której znajdują sie takie same drewniane skrzynie jak te leżące po bokach opisanego korytarz.Po wykonaniu opisanej dokumentacji jeszcze tego samego dnia zjawiła się grupa saperów ze Świetoszowa ( sami żołnierze zawodowi, nawet kierowcy), która to grupa dokonała wysadzenia (a raczej zasypania)tego pomieszczenia.Chcę zauwarzyć iż w rejonie gdzie zostało ujawnione to pomieszcenie widać w ziemi wbetonowane uchwyty,(może to bylo wyjście ewakułacyjne ,lub towarowy dzwig)aktualnie wszystko jest zarośnięte krzakami i dzewami.Ponadto do tego miejsca prowadzi droga otoczona wałami ziemnymi(sztyczne),rozpoznać można znajdujące się tam miejsca blokat(może kontroli).Wszystkie zakręty są prawie pod katem prostym.Są też zrobione mijanki w wale ziemnym .Ponadto za tą góra znajduje sie kilku hektarowe pole proste(lotnisko),choć cała okolica jest pofałdowana.Ponadto konstrukcja znajdujących sie tu mostów też jest bardzo dziwna śa szerokie około 2-3mwylewane betonem (około 80cm).Okoliczne drogi(polne)wysypane są kamieniem ,szytrem,i częściowo brukowane.Wszystko jest trochę dziwne.POnadto mam informacje iz pobliskie prewentorium kolejowe w Janowicach śląskich bylo w czsie wojny obiektem zamkniętym ,mieszkali tam inżynierowie i technicy których stałe adresy zamieszkania to Berlin.Prosze o jakiekolwiek informacje na ten temat lub Jeleniej Góry,może ktoś ma info na temat Góry Szybowcowej, lub składu amunicji i broni kolo Dworca PKP Jelenia Góra(kolo elewatorów zbożowych)

Polecam Ci artykuł chyba z gazety styczniowej Mówią Wieki" .Zapewne chodzi w nim o to co Ciebie interesuje i ów pojazd któy widać.Artykuł na kilka stron, polecam.
Tytuł sam odgadnij, inaczej będziesz musiał przeczytać całą gazetę ;-).Pozdrawiam-Karol

PS.Miałem kilka prasówek z lat 80/90 na ten temat,ale musiałbym poszukać.

Bede wdzięczny za wszelkie informacje na temat schronów ,bunkrów, ajemnych miejsc",dziwnych obiektów, wojskowych jak i cywilnych na terenie Jeleniej Góry lub okolic.
Może ktoś ma jakieś zdjęcia (z prywatnych archiwów).
Może ja w czym komuś pomogę mam trochę materiałów(o Jeleniej Górze i okolicach).Pytajcie i zostawcie kontakt.
Będe Bardzo wzdzięczny.

jestem w pełni amatorem, nie działam w żadnym stowarzyszeniu,nie sa to żadne tajne informacje a jedynie zapomniane, .Nikt nie zwraca na nie uwagi.Lubię poznawć historie tego rejonu, jest ona bardzo ograniczona" nie z uwagi na klauzule ściśłe tajne ale z uwagi na obojętnośc ludzką , lub lenistwo( bo śię nie chce).Prosze zapytać jakiegoś Dolnoślązaka co jest mu wiadomo na temat wielkich bitew w rejonie Kamiennej Góry,Dobromierz oraz wielu innych miejsc na dolnymśląsku i w rejonie samej Jeleniej Góry.Jeżeli chodzi o podziemną częsc Jeleniej Góry to jako chłopiec trochę zwiedziłem poczynając od Dworca PKP,LOK,ul.Matejki,1-go Maja,czy zasypane dziś schrony przy ul.Kilińskiego,Sobieskiego,Lubańskiej,oraz wiele innych.Informacji potrzebuje tylko dla siebie.Aby poznać ten rejon.Jestem przeciwnikiem robienia kasy na histori.Od dłuzego czasu jeste zbieraczem" tylko i wyłącznie w skali amatorskiej.Z nikim nie zamierzam konkórować czy walczyć jestem amatorem.
Pozdrawiam i mimo to jestem nadal otwarty na wszelkie informacje !

• 5 months later...
  • 6 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie